Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

k**wa owies pod wierzchem i chce wyłazić a tu zaraz mi wygnije , w prognozie same deszcze 

IMG20210414174026.jpg

Opublikowano (edytowane)

No niestety nie żartuję. No japrdl. Chcę coś mieć to się o to troszczę.  To może k**wa pójdę i złożę wniosek o wymianę amortyzatorów w aucie bo się wybiły na dziurawych drogach na które kasy brak?

W parku rosły może 100 letnie za***iste Cisy. No k**wa przeszkadzało bo urząd zasłonięty. Można było podciąć, przyciąć. Cień był żeby na ĺawce usiąść. Wiadomo ławki najczęściej przez socjalbiorców i skoroświtowców zajęte, ale były.

Teraz będzie łatwiej jajami obrzucić.

No i teraz będzie można co roku kilka tysięcy nowych sadzonek kwiatków zakupić.

Jeszcze w KRUS chciałem zaktualizować pow gosp. 

A ta rząda zaświadczeń z gmin z aktualną powierzchnią, kopi nakazów kopi aktów not i chooj wie czego jeszcze. Powiedziałem że macie pozostaĺe gminy w papierach a aktualizuję jedną. Nie urwą, muszą być wszystkie bo muszą widzieć czy się nie zmieniło.

To pytam na jaki chooj ja składam oświadczenie pod groźbą kary za fałszywe dane, skoro i tak muszę przedstawić dane z gminy. Tak ma być I już.

No i powiedziałem że albo przyjmie to co przyniosę albo nie będę aktualizował. A ta mnie straszy że miałem na to 14 dni.

Parsknąłem śmiechem i powiedziałem że niech to powie tym co 10, 15 i więcej lat nic nie aktualizowali.

Dobrze że zaczęła innym tonem mówić i w żart obracać bo jak jestem spokojny, tak w sumie niczemu niewinna kobitka zjebe by dostała. 

W kolejnym urzędzie chciałem przepisać na siebie licznik wody. Podałem wszystkie dane, zdjęcie z nr licznika. No urwa. Oni mają na to nazwisko inny licznik. Prawdopodobnie przy wymianie wodomierzy nikt nie zaktualizował danych. 

Za co się pensje bierze???

A zabunkrowani w urzędach lepiej jak żołnierze podczas wojny w okopach🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Uff. Trochę mi ulżyło🤮

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Rów masz obok, zapytaj Ryśka co w takim wypadku się robi.

Odpowiem za niego - szpadel i jazda😜

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

ozime albo kukurydzę siej...

Ozime też już przesiewałem

Opublikowano
Agrest napisał:

też byłem kilka dni temu w krus to nóż się w kieszeni otwiera jedna jędza służbami mnie straszyła mówię niech dzwoni bo jak coś to szybciej od niej zadzwonię 😁 chyba jedna z najgłupszych instytucji

Opublikowano

Urzędnik do interesanta:
- Codziennie panu mówię, żeby pan przyszedł jutro, a pan zawsze przychodzi dzisiaj.

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Rów masz obok, zapytaj Ryśka co w takim wypadku się robi.

Odpowiem za niego - szpadel i jazda😜

Szkoda że tu gdzie na foto dałem nie ma jak spuścić

Ale na drugi rok posieję ozime kupie motopompę i cheja w krzaki za drogę wodę

Opublikowano

Bo urzędniki jak święte krowy .zapomnieli poco siedzą. Też macie po 80 osób w gminie?To się rozrasta jak chwasty. Podanie o podanie podania. Tu dobrze nie będzie jak 2osoby pracuje na jednego budżetowca. 

Kolejny dzień deszczu, urlopu ciąg dalszy 😉

Opublikowano
47 minut temu, Agrest napisał:

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Uff. Trochę mi ulżyło🤮

pocieszę cię, zawsze może być jeszcze gorzej

7 minut temu, HF86 napisał:

Podanie o podanie podania.

miałem wczoraj w pracy audyt, i gość zadaje pytanie: czy ma pan liste osób zapoznanych z charakterystyką i składem płynu do dezynfekcji rąk???

Opublikowano

U mnie nadal +1 ale teraz dla odmiany pada już wszystko, poza promieniami słońca. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

W wodę miałem posiać

10 kwietnia błoto wruszyłem jeszcze

&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

IMG_20210410_143527.jpg

Nie trzeba było łąk zaorywać 🤭 z jakiegoś powodu w dołkach kiedyś porobili łąki, a tyś chciał być bardziej chytry to masz. Wziąć koparkę, wyczyścić rów, wyciąć krzaki, zakopać drenke gdzie mokro... Aaaaale nie bo to przecież by trzeba było ruszyć d*pę i zakasac rękawy do roboty 😂👎

Opublikowano
10 minut temu, bratrolnika napisał:

pocieszę cię, zawsze może być jeszcze gorzej

miałem wczoraj w pracy audyt, i gość zadaje pytanie: czy ma pan liste osób zapoznanych z charakterystyką i składem płynu do dezynfekcji rąk???

