Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał:

Kurła to mi po tyle nie płaci 😛😛

Oddajesz do niego?  Lepiej zważ bo u nas na okolicy tak jebał, że przez niektóre wioski boi się przejechać przelotem. Jeden z największych łajz, zaraz po tych z TKI co nie wypłacili

Opublikowano

Panowie co sądzicie o Anna Bogacewicz Pietrowska u mnie odbiera od paru lat i wydaje mi sie że jest "w miare uczciwa" a jakie wy macie zdanie o niej bo widzę że kilka osób z podlasia tu jest to może macie jakąś o niej opinię?

Opublikowano
6 godzin temu, pit17 napisał:

Dawanie bykom sruty rzepakowej to juz nie charytatywna hodowla A sponsoring.

No ja sruty to  dla krow. Byki to na samej objetosciowej.

Wczoraj krowa 690kg brutto 7% straczki 6.2 netto.

Opublikowano
Michal014d napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

z bielska? A to nie na sławka jest firma już?

Z tego co wiem to oni z Orli

to pewnie na matkę firma. bo u nas Sławek kupuje. wojtki klasyfikują.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.08.2021 o 08:13, radekz200 napisał:

Kurła to mi po tyle nie płaci 😛😛

Może przyjeżdża do ciebie inny skupujący.  Co do wagi to trudno powiedzieć jeśli nie ma się swojej, zapewne wszyscy coś utną z wagi... 

Widzę zdziwienie że takie ceny ale jeśli założyć że jest dobry byk czy krowa i cena za mięso 16 czy 16,5 i wybicie 55 procent to wychodzi coś koło 9,8zl  na żywą wagę

A jeśli już ma ktoś czystorasowego mięsnego była no to już 10.5 zł minimum.

Edytowane przez RolAnonim
Opublikowano
3 godziny temu, RolAnonim napisał:

Może przyjeżdża do ciebie inny skupujący.  Co do wagi to trudno powiedzieć jeśli nie ma się swojej, zapewne wszyscy coś utną z wagi... 

Widzę zdziwienie że takie ceny ale jeśli założyć że jest dobry byk czy krowa i cena za mięso 16 czy 16,5 i wybicie 55 procent to wychodzi coś koło 9,8zl  na żywą wagę

A jeśli już ma ktoś czystorasowego mięsnego była no to już 10.5 zł minimum.

U mnie sam szefa wycenia 😛

Opublikowano

Panowie a ile cenić za jalowke która w grudniu będzie miała 2 lata a jej waga ok 400 kg? Jest niska ale ladnie nabita myślę że U by złapała. Jak byla młoda to chorowała stąd pewno ta waga.

Opublikowano

Planuje sprzedać 16 sztuk mm - 8 byków i 8 jałówek waga 600-650kg, od 10 lat odbiera pośrednik ale było to zawsze 2-8 sztuki, mamy własną wagę i wszyscy o tym w okolicy wiedzą i zawsze cena jest powiedzmy lekko zaniżona. Gdzie najlepiej to pohandlować ? Jestem z północnego Mazowsza okolice Mławy  i zastanawiam się nad Ecobeef albo DabPol, a może sami macie jakiś sprawdzonych odbiorców co w miarę dobrze płacą ? 

Opublikowano

Dąb pol to szerokim łukiem omijać. Znani złodzieje. Eco beef też różne opinie na ich temat. Przy takiej ilości to i z dalszych lokalizacji przyjadą. Możesz spróbować ogłosić z warunkiem przedpłaty albo przelew natychmiastowy 

Opublikowano
Michal014d napisał:

Panowie jakie ceny na podlasiu za byki i jalowki? I gdzie oddajecie? Zastanawiam sie nad łuniewskimi ale nie mam o nich żadnych danych czy w miare ok czy złodzieje :)

łuniewscy na podlasiu gasną w oczach. kiedyś sporo kupowali u nas, ale już rzadko widuję ich auta. widać poznali się ludziska. ABP dość dobrze i uczciwie płaci i ma spoko wybicia (u niektorych nawet hf się w U klasie bije 😀😀)

• Haha 2
Opublikowano
16 minut temu, Bananek napisał:

łuniewscy na podlasiu gasną w oczach. kiedyś sporo kupowali u nas, ale już rzadko widuję ich auta. widać poznali się ludziska. ABP dość dobrze i uczciwie płaci i ma spoko wybicia (u niektorych nawet hf się w U klasie bije 😀😀)

A skąd te abp i daj jakiś namiar jesli możesz.

Opublikowano
24 minuty temu, soltys48 napisał:

Teraz mają ekspansję na Wlkp,widać nie chcą tych Waszych U klasowych hf'ów

Nie ma co się podniecać na cztery podejścia raz kupili🤭

Opublikowano

Widzę łysy łeb swędzi i tłusta d**a dalej boli 😂 jak to było cena dla "stały dostawca"  5 szt  strupów na rok😂 

26 minut temu, Michal014d napisał:

A skąd te abp i daj jakiś namiar jesli możesz.

Abp Tykocin  

Screenshot_20210829-222538.png

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

Widzę łysy łeb swędzi i tłusta d**a dalej boli 😂 jak to było cena dla "stały dostawca"  5 szt  strupów na rok😂 

Abp Tykocin  

Screenshot_20210829-222538.png

Jak u nich z płatnościami? Bo wziąć to kazdy weźmie a za kasa czekasz rok jak na doplaty :) Na żywą wage biorą i wbc?

Opublikowano

Płacą. Ich domena "może byle jak ale zapłacone w terminie "

14 godzin temu, Michal014d napisał:

Panowie jakie ceny na podlasiu za byki i jalowki? I gdzie oddajecie? Zastanawiam sie nad łuniewskimi ale nie mam o nich żadnych danych czy w miare ok czy złodzieje :)

Jak naprawdę potrzebowali to na żywą potrafili zapłacić tyle że i z ich wbca by nie wyszło. Potem raz z wbca mi podpadli i jakoś współpracę zakończyliśmy. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

Jak u nich z płatnościami? Na żywą wage biorą i wbc?

na ryczałcie płacą po 3 dniach. jaka sztuka taka wypłata. na wbc tylko.

A, i nie przestrasz się, że przyjedzie auto nie z ABP tylko pośrednik. oni nie mają własnego transportu. zlecają innym dowóz.

A'propos ceny: dziś pojechały po 15,60 netto za O.

Edytowane przez Bananek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v