Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, stempos1980 napisał:

Największy brał 50 mendli  ale to droga bo warszawiak to do 5 sztuk max.

Ja jestem z tych którzy wiedzą ile kosztów tród pracy na wsi i nie lubię bardzo opuszczać.W hurcie wiadomo 2 oczka niżej ale jak na sztuki to cena twarda.

Ależ się wiebalem w korek

Gdzie, w przęsławicach wszystko stoi Jak byś tedy jechał 

Opublikowano
58 minut temu, Rolnik1973 napisał:

20 godzin w sezonie na pewno.

I mówisz, że warto? Mam Stigę SB 39 bodajże ale mocy to nie ma, jakieś kawałeczki pod murkiem z płotu to w porządku ale jakąś większą trawę to pierdzi.

Chmurzy się i grzmi, +25 stopni, wiatr dość silny.

Opublikowano
28 minut temu, gregor1284 napisał:

Znajomy po bimbrze takie cyrki odstawia. Raz do pufy naszczal, kilka razy do szafy, a najlepsze jak jego żona opowiadala🤦‍♂️ wyciągnął w nocy fifloka i naszczal jej na plecy 🙄

Bo wódka jest dla mądrych ludzi i piwo... Kurna jak mnie drażni jak komuś się nieśmiertelność załącza po wypiciu albo ręce zaczynają chodzić, ale jest sposób na takich. U nas w robocie był jeden aparat po trzeźwemu spoko opanowany pomocny, ale jak wypił to białej dostawał i swoich nieraz chciał lać. Przykuwali go do grzejnika kajdankami tak żeby drugą ręka mógł do kieliszka sięgnąć😁

• Like 1
Opublikowano
Strongman napisał:

QQ posiana, w oddali stoi chmura nad Białymstokiem.

to nie nad bialymstokiem. to nad augustowem bo i ja mam ją od północy.

gregor1284 napisał:

lepiej z mądrym piechotą, niż z idiotą toyotą... 😂

• Confused 1
Opublikowano

Pięknie padało .w moim deszczomierzu czyli taczce z 2 cm wody. 

Opublikowano
18 minut temu, bratrolnika napisał:

Strasznie duże odstępy między tymi redlinami ziemniaków zostawiasz🤔

Jakość nie ilość😁 będą jak arbuzy.

13 minut temu, slawek74 napisał:

co to za puste place pomiędzy ? marnotrawienie gruntów ☝️ nasadź co po środku

Plan był siać dynię, nasiona kupione i leń wszedł na plecy. 

Porzeczek wówczas nie dopilnuję, a przy dyni narypię się jak bury osioł i parę złotych może zarobię.

Opublikowano
20 minut temu, slawek74 napisał:

co to za puste place pomiędzy ? marnotrawienie gruntów ☝️ nasadź co po środku

oooo. ile tu by można np kartofli... 

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Plan był siać dynię, nasiona kupione i leń wszedł na plecy. 

Porzeczek wówczas nie dopilnuję, a przy dyni narypię się jak bury osioł i parę złotych może zarobię.

A ziemniaków coś masz posadzone? 

Pada sobie spokojnie.

Opublikowano
3 minuty temu, pafnucy napisał:

oooo. ile tu by można np kartofli... 

No jest 3 ha to 1,5ha by wsadził 

1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

A ziemniaków coś masz posadzone? 

Pada sobie spokojnie.

W tych porzeczkach jedno międzyrzędzia czyli 4 redlanki x 180m. I przy domu ze 2-3ary.

Ogólnie 3x za dużo na własne potrzeby

Opublikowano
6 godzin temu, HF86 napisał:

Kukurydza wczoraj w pośpiechu posiana a teraz deszcz zaczyna padać. 

A w czym to szkodzi. Ja mocznik dodatkowo daję w pestycydy. 

Do herbicydu tez??

3 godziny temu, 6465 napisał:

Rysiek jaką nisko budżetową kosę spalinową brać pod uwagę?  Muszę sobie coś kupić. 

Demona kup, 5 rok kosimy dosc sporo, z 50-60h teraz, przez pierwszw dwa lata ok 100 h

1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Sprzedane.trzeba się ewakuować do domu.

Ja demona 3 lata męczę i gaźnik był teraz na wiosnę tylko wymieniony przy silniku a w osprzęcie to przekładnia i wałek napędowy wymieniony bo frezy od strony przekładni szlak trafił

U mnie tylko gaznik padł.

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Chodzi po okolicy opowieść jak jeden gosc najebany do domu wrocil, machnął się na łóżko i śpi. Środek nocy, on wstaje, odsuwa szufladę w szafce przy łóżku, odlał się do niej, zasunął i poszedł dalej spać

Kolegi szwagier do swojej szafy nasral... mial wtedy z 16 lat, pierwszy raz sie tak nachlal, rano sie budzi, smród w pokoju i piz*a pod okiem. W nocy sie rzucał, matka sie obudzila, wchodzi do pokoju a ten sra w szafie, to mu strzelila w pysk zeby otrzezwial.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
gregor1284 napisał:

27 minut temu, bratrolnika napisał:

Chodzi po okolicy opowieść jak jeden gosc najebany do domu wrocil, machnął się na łóżko i śpi. Środek nocy, on wstaje, odsuwa szufladę w szafce przy łóżku, odlał się do niej, zasunął i poszedł dalej spać

Znajomy po bimbrze takie cyrki odstawia. Raz do pufy naszczal, kilka razy do szafy, a najlepsze jak jego żona opowiadala🤦‍♂️ wyciągnął w nocy fifloka i naszczal jej na plecy 🙄

O kurła, miałem i ja kiedyś takiego znajomego.

Opublikowano

kurna ,ale byla dyskoteka-dobrych pare lat tak nie walilo, ze dwa razy piorun walnal w drzewa kolo domu. rolnik u ciebie tez tak dawalo ????

a ja nawet opryskiwacz nalalem i juz mialem ostatni raz jechac w pole potem jednemu unijnemu rolnikowi ziemniaki sadzic. drugi mial jutro a nastepny kukurydze siac .

Opublikowano
12 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Kurami spasiesz, resztę zjecie w domu.

To ze 2t będzie za dużo jeśli normalnie obrodzą

Opublikowano
bratrolnika napisał:

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Nie no kły zostawię, żeby się wgryzać 

Na wampirka???

załatw mi wentylatory do golf

kupili 5osiowe auto z ładownościa 70ton 😀

Opublikowano

Szymon tak do herbicydu. Zawsze dodatkowe odżywianie i środki lepiej w chwasty wnikają 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v