Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, debrzyna napisał:

Ciekawe ile połknął paszy treściwej w swoim życiu. Jest to do policzenia ?

Sporo. U mnie dorosłe zjadają do 10 kg na dzień na trzy karmienia (tylko własne zboża). Sianokiszonki i kiszonki nie daje.

Opublikowano (edytowane)

to system angielski , tam chyba jęczmień podają .                    Te wysokie ceny nie wróżą dobrze na przyszłość , pewnie spożycie w kraju poleci a juz ładnie szło do góry .              u mie sianokiszonka , siano i 2 kg owsa gniecionego  na dzień 700 -800 kg w lata spokojne robią hf 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Mam trzy sztuki polskiej czerwonej i dostają 2 kg treściwej na dzień każdemu. Wyglądają tak że szwagier ostatnio do mnie że mam ładne tłuste lm. A sam hoduje bydło. A hf to jak się trafi jeden ładny drugi karabin a treściwej po 4 kg

Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał:

to system angielski , tam chyba jęczmień podają .                    Te wysokie ceny nie wróżą dobrze na przyszłość , pewnie spożycie w kraju poleci a juz ładnie szło do góry .              u mie sianokiszonka , siano i 2 kg owsa gniecionego  na dzień 700 -800 kg w lata spokojne robią hf 

Wiesz jakiej jakości musi być ta sianokiszonka żeby to rosło. Poza tym jakbym miał 2 lata patrzeć na szkieletora i 700kg to sam dostałbym większej depresji od niego...tutaj właśnie ludzie myślą renifer a tam byk hf 600 albo 800 kg

Opublikowano
20 minut temu, pablo6234 napisał:

To bogato 10 kg Tresciwej równa się w tej chwili 10 zł nie ważne czy swoje czy kupne nie licząc prądu, to tak jakbyś za darmo robił i jeszcze dokładał z kieszeni

U mnie sprawa jest bardziej skomplikowana. Bawię się w ekologię i sprzedaż bezpośrednią, smród kiszonki i sianokiszonki wypłoszył by mi klientów. Druga sprawa, chce spróbować za dwa lata sprzedawać mięso z byków po swoich krowach, więc muszę się wyróżniać na rynku.

Opublikowano

no i nie dawno pisałem żę u mie  mieszanki mm się nie sprawdzają wolę hf , jak kiedyś jeszcze robiłem kiszonke z qq to było ok , ale teraz na budowe masy miesnego  potrzeba energi a umie jej brakuje a byczki jeszcze miałem po swoich krowach więc gabarytowo bydło wyrosnięte 

3 minuty temu, wojak1986 napisał:

Wiesz jakiej jakości musi być ta sianokiszonka żeby to rosło. Poza tym jakbym miał 2 lata patrzeć na szkieletora i 700kg to sam dostałbym większej depresji od niego...tutaj właśnie ludzie myślą renifer a tam byk hf 600 albo 800 kg

Opublikowano
21 minut temu, debrzyna napisał:

Czyli 4 tony A co z objętościowych ,siano i słoma ?

Średnio dobrze karmiony byk zje pewnie koło 2 ton pasz treściwych tylko koszt wytworzenia w gospodarstwie był chyba niższy od ceny że skupu. Nie wszędzie są Bieszczady i Mazury że puszczasz bydło w pole i lata po kniejach. Jest mały areał to go maks wykorzystujesz lucerna, kukurydza zboża. Najważniejsza sprawą to rasa hf to nie jest wybór tylko konieczność, nikt nie ma albo za 500-700 zł nie kupi małego hereforda i angusa do opasu na objetosciowkach

• Like 1
Opublikowano

Powodzenia, przy tej inflacji to ludzie będą patrzeć na cenę nie jakość mięsa,   Ja obecnie kiszonka z kukurydzy rano i wieczorem,  sianokiszonka z dość fajnych łąk+ lucerna i trochę kończyny mają do oporu bo w innym miejscu mają dawane, osypki na dzień dzisiejszy 1-1,5 kg zależnie od wieku sztuki 10% bobiku w ospie na dzień. Wiadomo jakąś witaminę czy drożdże od czasu do czasu 

Opublikowano
5 minut temu, wojak1986 napisał:

Nie wszędzie są Bieszczady i Mazury że puszczasz bydło w pole i lata po kniejach

Dobrze to ująłeś ☺️ Moje dalej w kniei stoją a święta blisko   

Opublikowano
49 minut temu, pablo6234 napisał:

To bogato 10 kg Tresciwej równa się w tej chwili 10 zł nie ważne czy swoje czy kupne nie licząc prądu, to tak jakbyś za darmo robił i jeszcze dokładał z kieszeni 

Zobrazuj to jakoś czemu dokłada ? Bo dużo krajów tuczy tak czyztorasowe byki i im się opłaca 

Opublikowano
12 minut temu, pablo6234 napisał:

przy tej inflacji to ludzie będą patrzeć na cenę nie jakość mięsa

Ja obawiam się, że zostaniemy zalani tanią południowo-amerykańską tanią żywnością i wielu polskich rolników nie wytrzyma.

Pożyjemy zobaczymy, co czas przyniesie.

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Pochwalony

@AdamRo takie hf lubisz😉

Wyceńcie i oszacujcie wagę

IMG_20211110_094036.jpg

Ja mogę?🤭🤭🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v