Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, HF86 napisał:

jakich pieniędzy do płyty? to pieniądze dla dużych firm i na VAT. ja dwa lata temu sam zbudowałem systemem gospodarskim. 50 tyś kosztowalo A według wyliczeń unii 210tys 🤣

Dochodzi jeszcze kwestia zakazu bydła na uwięzi bo prędzej czy później ten przepis wejdzie jak w Danii no i metraż na sztukę ,że jak w starej oborze wcisnąłem 30 szt to po ustawie o  metrażu  będziesz mógł trzymać 10szt to gówno warte to bedzie

Opublikowano

Niestety Tykocin nie płaci nie wiadomo ile. 18.20 za O klasę, gdzie inni płacą już w okolicach 19 netto za O. Byk odebrany wczoraj, a kasa będzie w piątek/poniedziałek na koncie. Tutaj akurat dla nich duży plus, bo nie trzeba się upominać co tydzień przez 3 kolejne miesiące aby chociaż jakaś cześć tej kwoty została przelana jak to niektórzy mają w swoim nawyku. Zobaczymy co będzie jak w Szczuszczynie zakład otworzą Zakrzewscy 

Opublikowano

nie wiem jak oni prywatnie, ale przez posrednika zazwyczaj nie najgorzej wychodzi. zwłaszcza że nie raz slabsze lub stare sztuki tam idą. 

Opublikowano
6 godzin temu, gomez181 napisał:

HF już są po 11 netto? Czy czekać do nowego roku?

11 na żywo to po ile za O?

2 godziny temu, HF86 napisał:

już to grali chyba w 2015roku jak dolaczylem trochę tu. pytania ile cielakow w kurniku, czy buda po psie na cielaki nada się, jak poradzić sobie jako milioner po sprzedaży pierwszej partii bydła i wiele innych ciekawych pytań 😂

Panie, moje cały czas stoją w kurniku😜

2 godziny temu, karol091193 napisał:

i🤣

Tykocin wbc 476kg 19zl netto klasa U. Qwa. Żeby miał jeszcze z 12 kg mięsa więcej to by była piękna suma 5 cyfrowa 😂 

nie za bogato za U, nie potrącają za wagę półtuszy?

2 godziny temu, debrzyna napisał:

Odsadki jeszcze na pastwisku ,jeszcze zeszłoroczne z listopada nie sprzedane i nie wiadomo czy będą ,co do wolca to dalej na pastwisku 

Ile tego Masz?

Opublikowano

Napisze przewrotnie , mniej niż ubiegłej wiosny i zimy ale dalej sporo-tak mi sie wydaje. Jestem z ludzi którzy zbyt szybko nie poddają sie ale też nie ulegają presji otoczenia i na hura zwiększają bo płaci

Opublikowano
15 minut temu, malaczarna napisał:

Dobra Panowie opchnelismy swoje po 12 zł w maju za podobne były po 9. Te z maja lepsze były i ładniejsze. Liczę i liczę i dodaje i odejmuje dalej mi gówno tylko zostaje... 

Zawsze coś….

,,widzisz synku to jest kupa, kupa to jest życie”🤣

• Haha 2
Opublikowano

Coś ostatnio czytałem że tona obornika ma wartość nawozu za 70 zł przy obecnych cenach wie co tu narzekać. U mnie dniówka słaba z obornika wychodzi ale przy dobrym liczeniu bez odejmowania kosztu słomy😂😂😂

Opublikowano
2 godziny temu, AdamRo napisał:

Mnie wychodzi około 11,3 netto.

Kolega pisał że ważył 840kg. Przy potrąceniu 7% i cenie jaką ,,proponujesz" wychodzi 8828 netto a kolega wziął za byka 9044 netto. Według mnie powinien na żywo dostać 11,60 żeby nie być stratnym???

• Like 2
Opublikowano

ze 3,może 4zł na dziś  ze sztuki dziennie i szał i euforia u skoczków 😱

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v