Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ziemia jest. Chcę dobić w sensie razem z dzierzawami. Duży plus jest taki że to co dzierżawie mam możliwość wykupu. Ziemia dość tania U nas.

Opublikowano (edytowane)

Wy obszarniki i z innych części Polski to macie inne myślenie. Jak to ze wszystkim i jak to moja babcia mawia "Obszarnik małorolnego nigdy w żadnej kwestii nie zrozumie" i na odwrót.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, cinek1808 napisał:

Byłem w kinie na tym . NIE POLECAM

Dokładnie. Goowno.

2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Wy obszarniki i z innych części Polski to macie inne myślenie. Jak to ze wszystkim i jak to moja babcia mawia "Obszarnik małorolnego nigdy w żadnej kwestii nie zrozumie".

Jak zaczynałem przygodę miałem niecałe 5 ha plus od razu kilka ha dzierżaw wziąłem. Ale upór plus tania ziemia plus mase krwi i zdrowia i coś tam się udało kupić. Obszarnik to taki co ma z 400 ha.

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano
danielursus3p napisał:

Ziemia jest. Chcę dobić w sensie razem z dzierzawami. Duży plus jest taki że to co dzierżawie mam możliwość wykupu. Ziemia dość tania U nas.

Ja nawet jak bym chciał to nie kupię brak ziemi do sprzedania, nawet dzierżawę trudno dorwać😣

Opublikowano

U nas jeszcze do wyboru do koloru. Tylko dojazd marny czasem 

Opublikowano

Mi jakby dawali ziemię to i tak bym nie wziął, chyba, że od dobrego znajomego czy rodziny, który już nie ma siły gospodarzyć i nie ma kto tego po nim przejąć. Tak jak wziąłem od wujka kawałek, ale to już jest gościu po 70 a nie ma komu tego dać. Dzierżawa to dla mnie coś nie naturalnego. Dla mnie świętym i zas*anym obowiązkiem jak mam ziemię to jest nią obrobić a jak już nie mogę robić, nie mam sił, zdrowia, nie ma komu tego dać to wtedy sprzedać z konieczności.

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Dokładnie. Goowno.

Jak zaczynałem przygodę miałem niecałe 5 ha plus od razu kilka ha dzierżaw wziąłem. Ale upór plus tania ziemia plus mase krwi i zdrowia i coś tam się udało kupić. 

Opublikowano
24 minuty temu, gregor1284 napisał:

Nie każdy lubi chodzić po podwórku jak po polu minowym. Mnie nawet wk***ia jak pies nasra... A gdzie tu kury

U nas kury cały czas chodzą wszędzie i jakoś nikt nie narzeka na te miny 👍 może to dla tego że kury cały dzień łażą do okola gospodarstwa a tylko rano i wieczorem są na podwórku, jedyny minus że list sporo kur wynoszą 

Opublikowano
10 minut temu, danielursus3p napisał:

Ziemia dość tania U nas.

jakie ceny? jakie strony?

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Wy obszarniki i z innych części Polski to macie inne myślenie. Jak to ze wszystkim i jak to moja babcia mawia "Obszarnik małorolnego nigdy w żadnej kwestii nie zrozumie" i na odwrót.

Mój dziadek na początku lat 50-tych zaczynał od hektara piochu , później od ojca dostał to co mieli od zawsze czyli niecałe 2 ha , później na ile były możliwości na tyle powiększał , następnie bardzo długo było 10 ha i 6 krów , w 2000 roku gdy był zakładany zbiornik było 8 krów... Ja przejąłem gospodarstwo 5 lat temu , 22 sztuki bydła i niecałe 30 ha , obecnie dobijam do 50 z łąkami i na stanie 46 sztuk i oczywiście plany na dalszy rozwój. Więc też nie pochodzę z bambrów i obszarników , pamiętam biedę w przed unijnym rolnictwie na przełomie wieków i dlatego teraz robię ile się da żeby móc sobie pozwolić na rzeczy na które wtedy nie było stać... Małorolny nie musi taki być całe wieki , wystarczy trochę pojęcia , zamiłowania i chęci do roboty..

