Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Cebulj napisał:

@dsbh @deSilva jato chyba na tekoparki jednak pójdę

Ok, jestem Ci dozgonnie wdzięczny że byłeś tak miły i raczyłeś mnie o tym poinformować.   :P Przynajmniej nie muszę się pokątnie  dowiadywać, znam sprawę u źródła.  :P

Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Jest u mnie we wsi morderca lisów na zlecenie. Za ćwiortke Ci go ubije. Zostawić kontakt?

A łopozycja pod mord polityczny tego nie podciągnie jak podam kontakt do lisa?

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

A łopozycja pod mord polityczny tego nie podciągnie jak podam kontakt do lisa?

Musi nie powinni. 

3 minuty temu, slawek74 napisał:

aaa to u nas nima 🤷‍♂️ tylko prządne %

To może drugiego kiedy w przyszłości gratis ubije

Opublikowano

To ta wielka inteligencja rodzin naszych partyjnych władców. Takich debili góra uczy prostych formułek i posłuszeństwa .samodzielne myślenie nie jest akceptowane. Wywiad byłby świetny ale w TVP pralnia 😉

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Bananek napisał:

ile ich miałeś i dlaczego zrezygnowałeś?

Miałem dwa panele w jednej obudowie połączone szeregowo i stojace na ziemi. 

Po niedługim okresie używania była pierwsza modyfikacja bo podłączyłem w obieg do termy jeszcze kaloryfer łazienkowy,  chyba nie muszę wyjaśniać czemu? Na wydajność układu to nie wpłynęło, wtedy też dodałem programator czasowy do sterowania pompki aby pracowała między 9 a 18, czujnik temperatury się nie sprawdził przez za dużą bezwładność układu. 80l terma i 45 stopni dobre by było przy prysznicu ale nie przy wannie i 6 osobach. I tak trzeba było rozpalać piec, przy owiele większej termie miały by sens jeszcze te panele. 

Od tej zimy mam dobrą 300l termę ale do paneli nie wrócę. Obecnie wystarczy rozpalić raz a trzy dni i ogrzać termę do 85stopni i mamy pełen komfort. W tej chwili dodam jeszcze że nadal trzeba palić w piecu ze względu na "ocieplenie klimatu" tej wiosny 🤔🤔🤔

Z paneli zrobiłem "gorącą ławkę" w piwnicy aby można było wysuszyć buty i ubrania robocze a także rozgrzać się zimą, blisko nam już do 50 🤔🤔🤔

Edytowane przez darek1972
Opublikowano
darek1972 napisał:

Od tej zimy mam dobrą 300l termę ale do paneli nie wrócę. Obecnie wystarczy rozpalić raz a trzy dni i ogrzać termę do 85stopni i mamy pełen komfort. W tej chwili dodam jeszcze że nadal trzeba palić w piecu ze względu na "ocieplenie klimatu" tej wiosny 🤔🤔🤔

to ja mam w planie ogrzewać tym bojler 140l. mam nadzieję, że będzie to dość wydajne, bo bojler ogrzewany będzie płaszczem, a nie wezownica.

Opublikowano (edytowane)

@pedro2 @deSilva niedlugo doradca przyjedzie to się zapytam co trzeba spełnić ale spokojnie ja to spełnie tylko chciałbym wiedzieć jaki kierunek obrać w gospodarstwie. Najlepiej to ziemie od rodzicó bym kupił.

Edytowane przez Cebulj
Opublikowano
Przed chwilą, Cebulj napisał:

Na mnie też byli źli ze poszedlem na ekonomie bo jak się pytałem jakie powinno być ph gleby to mi przygadali ze jakbym poszedł na rolnicze to bym wiedział. @dsbh @gregor1284 @pafnucy @daron64

Nie zrozumiałeś. Łatwo brać a wystarczy nie dopełnić zobowiązań choćby przez zdarzenie losowe i leżysz. Musisz oddawać z odsetkami. Myślisz że ktoś za Ciebie będzie to spłacał wtedy ? Przemyśl to zanim się napalisz na "darmową" kasę.

Przed chwilą, Cebulj napisał:

@dsbh @deSilva jato chyba na tekoparki jednak pójdę

Rzuć monetą. Orzeł koparki, reszka kurier :).

Przed chwilą, HF86 napisał:

To ta wielka inteligencja rodzin naszych partyjnych władców. Takich debili góra uczy prostych formułek i posłuszeństwa .samodzielne myślenie nie jest akceptowane. Wywiad byłby świetny ale w TVP pralnia 😉

W Kielcach Wenta rządzi, także i jedna i druga strona jest taka sama. Przynajmniej można się pośmiać.

@pafnucy jak samopoczucie dzisiaj po szczepieniu ?

Opublikowano
Przed chwilą, dsbh napisał:

Nie zrozumiałeś. Łatwo brać a wystarczy nie dopełnić zobowiązań choćby przez zdarzenie losowe i leżysz. Musisz oddawać z odsetkami. Myślisz że ktoś za Ciebie będzie to spłacał wtedy ? Przemyśl to zanim się napalisz na "darmową" kasę.

Rzuć monetą. Orzeł koparki, reszka kurier :).

W Kielcach Wenta rządzi, także i jedna i druga strona jest taka sama. Przynajmniej można się pośmiać.

@pafnucy jak samopoczucie dzisiaj po szczepieniu ?

a ludzie biorą i się nie boją. pafnucy wzial rmg

Opublikowano

dobrze. ręka właściwie przestała boleć. żadnych innych skutków nie odczuwam.

2 minuty temu, dsbh napisał:

jak samopoczucie dzisiaj po szczepieniu ?

Opublikowano

Mam   dwa  na   dachu    terma  z   podwójną    wężownicą     zalane  płynem   terma    300 litrów       ciepła   woda  przez   dobre    pół   roku  za  darmochę   jak    są   słoneczne  dni   upuszczam   bo     temp    wali  ponad    90   stopni   polecam      a  lubię   ciepełko   bo    ja  już    50  plus    więc   gorący   prysznic   zawsze    dobry😉

Opublikowano
Przed chwilą, dsbh napisał:

A drugą dawkę kiedy masz ? Brat się szczepił Astrą to go trochę przeczołgała a drugą dawkę ma w lipcu.

za miesiąc.

1 minutę temu, Karol6130 napisał:

To wstaw zdjęcie przyczepy 

nie zrobiłem fotek

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

za miesiąc.

nie zrobiłem fotek

Podjechać z aparatem?🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v