Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

płytko myślisz

Bo dla mnie życie trwa od narodzin do śmierci. Po śmierci i przed narodzinami nie ma nic. Liczy się tu i teraz, to co będzie jutro nikt nie wie. Można sobie rozmyślać i planować a jutro się okaże, że rano nie wstaniesz i uj trafi plany. Jak to mawiali więźniowie łagru- " nie planuj istotnej przyszłości dalej niż dwa dni wprzód". Tak samo dziwi mnie organizacja wesel- dwa lata wprzód planują, toż to 10 razy można się rozejść... Ja nie myślę głębszą przyszłością dalej niż do przyszłego tygodnia. A to, że coś sobie zamyślam dalej nie jest istotne- bo czy ważne jest gdzie będzie co posiane albo podłubane?

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja też nie mam a w tym roku mokrej o wilgotności 27-28% miałem prawie 15t/ha...

nie porównuj swoich hobbystycznych poletek doświadczalnych do upraw polowych... Nie chodzi mi o to że masz mało ziemi bo też jej dużo nie mam, w ogródku nie sztuka wyhodować coś ładnego, a to podlejesz, a to wyrwiesz chwasta, a to szybko podsypiesz czegoś jak zauważysz niedobór czy pryśniesz jak zauważysz robaka , wywieziesz kurzaka, jakiś kompost ,  po prostu pieścisz tą uprawę z nudów , na polu 10 ha już takich plonów zapewniam Cię że nie uzyskasz  

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

płytko myślisz

Bo dla mnie życie trwa od narodzin do śmierci. Po śmierci i przed narodzinami nie ma nic. Liczy się tu i teraz, to co będzie jutro nikt nie wie. Można sobie rozmyślać i planować a jutro się okaże, że rano nie wstaniesz i uj trafi plany. Jak to mawiali więźniowie łagru- " nie planuj istotnej przyszłości dalej niż dwa dni wprzód". Tak samo dziwi mnie organizacja wesel- dwa lata wprzód planują, toż to 10 razy można się rozejść... Ja nie myślę głębszą przyszłością dalej niż do przyszłego tygodnia. A to, że coś sobie zamyślam dalej nie jest istotne- bo czy ważne jest gdzie będzie co posiane albo podłubane?

bo nie znasz takich wartości jak prawdziwa rodzina....

Opublikowano
Przed chwilą, pawel885 napisał:

nie porównuj swoich hobbystycznych poletek doświadczalnych do upraw polowych... Nie chodzi mi o to że masz mało ziemi bo też jej dużo nie mam, w ogródku nie sztuka wyhodować coś ładnego, a to podlejesz, a to wyrwiesz chwasta, a to szybko podsypiesz czegoś jak zauważysz niedobór czy pryśniesz jak zauważysz robaka , wywieziesz kurzaka, jakiś kompost ,  po prostu pieścisz tą uprawę z nudów , na polu 10 ha już takich plonów zapewniam Cię że nie uzyskasz  

Byłem razem z kombajnistą i jeździłem na wójtowych polach z nim... Mój "plonik" nie odbiegał od jego na tych kawałkach obok mojego w niczym... Ja i tak cudów nie uzyskuję bo nie psikam tak jak bambry, w przyszłym roku grzyba w zbożu robię tylko jednego i to najtańszym środkiem... Mnie satysfakcjonuje każdy plon zboża powyżej 4t/ha a ziemniaków powyżej 20t/ha.

@slawek74 Bo tego nie chcę poznać. Zbyt duża odpowiedzialność i za dużo trzeba się poświęcać.

Opublikowano
bratrolnika napisał:

1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Do mnie jedziesz ? Tak jak na zdjęciu 2 szt 650 zl

I d*pa zbita, nie kupiłem. Skrzywiony czop był przy osi. 

Ale dla @jedrus2020 opony miał gość

Jędruś, nie szukasz jeszcze jednej takiej jak ode mnie brałeś??? 

@Szymon09875 co to za dziwna os, na bliźniaku???

na razie się trzymają. A właśnie na ile takie koła trzeba pompowac?

Opublikowano
24 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jeśli uważasz, że coś Ci to pomoże...

Ja też nie mam a w tym roku mokrej o wilgotności 27-28% miałem prawie 15t/ha...

To Ty już masz zadatki na obszarnika , dobierz pare ha ,dokup większy ciągnik i możesz o ręke córy  @slawek74 startować , łon lubi takich z wysokimi wynikami w gospodarstwie ☺️, a może i stary tego Jona na łysych oponach wam podaruje 🤭

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

To Ty już masz zadatki na obszarnika , dobierz pare ha ,dokup większy ciągnik i możesz o ręke córy  @slawek74 startować , łon lubi takich z wysokimi wynikami w gospodarstwie ☺️, a może i stary tego Jona na łysych oponach wam podaruje 🤭

Ja takiego teścia bym nie chciał choćby mi milion dawali... A i córką też nie jestem zainteresowany, to Daniela kwestia. A jak dobiorę parę ha to nie będę miał kiedy się obijać więc nie chcę.

• Haha 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

5 minut temu, Baks00 napisał:

Tos walnął z grubej rury

Bo niektórzy myślą, że wszyscy powinni być tacy sami... Każdy pokornie drugą połówkę powinien mieć i dzieci jak nie swoje to choć cudze wychowywać. 

ja mówię o tej rodzinie co masz ...

Opublikowano

ja mówię o tej rodzinie co masz ...

To u nas rodzinne, że nikt się specjalnie nie przywiązuje do siebie. Każdy żyje osobno już od wielu lat. Dziadkowie tak żyli, rodzice tak żyją i przeszło to dalej.

Opublikowano

Rurę to by z bizona zaadoptował. Sporo stoi na złomach to by coś skleił.

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja takiego teścia bym nie chciał choćby mi milion dawali... A i córką też nie jestem zainteresowany, to Daniela kwestia. A jak dobiorę parę ha to nie będę miał kiedy się obijać więc nie chcę.

O tam Piotrek , z teściem ślubu nie bierzesz , a kieszeni stary ma pewnie wypchaną 😊 , tak przynajmniej się chwali

Opublikowano
8 minut temu, Ursus932 napisał:

O tam Piotrek , z teściem ślubu nie bierzesz , a kieszeni stary ma pewnie wypchaną 😊 , tak przynajmniej się chwali

Ale wiesz, że taki tescio to sporo może pomóc 

Kieszeń wypchaną,a co ty nie wiesz po co mała kieszeń w jeansach

Screenshot_2021-12-05-12-46-56-12.jpg

Opublikowano
23 minuty temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Jakby kosz i zmijke złomową to myślę że do 2k takie coś ulepisz ;)

Blachy trochę mam, żelastwa różnego też. Potrzebne mi takie coś kurcze na wczoraj.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v