Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, gregor1284 napisał:

Pierwsza winnica na Kurpiach ma powstać, ale nie gadajta nikomu. Nie chcę tu tv, ani radia. Cuca melon winogron taki 

u nas tego juz sporo w gminie ze 3 profesjonalne, niedaleko to jest taka na 20 hektarow.

dawno nie padalo-ostatnio wczoraj wieczorem, a juz sie zbiera na burze 

ziemniaki kolegi w sadzarce czekaja az pole obeschnie, pszenyzto dostalo t1  a juz wykloszone,to samo zyto, pszenica udalo sie nawet t2 zrobic. 

rolnik daj znac jak zacznie padac -pranie ma na polu.😛

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

u nas tego juz sporo w gminie ze 3 profesjonalne, niedaleko to jest taka na 20 hektarow.

dawno nie padalo-ostatnio wczoraj wieczorem, a juz sie zbiera na burze 

ziemniaki kolegi w sadzarce czekaja az pole obeschnie, pszenyzto dostalo t1  a juz wykloszone,to samo zyto, pszenica udalo sie nawet t2 zrobic. 

rolnik daj znac jak zacznie padac -pranie ma na polu.😛

Na podwórku miejsca na linke nie było że aż na pole wyniosłes ?? 🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jacus napisał:

rolnik daj znac jak zacznie padac -pranie ma na polu.

Na razie dość mocno wieje i coraz bardziej się chmurzy.

@szymon09875 My z @jacus z podobnych terenów, u nas się z domu "na pole" wychodzi. Na początku nie rozumiałem jak ktoś mówił "sąsiek" i tam zboże trzyma. Okazało się, że dla niektórych sąsiek to skrzynia a dla mnie sąsiek to część stodoły, dla niektórych "zapole". Tak samo gumno w stodole, u nas tak się mówi na klepisko- przejazd przez stodołę.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Rolnik200598 napisał:

@szymon09875 My z @jacus z podobnych terenów, u nas się z domu "na pole" wychodzi. Na początku nie rozumiałem jak ktoś mówił "sąsiek" i tam zboże trzyma. Okazało się, że dla niektórych sąsiek to skrzynia a dla mnie sąsiek to część stodoły, dla niektórych "zapole". Tak samo gumno w stodole, u nas tak się mówi na klepisko- przejazd przez stodołę.

u mie centrum tak samo się mówi prucz tego pola a reszta podobnie , a najgorzej mie drażni jak ktoś pisze żę idzie coś zrobic dla kogoś a nie u kogoś 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
12 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Wiem, wiem. Tak trochę z przekąsem to napisałem, sąsiek to u nas też część stodoły, a przejazd to klepisko :) o gumnie nie słyszałem:o

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

10 minut temu, jacus napisał:

rolnik daj znac jak zacznie padac -pranie ma na polu.

U mnie sąsiek to też część stodoły obok klepiska

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła mógł tam fynd stać

Unas pogoda bajeczna.

Ale ty lubisz ludzkie nieszczęścia 

Opublikowano
22 minuty temu, jarecki napisał:

a najgorzej mie drażni jak ktoś pisze żę idzie coś zrobic dla kogoś a nie u kogoś 

To nie, ale najbardziej jak ktoś do mnie przyjedzie czy coś i gada taką poprawną polszczyzną, ą,ę, łokrutnie mje to wk*rwia przy takich zwykłych, nieoficjalnych kontaktach.

@jacus Pokropiło przed chwilą.

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

Bo Rysiek lubi jak jego nie lubią 🤔🤦‍♂️ taki ciężki temat nie ważne czy polskie czy zagraniczne sprzęty ale nieszczęście przecież ''rodakowi'' się stało

Qrła to strach germancem koło Ryśka za miedzą pracować bo urzeknie 🤣

• Haha 1
Opublikowano
marulekk napisał:

Qrła to strach germancem koło Ryśka za miedzą pracować bo urzeknie 🤣

albo deskę z gwoździami rzuci 🙆‍♂️😁

Sylwekx25 napisał:

Tyle ,że on sam ma germańca i po takich klątwach na jego miejscu bałbym się nim w pole wyjeżdżać. 🤐

złego diabli nie biorą 😁

Opublikowano
16 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No to nie tak że lubię

Ale wolę by gineli germańce zamiast naszych.

Musi nie fajnie by była jakby ci na kombajna wirzba w żniwa pierdyknena. 

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

w czym przeszkadza Ci nie kaleczenie ojczystego języka

W tym, że jak jesteś nieoficjalnie gdzieś to mów jak normalny człowiek a nie owijaj, gmatwaj i kombinuj. Z miejsca takiego kogoś dyskwalifikuję. Tak jak z wójtem chociażby się rozmawia- oficjalnie oczywiście, zasady trzeba zachować. Ale przy normalnej rozmowie przez miedzę w polu to nikt Ci nie mówi "Wczoraj posialiśmy pszenicę przy ulicy takiej a takiej, koło tego i tego" tylko "Wczoraj pszenice żeśmy posiali koło farawskij górki". Każdy wie o co chodzi, prosto, zwięźle i rozumnie. Dziadki tak mówili, ojce tak mówili i trza to pielęgnować. Jeszcze w tym miejscu gdzie mieszkam to mamy taką śmieszną mieszankę bo to ani śląska gwara ani góralska.

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

A to Ty nie wiesz jeszcze, że on to najgorszy sort człowieka czyli hipokryta? Szkoda wgl rozmowy z nim na takie tematy zaczynać. Błaznuje i tyle.

Wiem. Trochę mnie imponuje tym spokojem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v