Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

A moja produkcja pewnie będzie wyglądać tak. 

Tylko dwa razy więcej a obory od wiosny do zimy puste. Testy narazie wypadają pomyślnie. 

16333393426793897955679409586784.jpg

16333396019643658719934411055482.jpg

Też bym tak chciał 😉 , narazie sianokiszonka i swoja śruta bez żadnych dodatków 👍, narazie jestem mile zaskoczony z przyrostów 🙂

Opublikowano

Sprzedane dziś 8 sztuk, cztery jalowki i cztery byki wszystko mm przyzwoitej budowy, wagi od 500 do 640 kg, sama młodzież i cenę uzgodniliśmy za wszystkie taką samą 9,7 brutto, ważone kilka dni temu na swojej, wszystko się zgadzało. Potrącenie 7%. Krowy płaci od 5 do 7,50 brutto, byki do 11 brutto ale to już musi być piękna sztuka. Północne Mazowsze.

Opublikowano
2 godziny temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Umie produkcja roślinna choć to żaden interes przy cenie saletry 2480 , a następca poszedł na etat 

to Powinienieś iść do kosciółka i na tace dać 200 zł żęby młody postąpił rozsądnie ;)

Opublikowano

Młody już postąpił rozsądnie. Chyba że dac na tacę w celu dziękczynnym. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Też bym tak chciał 😉 , narazie sianokiszonka i swoja śruta bez żadnych dodatków 👍, narazie jestem mile zaskoczony z przyrostów 🙂

Jaki sklad paszy procentowo ile czego 

Jak tam po zasiewach ? 

Opublikowano

Agromax, Waldek K. Macie rację, że ma małe, dwie 500 kg i reszta w granicach 600, mało miejsca u nas, aż szkoda cielaków, na dodatek kasę trzeba oddać za nawóz którego jeszcze nie ma na podwórku, a pod koniec sierpnia zamawiany, paliwo też kupione, qq się skończyła, a świeżej dawać troche przy wcześnie, także wydatków jest jak wszędzie. Kolejne 8 pojedzie na koniec roku.

Opublikowano
6 godzin temu, pedro2 napisał:

Właśnie zamówiłem półtuszę swiniaczka 7.8zł/kg rozprawiona, z łbem. Chociaż tyle dobrego, że idzie tanio kupić i dobre jedzonko będzie. Ale trzodziarzom nie zazdroszczę 🤕 przed żniwami było coś ponad 10zł 

U mnie w okolicy facet robi wyroby swojskie. Wczoraj pojechałem kupiłem trochę i spokój a nie te że sklepu. 

IMG_20211004_162250.jpg

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, damianos95 napisał:

Jaki sklad paszy procentowo ile czego 

Jak tam po zasiewach ? 

Tak w sobote zakończone 

Śruta to owies , jęczmień i pszenżyto wszystko mniej więcej po 1/3

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
3 godziny temu, artek27 napisał:

U mnie w okolicy facet robi wyroby swojskie. Wczoraj pojechałem kupiłem trochę i spokój a nie te że sklepu. 

IMG_20211004_162250.jpg

Brakuje jeszcze do tego 0.7 na stole ze swojskiego wyrobu 

• Like 1
Opublikowano

Skoro dalej drążycię temat to pochwale się że kupilem od znajomego karkowke z kością z mangalicy. Poszło to na grill, bez marynaty, sama sól i pieprz - nigdy nie jadlem lepszej wieprzowiny...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v