Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak animalsy poczytają o czym tu piszecie, to dopiero będą mieli temat.

Przed chwilą, Rolnik200598 napisał:

Kurna to bierę telefon w kieszeń i leję wodę. Wszystko za jednym zamachem opierdzielę. Pod wieczór już ma padać, z kukurydzą mi doradzili czekać do przyszłego tygodnia. Zawsze psikałem wieczorami ale jak można... Pszczoły jeszcze śpią.

Ta pszenica kwitnie i pszczoły po niej fruwają ?

Opublikowano
9 godzin temu, dsbh napisał:

Denaturatu nie było ?

Był ale tylko na kuraki. Po denaturacie smierdzialo strasznie. A po słomie ładny zapach i taka tradycja była, dłużej niż palnikiem ale skóry się nie uszkadzało. Palnikiem aby trochę dłużej to już bąbla wysadzalo i pękała skóra.

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

. Palnikiem aby trochę dłużej to już bąbla wysadzalo i pękała skóra.

palnikiem trzeba umić. grzejesz, zdrapujesz naskórek nożem. I tak na całym swiniaku. po tym zabiegu lecisz na brąz całą sztukę.

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, DANDYS napisał:

duzy koszt przerobienia sztywnej na wywrot? d50

@czesio200 będzie wiedział i pewnie @Bratrolnikaa. Kuźwa wróć znaczy ten @bratrolnika 🙂

15 minut temu, Belaruss820 napisał:

Był ale tylko na kuraki. Po denaturacie smierdzialo strasznie. A po słomie ładny zapach i taka tradycja była, dłużej niż palnikiem ale skóry się nie uszkadzało. Palnikiem aby trochę dłużej to już bąbla wysadzalo i pękała skóra.

13 minut temu, dsbh napisał:

To u nas denaturat a ostatnimi czasy palnik. Do wędzenia drzewo śliwkowe.

Gorąca woda, polewanie i się skrobię , a nie kopcić 🤦‍♂️

Opublikowano
51 minut temu, Rolnik1973 napisał:

tylko muszę podjechać zobaczyć.

Jawą?

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

@czesio200 będzie wiedział i pewnie @Bratrolnikaa. Kuźwa wróć znaczy ten @bratrolnika 🙂

Gorąca woda, polewanie i się skrobię , a nie kopcić 🤦‍♂️

Ale całej świni nie opalasz, wole nawet nie myśleć jak by ona wyglądała po tym zabiegu 😛. Najpierw oparzasz, skrobiesz i na końcu palnik.

Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał:

Ale całej świni nie opalasz, wole nawet nie myśleć jak by ona wyglądała po tym zabiegu 😛. Najpierw oparzasz, skrobiesz i na końcu palnik.

normalnie wygląda. po opalaniu się jeszcze szoruje. czyściutka jest.

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

Słyszałem o takich asach  , kiedyś u wujka chyba w latach 80 wynajmował pokoje to aparaty ze wschodniej Polski byli i mówi opalali słomą  , bo sprzedał im świniaka , odpowiada kuźwa czarne to spalone 🙆‍♂️ 

1 minutę temu, pafnucy napisał:

Ale wodą bez szorowanie ,i lux robota 

Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

To u nas się tak nie robiło.

Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

kiedyś u wujka chyba w latach 80 wynajmował pokoje to aparaty ze wschodniej Polski byli i mówi opalali słomą

no kiedyś palników nikt nie miał. słoma, ale prosta. B|

Opublikowano

U nas odkąd pamietam , był wrzątek a resztki tak jak pisze @dsbh denaturatem się dopalało 

Opublikowano
1 godzinę temu, PawelS napisał:

@Rolnik1973 zapowiadaj pogode jak z wiaterem bedzie bo opryski trzeba robic ....

Z półtorej godziny jak zjechałem

1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

To mówisz że można by do południa machnąć drugiego grzyba w pszenicy? Siarczan magnezu i Moddus mieszanki nie spali jak na mokre poleci...

Pewnie,dziś kończyłem t2

Opublikowano
4 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Ursus bo u nas się świnie oparzało a na wschodzie zawsze opalali 😉.

Nie wierzą co dobre 9_9

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Ogłoszenie patrzyles 

Tak , ale nie mam odjazdu 

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Z półtorej godziny jak zjechałem

Pewnie,dziś kończyłem t2

A ja dopiero wstaje i pije kawę. Wyjrzałem przez okno chłopaki byli cieloki nakarmili.

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

A ja dopiero wstaje i pije kawę. Wyjrzałem przez okno chłopaki byli cieloki nakarmili.

Nie ciągnie?

Ja dziś słonko budziłem,trza było skończyć pryskać, ostatki żyta się ładują a ja jadę koledze Jarki zasilić saletrą. Po południu biba😁

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Nie ciągnie?

Ja dziś słonko budziłem,trza było skończyć pryskać, ostatki żyta się ładują a ja jadę koledze Jarki zasilić saletrą. Po południu biba😁

Jedziesz po rodzinkę?  No to biba obowiązkowo żeby po nocach nie płakał 👋

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v