Tak, co dzień przeprowadzamy degustację🤦‍♂️

Opublikowano
27 minut temu, HF86 napisał:

Bo urzędniki jak święte krowy .zapomnieli poco siedzą. Też macie po 80 osób w gminie?To się rozrasta jak chwasty. Podanie o podanie podania. Tu dobrze nie będzie jak 2osoby pracuje na jednego budżetowca. 

Kolejny dzień deszczu, urlopu ciąg dalszy 😉

U nas w gminnym ośrodku zdrowia na etacie jest 10 osób, a dostać się do lekarza albo dodzwonić to chyba większa szansa w totka wygrać. Samych pielęgniarek 5 szt i nie ma kto szczepić 

Opublikowano
bratrolnika napisał:

czy ma pan liste osób zapoznanych z charakterystyką i składem płynu do dezynfekcji rąk???

było powiedzieć, że masz, a na pierwszym miejscu tej listy jest jakiś Daniel obajtek

Rolnik1973 napisał:

za suszowe kupisz. 😀

Opublikowano

To ja dzisiaj byłem w szkole u syna żeby złożyć oświadczenie o formie prowadzenia działalności rolniczej. Wcześniej złożone było zaświadczenie z krus że prowadzę działalność rolniczą i niby powinno wystarczyć to babka w sekretariacie mówi że musi być jeszcze to oświadczenie. Z rzeczy które musiałem wpisać to swoje imię i nazwisko,adres zamieszkania no i czytelny podpis. Zadnej wzmianki o tej formie gospo czy to jest roślinna czy zwierzęca. Zadnego słowa. A potrzebne to było do tego aby syn uczęszczał na świetlicę która wykracza podstawę programową przedszkola. W tym roku chodził i były papiery złożone o kontynuację to teraz jakieś śmieszne oświadczenie trzeba było. Termin do jutra,a babka miała wysłać e-mailem kilka dni temu to już bym wtedy od razu zawiózł bo miałem kilka spraw do załatwienia jeszcze,a tak dzisiaj specjalnie musiałem jechac bo babka nie wysłała.

Opublikowano
Agrest napisał:

Jeszcze w KRUS chciałem zaktualizować pow gosp.  A ta rząda zaświadczeń z gmin z aktualną powierzchnią, kopi nakazów kopi aktów not i chooj wie czego jeszcze. Powiedziałem że macie pozostaĺe gminy w papierach a aktualizuję jedną. Nie urwą, muszą być wszystkie bo muszą widzieć czy się nie zmieniło. To pytam na jaki chooj ja składam oświadczenie pod groźbą kary za fałszywe dane, skoro i tak muszę przedstawić dane z gminy. Tak ma być I już. No i powiedziałem że albo przyjmie to co przyniosę albo nie będę aktualizował. A ta mnie straszy że miałem na to 14 dni. Parsknąłem śmiechem i powiedziałem że niech to powie tym co 10, 15 i więcej lat nic nie aktualizowali. Dobrze że zaczęła innym tonem mówić i w żart obracać bo jak jestem spokojny, tak w sumie niczemu niewinna kobitka zjebe by dostała.   W kolejnym urzędzie chciałem przepisać na siebie licznik wody. Podałem wszystkie dane, zdjęcie z nr licznika. No urwa. Oni mają na to nazwisko inny licznik. Prawdopodobnie przy wymianie wodomierzy nikt nie zaktualizował danych.  Za co się pensje bierze??? A zabunkrowani w urzędach lepiej jak żołnierze podczas wojny w okopach🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ Uff. Trochę mi ulżyło🤮

dochodzę do wniosku, że to dokupowanie ziemi, zwiększanie gospodarstwa to same minusy... 😀😀😀 A ile nerwów przy tym...

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

nie zartuj, a mi kurła powiedzieli, ze nie ma na to kasy w tym roku. A chciałem kotkę pozbawić narządów rozrodczych. I to nie żart.

Ja suczkę miesiąc temu i też nie było żadnego dofinansowania. 380 zł zapłaciłam. Do tego jeszcze fartuszek i tabletki. 

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Covida  nie przechodziłeś, bo jakoś wolno myślisz😁

No Pany, urwica mnie bierze. 

Wszędzie kryzys,  ale nie w UMiG.

Remont za remontem, ile tam kasy idzie to głowa mała. No ale jak zauważyłem baner z reklamą dopłat do sterylizacji suszki 150, kotki 100 zł to mnie rozwaliło na łopatki. Do czego to k**wa zmierza?  I wiecie że jedna osoba odchodzi z wnioskiem, druga idzie po wniosek.

Ja prdl, skąd na te chore urojone pomysły brać kasę?

Czy nie można zacząć procesu dekapitacji  debili odpowiadających za takie absurdy??? Ten proces mógłbym dofinansować.

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️😤😤😤

Akurat dopłata do sterylizacji to nie jest zły pomysł. Najczęściej ludzie wywożą kocice lub suki w las i niech sobie radzą, problem z głowy. Za kocicę płaciłem chyba 160 zł. Jest od małego, bo ktoś podrzucił i do tej pory 2 koty poszło już w świat a ta pilnuje domu i lepiej łapie myszy od kota.

