Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no tak. innych opakowań chyba nie ma.

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

@pafnucy

Kupiłem i ja to na stonkę, 74 zł ale to prawie na ha jest.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

@XTRO pewnie u Ciebie dolało fest, wczoraj chyba poszły na Ciebie ładne chmurki

Poszło wschodem, na Parczew, Wisznice, U mnie 9 

A U Ciebie ? 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

@pafnucy

Kupiłem i ja to na stonkę, 74 zł ale to prawie na ha jest.

Coragen? Ja wczoraj nim 9 ha opryskałem zaraz podjadę zobaczę, ale po tym wietrze to raczej bez niego spadła 😋 teraz będzie musiała wleźć i się najeść ta co przeżyła. Jeszcze 1,5ha do pryskania, ale błoto.

8mm jednak nie doszła druga część znad łódzkiego. I dobrze. Za wczoraj 20mm

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Po żniwach na słomę ok 40 000 l i przed siewem tak samo.

Nic żadnego nawozu tylko 350 kredy.

Czyli o jedne 40 tys. l za dużo. U nas leją w przedziale 30 - 40 tys l na ha i resztę regulują nawozami jak jest potrzeba

Opublikowano

Byłem w wisznicach to chyba nie lało za mocno bo nie widać wody i zboża stoją.

2 minuty temu, XTRO napisał:

Poszło wschodem, na Parczew, Wisznice, U mnie 9 

A U Ciebie ? 

2 minuty temu, pedro2 napisał:

Coragen? Ja wczoraj nim 9 ha opryskałem zaraz podjadę zobaczę, ale po tym wietrze to raczej bez niego spadła 😋 teraz będzie musiała wleźć i się najeść ta co przeżyła. Jeszcze 1,5ha do pryskania, ale błoto.

8mm jednak nie doszła druga część znad łódzkiego. I dobrze. Za wczoraj 20mm

Tak ten

Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał:

Czyli o jedne 40 tys. l za dużo. U nas leją w przedziale 30 - 40 tys l na ha i resztę regulują nawozami jak jest potrzeba

Tak trzeba robić,

Lać po żniwach ma słomę a wiosną nawóz ile potrzeba to wspomóc, no ale nie myślałem że to ma taką moc.

Opublikowano
XTRO napisał:

Czyli nie wiadomo jak. U nas pół nocy prądu nie było a tel mi się rozładował i nie miałem jak sprawdzić/naładować 

u nas tylko albo aż 7,5mm zawsze to coś ale na dwa tygodnie kolejne bez deszczu to nie starczy przy takich temperaturach

Opublikowano
35 minut temu, bratrolnika napisał:

to czemu są byłe???

W młodości korzystałem z życia 🤔

Opublikowano

ale

Rolnik1973 napisał:

2 minuty temu, dsbh napisał:

Tak trzeba robić,

Lać po żniwach ma słomę a wiosną nawóz ile potrzeba to wspomóc, no ale nie myślałem że to ma taką moc.

aż zazdroszczę Ci tej gnojowicy, by na łąki lał eh

Opublikowano

Szkoły pokonczone, zająłem się robotą nie mam czasu to stary już czlowiek 

Opublikowano

daj spokój . dobrze ze ja tak nie mam. :D

1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Szkoły pokonczone, zająłem się robotą nie mam czasu to stary już czlowiek 

Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

daj spokój . dobrze ze ja tak nie mam. :D

Zazdroszcze dziadkowi :D

Opublikowano
17 minut temu, XTRO napisał:

Czyli nie wiadomo jak. U nas pół nocy prądu nie było a tel mi się rozładował i nie miałem jak sprawdzić/naładować 

Ładowarka w samochodzie😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v