Opublikowano
9 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Ja nawet jak bym chciał to nie kupię brak ziemi do sprzedania, nawet dzierżawę trudno dorwać😣

U nas też o dzierżawy to prawie się boją

Za dzierżawę 4-6 klasy oddaje się dopłaty i dopłaca jeszcze nawet 2 tys w okolicy 

A ceny zakupu tych samych klas od 45 do 50 tys za hektar

Opublikowano
6 minut temu, pafnucy napisał:

jakie ceny? jakie strony?

WG poniżej 20 tyś 

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Jest inna kwestia z drobiem przy bydlę, ale nie pojmiesz 

No jaka ? Jest i bydło i kury ... Wszystko łazi i wszystko żyje ...

I kury wszędzie łażą 👍 chcą iść do kopca z qq podziubać to idą, chcą iść do obory to idą 

Opublikowano

Choćbym chciał powiększać to nie ma gdzie. Zresztą powtarzam to od zawsze- dzierżawa ziemi to rzecz nie naturalna i dziwna dla mnie, tak jak było u sąsiada- 6ha pola, C-360, maszyny, chłop się zawinął to wnuki ucieszyły obszarnika ziemią i maszyny za bezcen sprzedały a jak Ś.P. Pan Józek to widzi to chyba płacze tam na górze i popija łzy gorzałką. Ja bym w takim przypadku takiej ziemi nie wziął choćby mi ją na siłę wciskali, serce by mi nie pozwoliło przez wzgląd i szacunek do poprzedniego gospodarza, którego dorobek został tak przerwany.

2 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Mój dziadek na początku lat 50-tych zaczynał od hektara piochu , później od ojca dostał to co mieli od zawsze czyli niecałe 2 ha , później na ile były możliwości na tyle powiększał , następnie bardzo długo było 10 ha i 6 krów , w 2000 roku gdy był zakładany zbiornik było 8 krów... Ja przejąłem gospodarstwo 5 lat temu , 22 sztuki bydła i niecałe 30 ha , obecnie dobijam do 50 z łąkami i na stanie 46 sztuk i oczywiście plany na dalszy rozwój. Więc też nie pochodzę z bambrów i obszarników , pamiętam biedę w przed unijnym rolnictwie na przełomie wieków i dlatego teraz robię ile się da żeby móc sobie pozwolić na rzeczy na które wtedy nie było stać... Małorolny nie musi taki być całe wieki , wystarczy trochę pojęcia , zamiłowania i chęci do roboty..

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Choćbym chciał powiększać to nie ma gdzie. Zresztą powtarzam to od zawsze- dzierżawa ziemi to rzecz nie naturalna i dziwna dla mnie, tak jak było u sąsiada- 6ha pola, C-360, maszyny, chłop się zawinął to wnuki ucieszyły obszarnika ziemią i maszyny za bezcen sprzedały a jak Ś.P. Pan Józek to widzi to chyba płacze tam na górze i popija łzy gorzałką. Ja bym w takim przypadku takiej ziemi nie wziął choćby mi ją na siłę wciskali, serce by mi nie pozwoliło przez wzgląd i szacunek do poprzedniego gospodarza, którego dorobek został tak przerwany.

To ma ugorem leżeć ?

Opublikowano
8 minut temu, TheraRolnik napisał:

A co za kłopot kawał budki dla kilku kur ? 

właśnie taki

3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

No jaka ? Jest i bydło i kury ... Wszystko łazi i wszystko żyje ...

I kury wszędzie łażą 👍 chcą iść do kopca z qq podziubać to idą, chcą iść do obory to idą 

Opublikowano

Dla mnie niebywałe to co piszesz o garwolińskich terenach. I tak sobie czasem myślę że lekceważysz konkurencję i szybko twoje położenie zmienić się może. Oby nie, ale nie trać czujności bo pojawi się biznesmen i ceny wywinduje.  Już żadna średnia gusowska chyba nie pokazuje takich cen za glebę.

A jako ciekawostka to rejon Wilgi - tam kolega w końcu lat 90-tych płacił powyżej 100tys za hektar. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v