Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czasem trzeba chcieć i spróbować to wyprostować. nieraz zaniedbane i słabe A za rok efekt jest i kasa się mocno zgadza. 

Opublikowano
Dnia 6.11.2021 o 20:11, Michciubar napisał:

Wystarczy że kupisz hf za 300-400zl cielaka i niech nie urośnie wybitnie to i tak więcej zostanie niż z kupionego sima 100kg za 2200 z "Bieszczad" 

Sucha teoria . Pokaż mi na to jakieś obliczenia  

Dnia 6.11.2021 o 20:17, JarekBazydlo napisał:

Jedziesz na mazury i partie 30-40szt idzie na raz odsadka znaleźć nie zawsze np 100%LM.

Odsadek nie wchodzi w grę, automat musi się spłacać. 

Opublikowano
ab23 napisał:

ten cielun wcale nie jest zaniedbany i napewno nie ma sześć miesięcy 🙂

A te rogi? Blisko pół roku może mieć. 😉 I ten wredny, wręcz szydzący wyraz twarzy. Z usmieszkiem. 😉

Opublikowano

Ale to jest wyzwanie .tu nie chodzi o grosz. tu złoty laur opasowca do zdobycia. 

Opublikowano

zawiezie chłop na jarmark w Suwałkach i pujdze ino raz za 1200.A te ogłoszenie to raczej fejk. 

Opublikowano

ZM Łuków cena na dzisiaj przy większej ilości 18.60 O i 19,10 R netto. 

Jak Wy przeliczanie cenę WBC na żywca? Jak źle myślę to mnie poprawcie.

Hf jak da 50% mięsa po 18,60 to 9,3+8%vat+ 7% to co potrącają przy wadze żywej wychodzi 10,70brutto?

MM (mam rasy CH,CHxLM, SMxBD) jak pójdą w klasie R i dadzą 58% po 19,10netto to 11+8%vat+7% wychodzi 12,70brutto?

Opublikowano (edytowane)

To nie VAT , tylko chyba potrącenie dodał 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

nakarm jak zdajesz na żywą, zwarz, odejmij standardową skitke  i przeliczyć kasę przez kg i widzisz co masz. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

ZM Łuków cena na dzisiaj przy większej ilości 18.60 O i 19,10 R netto. 

Jak Wy przeliczanie cenę WBC na żywca? Jak źle myślę to mnie poprawcie.

Hf jak da 50% mięsa po 18,60 to 9,3+8%vat+ 7% to co potrącają przy wadze żywej wychodzi 10,70brutto?

MM (mam rasy CH,CHxLM, SMxBD) jak pójdą w klasie R i dadzą 58% po 19,10netto to 11+8%vat+7% wychodzi 12,70brutto?

Paaanie teraz to żeś dał, nieświadomie otworzyłeś puszkę pandory 🤭

• Haha 2
Opublikowano

tylko nie patrzeć na te głupoty co żywą na ubojni wpisują. chyba że tam jesteś i masz pewność że są warzone. 

Opublikowano
1 godzinę temu, zbitom793 napisał:

To tym bardziej. Potrącenie się od wagi odejmuje a nie do ceny dodaje

No ja się tam panie nie znam na tym całym przeliczeniu 🤷‍♂️ nigdy nie sprzedałem nic na wbc 🙂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v