Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, debrzyna napisał:

Ciekawe ile połknął paszy treściwej w swoim życiu. Jest to do policzenia ?

Sporo. U mnie dorosłe zjadają do 10 kg na dzień na trzy karmienia (tylko własne zboża). Sianokiszonki i kiszonki nie daje.

Opublikowano (edytowane)

to system angielski , tam chyba jęczmień podają .                    Te wysokie ceny nie wróżą dobrze na przyszłość , pewnie spożycie w kraju poleci a juz ładnie szło do góry .              u mie sianokiszonka , siano i 2 kg owsa gniecionego  na dzień 700 -800 kg w lata spokojne robią hf 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Mam trzy sztuki polskiej czerwonej i dostają 2 kg treściwej na dzień każdemu. Wyglądają tak że szwagier ostatnio do mnie że mam ładne tłuste lm. A sam hoduje bydło. A hf to jak się trafi jeden ładny drugi karabin a treściwej po 4 kg

Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał:

to system angielski , tam chyba jęczmień podają .                    Te wysokie ceny nie wróżą dobrze na przyszłość , pewnie spożycie w kraju poleci a juz ładnie szło do góry .              u mie sianokiszonka , siano i 2 kg owsa gniecionego  na dzień 700 -800 kg w lata spokojne robią hf 

Wiesz jakiej jakości musi być ta sianokiszonka żeby to rosło. Poza tym jakbym miał 2 lata patrzeć na szkieletora i 700kg to sam dostałbym większej depresji od niego...tutaj właśnie ludzie myślą renifer a tam byk hf 600 albo 800 kg

Opublikowano
20 minut temu, pablo6234 napisał:

To bogato 10 kg Tresciwej równa się w tej chwili 10 zł nie ważne czy swoje czy kupne nie licząc prądu, to tak jakbyś za darmo robił i jeszcze dokładał z kieszeni

U mnie sprawa jest bardziej skomplikowana. Bawię się w ekologię i sprzedaż bezpośrednią, smród kiszonki i sianokiszonki wypłoszył by mi klientów. Druga sprawa, chce spróbować za dwa lata sprzedawać mięso z byków po swoich krowach, więc muszę się wyróżniać na rynku.

Opublikowano

no i nie dawno pisałem żę u mie  mieszanki mm się nie sprawdzają wolę hf , jak kiedyś jeszcze robiłem kiszonke z qq to było ok , ale teraz na budowe masy miesnego  potrzeba energi a umie jej brakuje a byczki jeszcze miałem po swoich krowach więc gabarytowo bydło wyrosnięte 

3 minuty temu, wojak1986 napisał:

Wiesz jakiej jakości musi być ta sianokiszonka żeby to rosło. Poza tym jakbym miał 2 lata patrzeć na szkieletora i 700kg to sam dostałbym większej depresji od niego...tutaj właśnie ludzie myślą renifer a tam byk hf 600 albo 800 kg

Opublikowano
21 minut temu, debrzyna napisał:

Czyli 4 tony A co z objętościowych ,siano i słoma ?

Średnio dobrze karmiony byk zje pewnie koło 2 ton pasz treściwych tylko koszt wytworzenia w gospodarstwie był chyba niższy od ceny że skupu. Nie wszędzie są Bieszczady i Mazury że puszczasz bydło w pole i lata po kniejach. Jest mały areał to go maks wykorzystujesz lucerna, kukurydza zboża. Najważniejsza sprawą to rasa hf to nie jest wybór tylko konieczność, nikt nie ma albo za 500-700 zł nie kupi małego hereforda i angusa do opasu na objetosciowkach

• Like 1
Opublikowano

Powodzenia, przy tej inflacji to ludzie będą patrzeć na cenę nie jakość mięsa,   Ja obecnie kiszonka z kukurydzy rano i wieczorem,  sianokiszonka z dość fajnych łąk+ lucerna i trochę kończyny mają do oporu bo w innym miejscu mają dawane, osypki na dzień dzisiejszy 1-1,5 kg zależnie od wieku sztuki 10% bobiku w ospie na dzień. Wiadomo jakąś witaminę czy drożdże od czasu do czasu 

Opublikowano
5 minut temu, wojak1986 napisał:

Nie wszędzie są Bieszczady i Mazury że puszczasz bydło w pole i lata po kniejach

Dobrze to ująłeś ☺️ Moje dalej w kniei stoją a święta blisko   

Opublikowano
49 minut temu, pablo6234 napisał:

To bogato 10 kg Tresciwej równa się w tej chwili 10 zł nie ważne czy swoje czy kupne nie licząc prądu, to tak jakbyś za darmo robił i jeszcze dokładał z kieszeni 

Zobrazuj to jakoś czemu dokłada ? Bo dużo krajów tuczy tak czyztorasowe byki i im się opłaca 

Opublikowano
12 minut temu, pablo6234 napisał:

przy tej inflacji to ludzie będą patrzeć na cenę nie jakość mięsa

Ja obawiam się, że zostaniemy zalani tanią południowo-amerykańską tanią żywnością i wielu polskich rolników nie wytrzyma.

Pożyjemy zobaczymy, co czas przyniesie.

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Pochwalony

@AdamRo takie hf lubisz😉

Wyceńcie i oszacujcie wagę

IMG_20211110_094036.jpg

Ja mogę?🤭🤭🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v