Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed chwilą pojechałem ruszyć ziemie pod mieszankę. Ogólnie w miarę szło ale w jednym miejscu prawie sie zakopałem. Jak pogoda dopisze i jutro rano nie popada to za 24 godziny posieje.

To u Was księża naprawdę doją kasę nieźle. U mnie to nie chce sporo brac a ludzie i tak dają(pisałem już jakie inwestycje w ostatnich latach były na grube pieniądze). Rysiek napewno go widziałeś w rekolekcje jak byles w kościele oczywiście bo na spowiedź do Was przyjeżdżał. Znak charakterystyczny długo spowiada i małe kolejki bo ludzie nie chcą się u niego spowiadać,ale powiem ze warto bo to jest ksiądz z powołania,który mówi wprost że i on jest grzesznikiem jak każdy człowiek.

Opublikowano (edytowane)

tyż piknie. ja na takie widoki trafiłem dziś

IMG_20210419_112219.jpg

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

2 czy 3 lata temu taką niespodziankę znalazłem u siebie.

Trochę pogrzebałem i znalazłem połamane tablice rejestracyjne, rachunki z nazwiskiem, coś z banku, kserówki pracy dyplomowej z nazwiskiem, dokumenty z lokalnego dużego zakładu i nakazy podatkowe na 2 osoby.

Pracownicy gminy mieli to w doopie więc wysłałem zdjęcia burmistrzowi.

Za kilka dni było czysto. Znaleźli winnego.

Opublikowano

nie u mnie, ale co ludzie w głowach mają? co tydzień otwarte miejsce gdzie można zawieść takie niesegregowalne i gabaryty.

Opublikowano

Taki fajny koń na biegunach się marnuje :D Ci z Kocka i okolic to bogacze muszą być skoro takie rzeczy wyrzucają

Opublikowano

Szkoda baterii w telefonie czerpać. 

Dwa lata temu żeby dojechać prasą na łąkę musiałem zaorać koleje w wodzie bo podbierak by wadził. 

Było bardzo nie równo ale czekałem aż obeschnie i porównam. 

Jest wieczór dzwoni telefon i słyszę że jemu droga nie potrzebna może zaorać bo ja tak popierdolilem i nie poprawiłem. 

Wyrównałem drogę zrobiło się ładnie że osobówką szło przejechać, że tamtego roku bo przyczepą zbierał trawę. Wywalił koleje że będę musiał znowu to przeorać. 

Jak by nie ten dołek to bym pierwszy tą drogę skasował 

IMG_20210419_134400.jpg

Opublikowano

Mam nadzieję że zima nie wróci bo koła na letnie zmieniłem.

Potem objechałem okolicę do dużo pól w wodzie, ale grzie wyżej to wożą gnój.

Kurła żeby 2 dni ciepła i bez deszczu nadawali to by jutro może część opryskał, ale w prognozie deszcz.

Opublikowano
42 minuty temu, stempos1980 napisał:

Jest rów to musisz sobie odwodnienie zrobić na tym dołku 

Wieś dalej bobry urzędują, nie da rady, rów reż nie jest głęboki i w dołku dreny nie położy. 

Kiedyś za dziadka i konia ludzie robili przegon i woda szła w lewą stronę do rowu 

5 godzin temu, mj23 napisał:

No słyszałem,  ze byl chory. Na jesieni ostatnio z nim rozmawialem. 

Na wiosnę już bylo przekierowanie rozmowy do syna , przykre,  za***isty byl gość. 

Miał lokatora na krtani, zmarł dwa miesiące temu 

Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

Dziękuję, ale sto to chyba przesada. nie chciałbym być najstarszy na forum za sześćdziesiąt parę lat

A żyj i 200 tylko pytanie kto się będzie chciał męczyć z tobą tyle czasu😁

Opublikowano
5 godzin temu, Karol6130 napisał:

Tak 

U nas 800-1000 dają. Więcej nikt bardzo nieda bo bida. 

Nieraz dają też parę zł na kościół przy opłacie pogrzebowej, to czyta w niedzielę na mszach kto i ile. 

Tace zbierają u was na pogrzebach ? To jest dopiero operatywność. Odprawiane są za nią msze ale według mnie to jest nieodpowiednie.

5 godzin temu, pedro2 napisał:

😂 No to widzisz jaki nasz pasterz kreatywny, na poczekaniu sobie wymyśli sposób. Jeszcze tak powie, że wychodzi na to, że to dla dobra parafian odwiedzi każdy dom, poświęci, podniesie na duchu... Pisowska szkola. Uj tam że przy okazji chodzi z rachunkiem na ponad 2 tysie i uregulować od ręki. Zaznaczył żeby " przygotować pieniądze na składkę na remont dachu" 

A jak ktoś nie ma, kredyt musi brać ?

Przez takich księży kościół traci wiernych.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v