Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, slawek74 napisał:

ano bida 😁 sporo ziemniaka ojciec do centrali nasiennej odstawiał i cała okolica

To gdzieś rejon Kopina Kosuty Ogniwo czy w stronę Adamowa?

Rześko a tu dzisiaj tyle pracy 

Opublikowano
1 godzinę temu, pafnucy napisał:

Dobry! 

Nie krzycz

Najlepszego!!!

Dziś Pafnucego!😀

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Radek  nie próbuj na tym usiąść 

Nie napisalem że 120 zawsze robie tak 125 do 130  jak robilem 135 to nie moglem takiej w oborze  do pionu postawić  a nie waze 60 kg jak co niektórzy 😉 

Nigdy nie przestawiam prasy sloma siano jednakowy docisk prasa z rotorem i mps moje 2  ze stalej komory  3 widac to na ile starcza bela przy skarmianiu 

Dzień dobry serdecznie 😊

Dobrze 👏 ,  trzy belki po sipmie u Ciebie w jednej , to będzie 180 sztuk czyli ładnych ha jak na trzeci pokos , albo trawa za***ista albo odpierdzieliłeś cały powiat zgierski 

No a tak to sedno sprawy było owijanie bel a nie zwijanie , ale to szczegół 

Opublikowano

No nie ,no nie  , z tym że się nie zmieści to miałem na myśli karton 😐 ,chybaO.o ,noooo ,ale gratuluję wyobrazni  iiiii. No dobra ,suchar . Jasio pyta panią    część ciała na pięć liter, pierwsza p ,ostatnia a ,    pani - Jasio po ojca  ,pięta odpowiada  rezolutnie Jasio ,ale   podoba  mi się , pani tok myślenia 😐 

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Dobrze 👏 ,  trzy belki po sipmie u Ciebie w jednej , to będzie 180 sztuk czyli ładnych ha jak na trzeci pokos , albo trawa za***ista albo odpierdzieliłeś cały powiat zgierski 

No a tak to sedno sprawy było owijanie bel a nie zwijanie , ale to szczegół 

Marcin  weź  sie obudź jakie 3 w1 🤦‍♂️weź  podkresl mi to 

Koniec tematu każdy  robi czym ma ważne  aby bez awaryjne 👍

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

A co te korpusy tak się oblepiają?

Tomek, a bo na końcu mam takie mokre coś. Półbieg niżej muszę zejść. I oblepia jak cholera, muszę skrobać co jakiś czas

7 minut temu, Łolek napisał:

O panie lux 

Pewno kverneland ld85

LD to to nie jest. Ale jak te modele się nazywają to nie wiem. Zdjęcie mam w galerii. Na pewno rozstaw korpusów ma 100, nie 85

IMG_20210911_081806.jpg

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, sladan napisał:

@pafnucy @Rolnik1973 dobra robota?

IMG_20210911_081437.jpg

IMG_20210911_081443.jpg

Równy kawał ,dobra ziemia ,bez górek i bagien ,niskie ściernisko ,bez zielska i slomy ,warunki  wilgoci idealne  . Tu,w tych warunkach i polskim spychem grudziądzkim ,przy ogarniętym pługu i operatorze , efekt byłby podobny   

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał:

Równy kawał ,dobra ziemia ,bez górek i bagien ,niskie ściernisko ,bez zielska i slomy ,warunki  wilgoci idealne  . Tu,w tych warunkach i polskim spychem grudziądzkim ,przy ogarniętym pługu i operatorze , efekt byłby podobny   

Tutaj akurat ściernisko koło 15-20 cm, cięta słoma, pole pryskane od zielska i na dodatek trochę obornika nie do końca przelasowanego. Także nie trafiłeś

Opublikowano

Trafiłem ,nie trafiłem ,ale to już tego ,nie denerwuj się . U nas jeden jest taki że 3 ug ,sześcdziesiątką tak zaorze że miło popatrzeć ,on nie robi jak ,,normalnie  '' co opuszcza i dzida ,tylko cały czas łeb do tyłu i reguluje podnośnikiem i prędkością. Tam wyjdzie żyd jak mu się przybije ,bo do zabicia nie dopuści i wyjdzie i roztrząśnie .  Bo sam wiesz ,w tych nowych plugach opuszczasz i esa ,ja bynajmniej przy takim stanie pola jak u Ciebie [ tak równiutko ,bez bagienka ,gorki9_9 ]nie obserwuję prawie wcale pluga.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Łolek napisał:

👍

18 minut temu, Łolek napisał:

Koniec tematu każdy  robi czym ma ważne  aby bez awaryjne 👍

👏

A to jeszczen zapytam co to za prasa ?? 

To sobie zapisze żeby tego nigdy  nie kupił  , bo przy takiej wydajności i stopniu zgniotu nic bym nie zarobił na usłudze :/

Opublikowano (edytowane)

Nh rb 7060

35 minut temu, Ursus932 napisał:

👏

To sobie zapisze żeby tego nigdy  nie kupił  , bo przy takiej wydajności i stopniu zgniotu nic bym nie zarobił na usłudze :/

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

@Łolek Już zapisałem 🙂👍

A użytkuje tu ktoś sipme z 279,1 farma 2 z siatką ??  Chodzi głównie o siatkę ,.jak owija , nie ściąga do środka itd?

Opublikowano
35 minut temu, Ursus932 napisał:

👏

Toż Ty i tak nie kupisz bo traktora do takiej nie masz 🙊

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v