Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, przemek28_28 napisał:

Moze byc po 2600, 3900. Liczyc sie naucz dzieciaku, a nie na hektarach ojca rżniesz bohatera. Tyle w temacie. 

Kolejny nieudany celebryta co na garbie ojca super biznes robi. 

Przypierdalasz sie do @KarolaKarotka a podaj swoje wyliczenia po ewentualnych cenach sprzedazy produktów do opasu a nie do liczenia jęczmień 600 a woda ze stawu

Ajajaj parobkowi chyba dzisiaj dupsko złoili w robocie 😁 jak masz ból d*py to nie do mnie żale 

Ojciec jest bardzo zadowolony, że chce hodowle ciągnąć bo osobiście nie ma na to siły, a ile dni i nocy muszę na tych "ojca hektarach" przerobić to wiem tu tylko ja 

Nos w swój gnój to może nie będziesz musiał na etacie robić jak się konkretnie za robotę weźmiesz. Tyle 

Obliczenia wstawię, ale dziś już mi się nie chce 

12 minut temu, emil9828 napisał:

To się nazywa złe zagospodarowanie przestrzeni ładunkowej. Tzn puste przeloty😂

Kierowca z biskupca mówił, że też wszystkie piętra zaspawali i tylko jeden pokład ładują bo chętnych do jazdy nie ma 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, soltys48 napisał:

DOBRE na Tarnów resztę biją u siebie w Hucie, moje dziś jedna do nich druga Tarnów

Może gdzieś się potknęli na tym biciu u siebie bo z Tarnowa to raczej pieniądze mają na czas

Opublikowano

Tak sie tłumaczą, że niby odbiorcy w uja leca . Kiedyś szybka kasa była ich domeną i brali oporowo a teraz z terminami przeginaja i coraz mniej na okolicy ich widać na korzyść TKI/KNS

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Cybulek17 napisał:

Kierowca z biskupca mówił, że też wszystkie piętra zaspawali i tylko jeden pokład ładują bo chętnych do jazdy nie ma 

No niestety kierowcy wolą iść sobie na warchlaczka Dania-Polska nowo Scanio niż bujać się całe dnie po rolnikach i szarpać się z rogacizną

Opublikowano (edytowane)

I mnie korci siąść i policzyć rzetelnie. Tylko boję się jak zobaczę te miliony to kolba yebnie i będę latał za odsadkiem po 25zl 😂  najgorsze nie wiem jak liczyć pszenżyto 1000 czy po kosztach 😁 a i krowę jak liczyć to co zeźre czy mleko po cenie rynkowej 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
soltys48 napisał:

No choć tyle, jak dalej będziesz tak liczył to zabierzemy Cie do wlkp na naukę liczenia

Dla mnie te wyliczenia i tak kosmos począwszy od zakupu cielaka, gdybym miał za tyle kupować to poszedłbym z torbami

No właśnie najtaniej kupiony cielak 450 zł najdroższy 1100 zł i waga wychodziła około 7500 -800 kg.Żywienie też przesadzone koszta i to dużo

Opublikowano
4 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Prze***ane 🙆🏻‍♂️ nadal nie chce mi wyjść na - 

Pewnie prąd tylko z nocnej taryfy liczysz 🤣🤣 ja kilka razy rzetelnie pisałem koszty i jak nie ma bardzo dużych strat w postaci upadków, to da się zarobić. 

Jak liczycie przychód z obornika który byki wyprodukują ? Chyba że trzeba odliczyć od zysku koszt rozwiezienia obornika na pole 🤔

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Prooosze . Koszta liczone po waszemu.  Na drogo , intensywnie . Ceny zakupu a nie koszta realne 😎

20211214_234351.jpg

I to szanuje. Rozpisałes krok po kroku. I to pokazuje jaki jest za***isty zysk mimo wzrostu ceny sprzedazy o 50%.

6 godzin temu, TheraRolnik napisał:

@Cybulek17 ty się nie znasz ! Ty źle liczysz ! 

Musisz tak liczyć żeby się nie opłacało 😅

Nigdzie nie pisałem o dokładne ale tez nie wierzyłem jak pisał Cybulek w jakimś poście ze zostaje kilka tysiecy aktualnie. Ja mam majty luźne tylko denerwuje mnie jak ktoś liczyc nie umie. Plus minus to nie są całki, funkcje itp. Podastawy.

