Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, slawek74 napisał:

syn nawóz siał 😎 ogólnie bardzo dobre zbiory nie za suche u sąsiadów jeszcze rośnie

Znaczy się uczeń przerósł mistrza 

PK też siejesz na łąki?

Opublikowano
1 godzinę temu, deSilva napisał:

W ogóle materiały budowlane podobno szaleją z cenami, nie zazdroszczę rozpoczętych budów. A styropiany coraz grubsze w projektach.   :P  

40 do 80%.blacha trapez 45 drewno konstrukcyjne 1000 stal zbrojeniowa koło 5000tys. Już klienci kręcą nosem na inwestycje ale jakoś przeżyje. 

Opublikowano

Sknerą nie jest i grubo nawozy sieje - z ojcowego magazynu🤣

Opublikowano
6465 napisał:

1 godzinę temu, Piotrek1975 napisał:

Unie trza by trawę ciąć bo już się powaliła. Od roboty wolne to trzeba dziś prasie serwis zrobić i powyciągać graty do sianka, w środę i czwartek pokazuje bez opadów to by zawinął, podział azotu i niech śmiga od nowa.

Co masz za prasę?

Starego cllasa44s rolkę

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Czyli niesłusznie dostajesz nagrodę. Zgłoszę to do komisji przyznającej nagrody. Zdyskwalifikują Cię. 😂

No dziś już kukurydza pięknie wyrzędowała. Bardzo się to dla mnie podoba. Można by się przyczepić do nierównego posiania, ale to szczegół. 

IMG_20210525_163345.jpg

qq tak naprawdę zaraz będzie zakwalifikowała się do oprysku, tylko nie za bardzo jest jeszcze przeciw czemu pryskać. wystrzeliła jak szalona w górę, a chwasty ani myślą rosnąć. może uda się w ekologii utrzymać i qq zagłuszy całkowicie chwasty🤔 przyoszczędziłby człowiek parę złotych na następny sezon.... ech, marzyciel

Ubezpieczenie na dwie polisy?

Fajna Zaraz idę zobaczyć jak moje roślinki 

Opublikowano

Kurna ale się zimno zrobiło, +11 stopni tylko. 

Opublikowano

ale że przez to zmarł?

mi drugą dawkę o tydzień przełożyli.

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

No i nowy nieboszczyk we wsi 13 maj druga dawka szczepionki

Nie wiadomo czy po szczepiące ale gość w pełni sił przed 70tką

Dobrze że ja ani moja rodzina nie poszli w to dziadostwo.

Opublikowano

bardzo dobrze. więcej takich i za dziesięć lat będzie z głowy covid....

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Nie wiadomo przez co, dziś zmarł.

No ale 1.5 tyg po szczepieniu

no cóż bywa.    ciekawe przez co ja nie zmarłem po pierwszej dawce.??

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

bardzo dobrze. więcej takich i za dziesięć lat będzie z głowy covid....

no cóż bywa.    ciekawe przez co ja nie zmarłem po pierwszej dawce.??

To jeszcze masz jedną szansę😁

Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

jakie ubezpieczenie?

Od kataklizmu w biurze ubezpieczeń a druga to jakieś kokardki na uroki .

Kiedyś to widziałem u dalekich kuzynów koło centrum europy .konie, cielaki ładne bo ktoś urok rzuci. 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

To jeszcze masz jedną szansę😁

noo. przełożyli mi o tydzień dalej.

sie dłużej pożyje. ;)

2 minuty temu, HF86 napisał:

konie, cielaki ładne bo ktoś urok rzuci. 

coś więcej? lubię się pośmiać.

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Sknerą nie jest i grubo nawozy sieje - z ojcowego magazynu🤣

Tak jak mój ojczulek mówi aaa zobacz na worku dawka 500kg/ha, a ty 250-300 siejesz 😂 dobrze się wydaje jak kto inny płaci. 

Opublikowano
21 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No i nowy nieboszczyk we wsi 13 maj druga dawka szczepionki

Nie wiadomo czy po szczepiące ale gość w pełni sił przed 70tką

To już wiek że takie rzeczy się zadarzają

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Cena styropianu to masakra nie tylko nawozy podrożały tak dużo.

Co raz przeleci mżawka.

Owies trochę poszedł do góry trzeba będzie sprzedać.

Nie ocieplają gdzieś nie daleko jakiego dino czy biedry? 

Opublikowano
Ursus932 napisał:

36 minut temu, slawek74 napisał:

syn nawóz siał 😎 ogólnie bardzo dobre zbiory nie za suche u sąsiadów jeszcze rośnie

Znaczy się uczeń przerósł mistrza 

PK też siejesz na łąki?

a jakże bez pk to lipa gnojówka obornik co kilka lat i wapno a uczeń rzeczywiście i wzrost i w pasie 😁🙆‍♂️ nie ważne kto sieje tylko kto dostarcza 😜👍

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

nie ważne kto sieje tylko kto dostarcza 😜👍

Skład nawozów?

Opublikowano
HF86 napisał:

Od kataklizmu w biurze ubezpieczeń a druga to jakieś kokardki na uroki .

ja do kościoła chodzę to w uroki nie powinienem wierzyć. choć mam jednego koło właśnie tej działki, że jak jest to moje maszyny same się psują. wtedy lepiej odłożyć robotę na następny dzień.

HF86 napisał:

Kiedyś to widziałem u dalekich kuzynów koło centrum europy .konie, cielaki ładne bo ktoś urok rzuci.

pokaż swoją kuku.

Opublikowano
pedro2 napisał:

Tak jak mój ojczulek mówi aaa zobacz na worku dawka 500kg/ha, a ty 250-300 siejesz 😂 dobrze się wydaje jak kto inny płaci.

Niedługo zaczną pisać żeby 1000 kg/ha siać 😂

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bananek napisał:

ja do kościoła chodzę to w uroki nie powinienem wierzyć. choć mam jednego koło właśnie tej działki, że jak jest to moje maszyny same się psują. wtedy lepiej odłożyć robotę na następny dzień.

wszystko jest fajnie, póki innym to nie szkodzi.

poczytaj kiedy co robią dzieciakom oskarżonym o czary w Afryce. niby nas to nie dotyczy, ale czy to tak całkiem inne myślenie?

i nie to że się czepiam Ciebie. po prostu wiem, że Ty coś zakontaczysz.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

W jednym sklepie paczka 66zł a w innym ta sama 87zł a to tylko 0,3m3, a i było przeszło 90zł.

A ile w mmz czy nie dzwoniłeś 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v