Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, pafnucy napisał:

opryskiwaczem firmy Biardzki Radusiu. :D

chwastox turbo + mocznik

W jakiej dawce? Kurła też bym dodał moczniku ale gdzie ja kupie teraz… wiec pójdzie odżywka zboże forte 

Opublikowano
8 minut temu, pafnucy napisał:

opryskiwaczem firmy Biardzki Radusiu. :D

chwastox turbo + mocznik

A ostatnio mówiłeś, że ręcznie pryskałeś 🤔

Siarczanu magnezu nie dodajesz??

Opublikowano

kuźwa dodałem, ale nieodpowiedni... a szkoda pisać...

Opublikowano
16 minut temu, pafnucy napisał:

Rysiek, jak mówisz? będzie dzisiaj padać? pryskać owies?

To wy Panowie już pryskacie owsy? 😦

Ja dopiero pszenżyta opryskałem 🤗

Dzis się biorę za kukurydze 😇

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał:

A ile chwastoxu?

owies 2l/ha   , a żyto 2,5dawałem

no nic. cza iść jakiego byka przedać. zara ma przyjechać nowy właściciel.

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

no nic. cza iść jakiego byka przedać. zara ma przyjechać nowy właściciel.

Tak z poniedziałku świeża kasa? :D Ty to się umiesz ustawić w życiu :D

Opublikowano
26 minut temu, pafnucy napisał:

Rysiek, jak mówisz? będzie dzisiaj padać? pryskać owies?

Niby nie nadają

Ale i tak do 15:00 jak to obeschnie to będzie dobrze bo rosa aż kapie do tego mgła jak mżawka.

Opublikowano
pafnucy napisał:

tak ze 12 , 13 kg na ha wychodzi.

gróbo walisz ja jak daję mocznik to 25kg na 600L i to wychodzi na max 3 ha

pafnucy napisał:

kuźwa dodałem, ale nieodpowiedni... a szkoda pisać...

siarczan amonu🤔

abs100 napisał:

A tak panowie propo oprysków. Co myślicie na temat lumaxu na kukurydze? 😀

drogi...

Opublikowano

Wczoraj z gościny wracałem to se wstąpiłem na kukurydzę popatrzyć, elegancko z ziemi wyszła, nie znam się ale dla mnie to na dwa liście wygląda, siana 28.04. Teraz w przyszłym tygodniu trza ostatnie wjazdy w zboża zrobić i kukurydzę na chwasty psiknąć.

Kropi.

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

gróbo walisz ja jak daję mocznik to 25kg na 600L i to wychodzi na max 3 ha

siarczan amonu🤔

drogi...

To na pewno ale jest w ten sposób dobry ze można przedwsochodowo albo do fazy 3 liścia ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v