Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

ciekaw jestem co ja bym dostał w nagrodę jakbym zgadł. ponoć była jakaś opcja dla niepijacych.

Grzesia na dwa dni

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

@pafnucy zawsze ma rację 👍🏻

no to widać mi się coś pomyliło

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, jacus napisał:

te 10-12 ton to suchej ci wyszlo z 4 klasy ??? z II tyle bylo , u niektorych nawet mniej, u mnie wyszlo 12,5 przy rownych 30 %, 

raz w zyciu posialem na IV b i zajace musialy sie po kolby schylac 😛, w naszym klimacie bez obornika na piachu nie wyjdzie nie ma szans

Z IV klasy mi tyle wyszło(wiekszosc b, trochę a, ale i trochę 5 się trafiało, średnia wyszła takjaby całe pole było 4b), pH 6.1, pod uprawę poszedł pomiot kurzy i poplon z gorczycy, potem sól potasowa, polifoska i mocznik zgodnie z zaleceniami z OSCHR i w podsiewacz Polidap. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
15 minut temu, Bananek napisał:

to obaj mamy kiełbaski pierwyj sort

Jakaś niezależna komisja to sprawdzała ?😆

Opublikowano
45 minut temu, Bananek napisał:

ciekaw jestem co ja bym dostał w nagrodę jakbym zgadł. ponoć była jakaś opcja dla niepijacych.

Perlika dla dziecioków

19 minut temu, HF86 napisał:

Jakaś niezależna komisja to sprawdzała ?😆

Moje kilkanaście osób z tu obecnych oceniało 😉

Opublikowano

W życiu w moich stronach nikt nie siał kukurydzy, jeden tylko na zielonkę po 0,5ha.

W tym roku nasiane full

Opublikowano (edytowane)

A dziki są lub żurawie.

U mnie żurawi nie ma.

A dziki były ale zaraza asf ich skasowała.Teraz przynajmniej spokój nie wybierają nasion a i potem nie niszczą jak już kolba jest.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
soltys48 napisał:

Perlika dla dziecioków

chcesz żebym Cię znienawidził?

Strongman napisał:

zaraza asf ich skasowała.Teraz przynajmniej spokój

ciekawe o ilu ludziach tak powiedzą po przegranym covidzie... 🤔

• Haha 2
Opublikowano
bratrolnika napisał:

5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

@pafnucy zawsze ma rację 👍🏻

kurde, choć kojarzę że coś żeś kiedyś pisał że jedna ma warszawiaka kawalera, a druga jakiegoś lokalnego....

Też to pamiętam 🤔

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, soltys48 napisał:

w tym ja i moje wybredne podniebienie😇

1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

Też to pamiętam 🤔

no czyli nie jestem sam, ale skoro Rysiek pisze jak poniżej, to musi wyklął córkę, jak stary Solski Kaśkę

"u Solskich córki nie było i nie będzie"

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Bez jaj

To napewno nie ja

Gdzie warszawiaka🙆🏻‍♂️

To już lepiej ukraińca.

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

chodzi o to, że nie mam zamiaru zmieniać pieca skoro ten jest dobry. A bez zmiany pieca mogę sobie tylko popatrzeć na ten program. A tak być nie powinno. Tak jakby piec otwiera furtkę do wzięcia kasy za resztę docieplenia.

moj tez jest dobry i temu zwlekalem maksymalnie, parenascie lat juz ma i tak pewnie niedlugo do wymiany, wiesz to tak wyglada zeby dostac doplate to trzeba cos uprawiac-takie sa przepisy,kazdy by wolal nic nie robic a zbierac plon

1 godzinę temu, Bananek napisał:

to obaj mamy kiełbaski pierwyj sort

do mojej nie macie szans 🤣

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Z IV klasy mi tyle wyszło(wiekszosc b, trochę a, ale i trochę 5 się trafiało, średnia wyszła takjaby całe pole było 4b), pH 6.1, pod uprawę poszedł pomiot kurzy i poplon z gorczycy, potem sól potasowa, polifoska i mocznik zgodnie z zaleceniami z OSCHR i w podsiewacz Polidap. 

jakie srednie opady byly u ciebie ,ile dni maksymalnie nie padalo-40 czy wiecej jak u nas ?

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Perlika dla dziecioków

moj sasaid kupil sobie perliczki- dziwne ze nie zrobil dla nich kurnika pod swoimi oknami tylko pod moim - pol lata mi piszczaly, nie chcialem robic wojny bo by na rosol poszly albo "lisy " je porwaly.

juz nie pada za to wieje.

Opublikowano

lubiłem je dopóki się dwie nie pojawiły na moim podwórku. przyszły nie wiadomo skąd. żarły więcej od kur, darly mordy od rana do nocy, żadnego z nich pożytku. potem jakoś jedna zniknęła, a potem druga. ponoć U dalszego sąsiada jedną w szambie znaleźli.

soltys48 napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

chcesz żebym Cię znienawidził?

Aż tak nie lubisz tych pięknych ptaków 🤔

• Haha 1
Opublikowano

Skoro mowa o lisach jak tego dziadostwa pozbyć się ze stogu słomy ?

Opublikowano
jacus napisał:

wiesz to tak wyglada zeby dostac doplate to trzeba cos uprawiac-takie sa przepisy,

ja nie mówię, że bez roboty chce żeby mi kto dał kasę na ocieplanie. tylko narzekam, że źle jest to skonstruowane (tzn dla konsumenta źle), że wymiana pieca odblokowuje dalsze zwroty. podejrzewam, że zrobione jest to dlatego, żeby jak najmniej gospodarstw się załapało. powinno być na termomodernizację oddzielnie, na piec oddzielnie, na wymianę stolarki oddzielnie.... już którąś z tych rzeczy powinna skutkować zwrotem. Ale nie będę biadolił. zrobiłem za swoje i nikt mi tego nie zabierze, za nic oddawać kasy nie muszę. umiesz liczyć, licz na siebie.

bratrolnika napisał:

Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Skoro mowa o lisach jak tego dziadostwa pozbyć się ze stogu słomy ?

mój teściu powiedziałby: podpalić

podpalić lisa? głupie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v