Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czasem trzeba chcieć i spróbować to wyprostować. nieraz zaniedbane i słabe A za rok efekt jest i kasa się mocno zgadza. 

Opublikowano
Dnia 6.11.2021 o 20:11, Michciubar napisał:

Wystarczy że kupisz hf za 300-400zl cielaka i niech nie urośnie wybitnie to i tak więcej zostanie niż z kupionego sima 100kg za 2200 z "Bieszczad" 

Sucha teoria . Pokaż mi na to jakieś obliczenia  

Dnia 6.11.2021 o 20:17, JarekBazydlo napisał:

Jedziesz na mazury i partie 30-40szt idzie na raz odsadka znaleźć nie zawsze np 100%LM.

Odsadek nie wchodzi w grę, automat musi się spłacać. 

Opublikowano
ab23 napisał:

ten cielun wcale nie jest zaniedbany i napewno nie ma sześć miesięcy 🙂

A te rogi? Blisko pół roku może mieć. 😉 I ten wredny, wręcz szydzący wyraz twarzy. Z usmieszkiem. 😉

Opublikowano

Ale to jest wyzwanie .tu nie chodzi o grosz. tu złoty laur opasowca do zdobycia. 

Opublikowano

zawiezie chłop na jarmark w Suwałkach i pujdze ino raz za 1200.A te ogłoszenie to raczej fejk. 

Opublikowano

ZM Łuków cena na dzisiaj przy większej ilości 18.60 O i 19,10 R netto. 

Jak Wy przeliczanie cenę WBC na żywca? Jak źle myślę to mnie poprawcie.

Hf jak da 50% mięsa po 18,60 to 9,3+8%vat+ 7% to co potrącają przy wadze żywej wychodzi 10,70brutto?

MM (mam rasy CH,CHxLM, SMxBD) jak pójdą w klasie R i dadzą 58% po 19,10netto to 11+8%vat+7% wychodzi 12,70brutto?

Opublikowano (edytowane)

To nie VAT , tylko chyba potrącenie dodał 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

nakarm jak zdajesz na żywą, zwarz, odejmij standardową skitke  i przeliczyć kasę przez kg i widzisz co masz. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

ZM Łuków cena na dzisiaj przy większej ilości 18.60 O i 19,10 R netto. 

Jak Wy przeliczanie cenę WBC na żywca? Jak źle myślę to mnie poprawcie.

Hf jak da 50% mięsa po 18,60 to 9,3+8%vat+ 7% to co potrącają przy wadze żywej wychodzi 10,70brutto?

MM (mam rasy CH,CHxLM, SMxBD) jak pójdą w klasie R i dadzą 58% po 19,10netto to 11+8%vat+7% wychodzi 12,70brutto?

Paaanie teraz to żeś dał, nieświadomie otworzyłeś puszkę pandory 🤭

• Haha 2
Opublikowano

tylko nie patrzeć na te głupoty co żywą na ubojni wpisują. chyba że tam jesteś i masz pewność że są warzone. 

Opublikowano
1 godzinę temu, zbitom793 napisał:

To tym bardziej. Potrącenie się od wagi odejmuje a nie do ceny dodaje

No ja się tam panie nie znam na tym całym przeliczeniu 🤷‍♂️ nigdy nie sprzedałem nic na wbc 🙂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v