8 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Ajajaj parobkowi chyba dzisiaj dupsko złoili w robocie 😁 jak masz ból d*py to nie do mnie żale 

Ojciec jest bardzo zadowolony, że chce hodowle ciągnąć bo osobiście nie ma na to siły, a ile dni i nocy muszę na tych "ojca hektarach" przerobić to wiem tu tylko ja 

Nos w swój gnój to może nie będziesz musiał na etacie robić jak się konkretnie za robotę weźmiesz. Tyle 

Obliczenia wstawię, ale dziś już mi się nie chce 

Parobkiem jest 98% ludzi na świecie, nawet ty a łudzisz się ze nie. Masz poczucie wyższej wartości bo robisz u siebie ale robisz na kogoś tak jak ja i wszyscy z tego forum. 2% ludzi na świecie ma 98% majątku świata. Nawet to co pod powierzchnia ziemi nie jest twoje tylko państwa.

a ty w których procentach jestes ze czujesz sie ,,lepszy”?????

Edytowane przez przemek28_28
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

I to szanuje. Rozpisałes krok po kroku. I to pokazuje jaki jest za***isty zysk mimo wzrostu ceny sprzedazy o 50%.

Nigdzie nie pisałem o dokładne ale tez nie wierzyłem jak pisał Cybulek w jakimś poście ze zostaje kilka tysiecy aktualnie. Ja mam majty luźne tylko denerwuje mnie jak ktoś liczyc nie umie. Plus minus to nie są całki, funkcje itp. Podastawy.

Parobkiem jest 98% ludzi na świecie, nawet ty a łudzisz się ze nie. Masz poczucie wyższej wartości bo robisz u siebie ale robisz na kogoś tak jak ja i wszyscy z tego forum. 2% ludzi na świecie ma 98% majątku świata. Nawet to co pod powierzchnia ziemi nie jest twoje tylko państwa.

a ty w których procentach jestes ze czujesz sie ,,lepszy”?????

Nawet w najmniejszym stopniu nie czuję się od nikogo lepszy , taka nasza rola w życiu że robimy bardziej dla kogoś niż dla siebie 

1 godzinę temu, zbitom793 napisał:

Cybulek mleka żeś nie uwzględnił jeszcze 🤫

Ten za 2200 już mleka nie dostaje,  osobiście kupuje po 2000 AT i 200zł styknie na mleko  

Edytowane przez Cybulek17
  • Like 1
Opublikowano
40 minut temu, Cybulek17 napisał:

Nawet w najmniejszym stopniu nie czuję się od nikogo lepszy , taka nasza rola w życiu że robimy bardziej dla kogoś niż dla siebie 

Ten za 2200 już mleka nie dostaje,  osobiście kupuje po 2000 AT i 200zł styknie na mleko  

Czujesz.

Nazwałeś mnie parobkiem- tak pan szlachcic mówił o swoich robotnikach.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Prooosze . Koszta liczone po waszemu.  Na drogo , intensywnie . Ceny zakupu a nie koszta realne 😎

20211214_234351.jpg

Fajnie że wstawiłeś bo jest to już fundament do dyskusji.

Moje przemyślenia na temat powyższych wyliczeń są takie:

1. Pisałeś kilka razy że masz stację do odspajania i kupując nawet 100kg cielaki dostają mleko przez ok trzy miesiące i uzasadniałeś to tym że maja lepszy start i w efekcie są lepsze przyrosty dobowe, U mnie przyrostów na poziomie 1.3 nie ma, dlatego mam slaby wynik ekonomiczny, a Tobie gratuluje bo to są super wyniki. Mleko stosuję w awaryjnych przypadkach jak nie chce nic dana sztuka pobierać, i z tych 100 kg w pierwszych tygodniach cielęta chudną i muszą to później nadrabiać, zdarzy się też przypadek że jest sztuka zawzięta i pobiera od razu i nie chudnie, ale średnia jest jaka jest. Gzie jest koszt mleka w twoich obliczeniach?

2. Nie zdarzają Ci się nigdy upadki, albo nie zdarza Ci się że się jakiś osobnik połamie z nogą ... pisałeś ostatnio że sprzedajesz partię pomimo ze cena leci w dól bo nagle w kojcu zaczęły szaleć, to jak szaleją nigdy przy twojej liczebności stada żaden wypadek Ci się nie zdarzył i żaden cielak Ci nie padł. niestety u mnie to się zdarza i mam to uwzględnione w obliczeniach.

