Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Łolek napisał:

Bardzo w porządku dziewczyna a w tym wieku to myślę  ze by się  kutaka nie wystraszyla gorzej z Karolem 

A tak starodawnych tok myślenia. A może to z tych co jak z koleżanką w sklepie stoją to kłótnia czy kupić dwa banany czy cztery bo druga proponuje że może by po jednym zjadly 😉

Opublikowano

Chyba nie doczekam się dobrego deszczu. Wszystkie prognozy miękną im bliżej  opadu.

Dziś 1,5mm w nocy

Opublikowano
16 minut temu, Karol6130 napisał:

Sianokosy można zacząć 

IMG_20210528_141215.jpg

Ciekawe czy szpaki by się bały jakby postawił na czereśni 

IMG_20210528_183801.jpg

Ja już drugi pokos robił🙆‍♂️

@slawek74 kupił Pafnucy, ma Rysio i ja Dziś test robiłem, pamiątka za przyczepkę złomu kupiona 👍🙂

20210528_192155.jpg

• Like 2
Opublikowano

Oddam gratis. Się oganiam ile mogę i na każdą stronę przepedzam żeby trawy złożyć 

Opublikowano
49 minut temu, Łolek napisał:

Bardzo w porządku dziewczyna a w tym wieku to myślę  ze by się  kutaka nie wystraszyla gorzej z Karolem

Trzeba by ją podejść pytaniem czy wie w ogóle jak wygląda kutak.   :P

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Ja już drugi pokos robił🙆‍♂️ @slawek74 kupił Pafnucy, ma Rysio i ja Dziś test robiłem, pamiątka za przyczepkę złomu kupiona 👍🙂 

u warowniaków na międzyrzeckiej?

bratrolnika napisał:

Pany, na łyżkę do tura do c360 Blacha 8mm to nie za bogato???

oj grubo 5 starczy

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, deSilva napisał:

Trzeba by ją podejść pytaniem czy wie w ogóle jak wygląda kutak.   :P

A jak będzie dowciapna i odpowie - stoi przede mną???

🤣🤣🤣

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

kurła, bierz pan mój.

Ode mnie też niech bierze. Siano se wysuszę i pszczoły doniosą miodu z rzepaku.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

@pafnucy

Widział jakie sianokosy

Znowu 200 l w czerwcu

Najdzie burza i 20 l na raz

IMG_20210528_203116.jpg

A weź mie nie gadaj. 

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

@pafnucy

Widział jakie sianokosy

Znowu 200 l w czerwcu

Najdzie burza i 20 l na raz

Dobrze Rysiu że Ty tą kabinę kupił do kombajnu, weź koś zboże w takiej ulewie bez kabiny.

Opublikowano
2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Bronowanie,spoko,niech będzie, ale muszą być do tego warunki. Powiem jak to wygląda. Obornik 2 tygodnie przed sądzeniem. Potem orka i w to sadzenie ziemniakow. Redliny krzywe z dużą ilością obornika na wierzchu a raczej kęp słomy. Przy sadzeniu ciągnik rozjeżdża redline obok i nie uformowane dobrze. Sadzone w ostatnim tygodniu kwietnia jakoś.Po majówce rozbronował i tak leżą do tej pory nie obsypywane. Bronami złapał kępę obornika i ziemniaki na wierzchu i zmarzły.

Siewki chwastow to by były gdyby pole było czyste. Perz perz i jeszcze raz perz. Dodatkowo owsa sporo bo część wsadzona w zasiane. Ostrozen polny w fazie 4-5 lisci. Ale najgorszy jest ten perz,bo pamiętam jak w tamtym roku przykrywał że wszystko na wierzchu a później w bulwach rósł. 

Dwa lata temu nic nie było robione i jak znajomy przyjechał kopać kombajnem to nie było ziemniakow i co chwilę kombajn sie zapychał. Więc tu obredlenie rozbronowanych zachwaszczonych ziemniakow nic nie pomoże 

Tutaj 15 na rękę, 11 godzin dziennie. Ale Rysiek zna gościa jaki to typ. Znajomi mi powiedzieli wprost że dobrze ze nie poszedłem bo kasy to moglbym też i tych 15 nie zobaczyć 

Słomiasty gnój głębiej przyorać. Zasadzić, potem przebronować, zaradlić i znów przebronować, po wschodach znów radlić  i przed kwitnieniem jeszcze raz można zaradlić. Perz, Agil, Leopard, tylko karencja jest długa coś ok. 60 dni.

2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Pracowalem ale stary na operacje poszedł i musiałem się tym zająć. Teraz roboty szukam więc od lewusków to mi tu nie wyskakuj. Ja przez swoje krótkie życie więcej w polu się napracowałem jak on przez całe swoje długie. Taka jest prawda niestety. Zawsze jak jakąś robota jest to ja musze pomóc,on o łaskę mnie prosić nie będzie. A jak nie chce czegoś zrobić to potem od żony słucham że czemu nie pomogłem i że on sam.musial i jej to wypomina ale.mi tego nie powie. Zrobie co mam zrobić i do pracy w końcu. I jeszcze dodam że żniwa sianokosy uprawki pożniwne siewy, wszystko ja robie. On mi ostatnio powiedział że już się nasial. Ale do siostrzeńca pierwszy pojechał ciągnikiem z zestawem siać bo jemu trzeba pomóc. Mi zostało zasisc kawałek to nie miałem jak bo jemu się spieszyło 10km jechać. Mojej dobroci nie widzi że 5 lat zasuwam jak poje*any. Nigdy jeszcze mi nie podziękował 

Rób swoje, nie proś się o pomoc, odpowiadaj wtedy gdy musisz, ciągnik jest Twój z tego co chyba pisałeś, także to Ty masz pierwszeństwo w pracy a jak skończysz to czemu nie. A jak chcesz go zdenerwować, to jeżeli ma emeryturę powiedz że już się napracował, teraz niech da popracować innym i nie licz na pochwały.

2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Doglebowo pendimetalina+boxer , zanim wycofano dawałem też pendimetalina+linuron 

Nalistnie ciężki temat 

Jakie dawki stosujesz i jak Ci się to sprawdza ? Głównie chodzi mi o pendimetalinę.

28 minut temu, pedro2 napisał:

Dobra wszyscy już wiemy jaki to niedobry teść. Teraz powiedz kto jest właścicielem, kto z czego żyje, czyj sprzęt?

Nie obraź się, ale po mojemu to z Ciebie d*pa nie chłop. Tu się naszczekasz, a w chałupie łeb spuscisz zamiast porozmawiać, uzgodnić i tylko czekasz na prośbę o pomoc i podziękowania.

Tylko czasami rozmowa nic nie daje. Sobie może gadać a teść będzie wiedział lepiej.

Przed chwilą, Rolnik200598 napisał:

Też nie wszystkie. Miałem takiego samca co ni chu chu a miał być do tego. Ale był oswojony to sobie dożył końca swoich dni i nie poszedł na pasztet ani obiad.

Kłapciaty tak sobie dziś wypoczywał.

20210528_184219.jpg

A co to jest 🤔

Opublikowano

ja się nie martwię najwyżej się w rękaw zakisi 🤭

Piotrek1975 napisał:

slawek74 napisał:

pafnucy w pryzmę rób 😁 biały Ci zwiezie 🤪😁

To biały usługi robi tą naczepą?

przyczepę zbierającą ma

Opublikowano
Przed chwilą, dsbh napisał:

A co to jest 🤔 ?

A królik se spał.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v