Przed chwilą, Agrest napisał:

No niestety nie żartuję. No japrdl. Chcę coś mieć to się o to troszczę.  To może k**wa pójdę i złożę wniosek o wymianę amortyzatorów w aucie bo się wybiły na dziurawych drogach na które kasy brak?

W kolejnym urzędzie chciałem przepisać na siebie licznik wody. Podałem wszystkie dane, zdjęcie z nr licznika. No urwa. Oni mają na to nazwisko inny licznik. Prawdopodobnie przy wymianie wodomierzy nikt nie zaktualizował danych. 

A zabunkrowani w urzędach lepiej jak żołnierze podczas wojny w okopach🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Uff. Trochę mi ulżyło🤮

U nas nie dawno jezdnie połatali i już się dziury robią 🤣.

Przepisywałem licznik na siebie ale żadnego zdjęcia nie musiałem składać. Widocznie co gmina to inne wymogi.

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Szkoda że tu gdzie na foto dałem nie ma jak spuścić

Ozime Ci wygnije w mokrym roku. Jęczmień, proso, gryka, kukurydza.

Przed chwilą, krilan06 napisał:

U nas w gminnym ośrodku zdrowia na etacie jest 10 osób, a dostać się do lekarza albo dodzwonić to chyba większa szansa w totka wygrać. Samych pielęgniarek 5 szt i nie ma kto szczepić 

Jeżeli chodzi o szczepienia to u nas się drzwi nie zamykają. Jedna osoba wychodzi, dwie wchodzi. Matka wzięła drugą dawkę Pfizera dzisiaj. Na razie wszystko w normie, chodzi i narzeka na wszystko. Na mnie również :P.

• Haha 2
Opublikowano
Kallina86 napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

nie zartuj, a mi kurła powiedzieli, ze nie ma na to kasy w tym roku. A chciałem kotkę pozbawić narządów rozrodczych. I to nie żart.

Ja suczkę miesiąc temu i też nie było żadnego dofinansowania. 380 zł zapłaciłam. Do tego jeszcze fartuszek i tabletki. 

U mnie problem rozwiązał się sam. kotka poszła w cug i zniknęła bez śladu. albo ją ktoś przejechał, albo (sorki za określenie) zaruchali ją na śmierć. 😀

O, o mojej gminie w agrobiznesie gadają. mój doradca.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

W parku rosły może 100 letnie za***iste Cisy. No k**wa przeszkadzało bo urząd zasłonięty. Można było podciąć, przyciąć. Cień był żeby na ĺawce usiąść. Wiadomo ławki najczęściej przez socjalbiorców i skoroświtowców zajęte, ale były.

Teraz będzie łatwiej jajami obrzucić.

No i teraz będzie można co roku kilka tysięcy nowych sadzonek kwiatków zakupić.

Jeszcze w KRUS chciałem zaktualizować pow gosp. 

A ta rząda zaświadczeń z gmin z aktualną powierzchnią, kopi nakazów kopi aktów not i chooj wie czego jeszcze. Powiedziałem że macie pozostaĺe gminy w papierach a aktualizuję jedną. Nie urwą, muszą być wszystkie bo muszą widzieć czy się nie zmieniło.

To pytam na jaki chooj ja składam oświadczenie pod groźbą kary za fałszywe dane, skoro i tak muszę przedstawić dane z gminy. Tak ma być I już.

No i powiedziałem że albo przyjmie to co przyniosę albo nie będę aktualizował. A ta mnie straszy że miałem na to 14 dni.

Parsknąłem śmiechem i powiedziałem że niech to powie tym co 10, 15 i więcej lat nic nie aktualizowali.

Dobrze że zaczęła innym tonem mówić i w żart obracać bo jak jestem spokojny, tak w sumie niczemu niewinna kobitka zjebe by dostała. 

Uff. Trochę mi ulżyło🤮

kochane urzędy 

pięć lat temu kupiłem przyczepę następnego dnia pojechałem ją zarejestrować wchodzę do urzędu godzina 11.05 patrzę dwie osoby przede mną wypełniłem wniosek i zadowolony stoję w kolejce przede mną już tylko jedna osoba głupi sobie myślę szybko pójdzie około 12 byłem już pierwszy w kolejce  po 13-tej dalej stałem i grzecznie czekałem i tak czas zleciał do 14.30 już mnie nerwy brały na szybie kartka z napisem "interesantów przyjmujemy do 14.45) o 14 50 kobita z za szyby głośno mi mówi że niepotrzebnie tu stoję bo wszystkie są zajęte i dziś nie wyrobią żeby mnie załatwić no i mi żyłka pękła  zjebałem je aż się blade zrobiły przyszła kierowniczka zjebałem ją jeszcze bardziej bo mnie do reszty wkurwiła następnego dnia pojechałem rano załatwiły mnie bez kolejki żadna  nie pisła słówka nawet spojrzeć się bały 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v