3. Ostatnia uwaga jest co do ceny a ta na tę chwilę niestety 11 netto nie dotyka.

13 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Parę uwag mam 

Ile paszy treściwej na dzień ? 

Moim zdaniem coś nie gra w żywieniu w kwestii wyników przyrostu ( na oko mało białka )

Jeśli liczysz koszt słomy to dodaj obornik do zysku , w innym razie nie licz ani jednego ani drugiego 

No i przy podanych kosztach kiszonki z kukurydzy taniej wychodzi zakup gotowej kiszonki bo koszt wyprodukowania to ok 75zł/t a kupić można 120 - 150zł/t

Paszy treściwej wychodzi 3,25 kg średnio na dzień opasu, na początku jest to pasza z zakupu, ale jak najszybciej staram się przejść na swoją, skład swojej to jest zboże, premiks, kreda.

Koszt słomy liczę bo mam okazję brać słomę w kwocie 150-200 za hektar z pokosu i swoją wolę pociąć, zwłaszcza na najdalszych działkach. Natomiast po podliczeniu ostatnich 3 lat pisałam już że się wychodzi na zero i zyskiem jest/był obornik u siebie wyceniłam go na kwotę ok 500 złotych przeliczając składniki na NPK w tym okresie. Pisałam też że przy obecnych cenach ... czyli na dzień dzisiejszy ... wychodzi dokładka 500 złotych na byku, bo zboże kosztuje 1100-1200 złotych netto pszenżyto u nas, kiszonka tak samo dziś jest droga bo ziarno kukurydzy jest drogie, ale nie napisałam że w sierpniu w takiej kwocie to pszenżyto kupiłam, było tańsze. Tabelka która wstawiłam dotyczy cen na ten tydzień. Stąd dokładka w która wchodzi obornik i wychodzi +- na zero, no na lekki plus bo ten obornik przy cenie polifoski 2600-2800 jest więcej wart niż te 500 złotych.

Jeśli chodzi o zakup kiszonki to taniej wychodził zakup w poprzednich latach, ale dziś mamy ceny jakie mamy. I tez nie widzę jak byś bazował przy swojej hodowli jakbyś tę kiszonkę kupował od sąsiada nawet ...

Edytowane przez KarolaKarotka
Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Czujesz.

Nazwałeś mnie parobkiem- tak pan szlachcic mówił o swoich robotnikach.

Przemek, to nie ta epoka , przespałeś coś. Na głupie stwierdzenie głupia odpowiedź.  Ty mnie od dzieciaka, ja ciebie od parobka.  Nie znasz mnie , nie znasz mojej sytuacji a chce Ci się oceniać zza prostokątnego pudła . Koło d*py mi lata co kto o mnie myśli, ale też ja nie z tych co dają się kopać. Atak- kontratak 

• Like 3
Opublikowano
13 godzin temu, soltys48 napisał:

Tak sie tłumaczą, że niby odbiorcy w uja leca . Kiedyś szybka kasa była ich domeną i brali oporowo a teraz z terminami przeginaja i coraz mniej na okolicy ich widać na korzyść TKI/KNS

Tak z ciekawości jakie firmy z TKI jeżdżą teraz na Wielkopolskę?

Opublikowano
Dnia 14.12.2021 o 15:31, ab23 napisał:

Tylko beż szczypania poproszę i od razu z grubej rury w górę a najlepiej przez weekend 1.5 zł😁

Do mnie , gdy zadzwoniłem o cenę , powiedziano mi ,że spadek o 1 zł.  Jednak na drugi dzień handlarz oddzwonił , żebym na razie nie sprzedawał nikomu , to on po nowym roku weżnie i da więcej , bo jest jakaś zagrywka na ubojniach , że niby nie chcą brać , a jednak liczą na większe zakupy. I co tu myśleć ? 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
kazikszczepan napisał:

Dnia 14.12.2021 o 15:31, ab23 napisał:

Tylko beż szczypania poproszę i od razu z grubej rury w górę a najlepiej przez weekend 1.5 zł😁

Do mnie , gdy zadzwoniłem o cenę , powiedziano mi ,że spadek o 1 zł.  Jednak na drugi dzień handlarz oddzwonił , żebym na razie nie sprzedawał nikomu , to on po nowym roku weżnie i da więcej , bo jest jakaś zagrywka na ubojniach , że niby nie chcą brać , a jednak liczą na większe zakupy. I co tu myśleć ? 

może i tak mówić, żeby mu sprzedać po nowym roku jak cena walnie by po taniości od rolnika kupić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v