Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

posiadam ciągnik rolniczy New Holland TM 165 z 2001r. i TM z 2004r. i zawsze wymieniałem olej silnikowy na 15W40 (TEDEX), a teraz przez przypadek zamówiłem 10W40 czy to będzie jakiś problem czy bez problemu mogę wymienić dotychczasowy 15W40 na 10W40. Nie są to najnowsze ciągniki i czy nie zaszkodzi to silnikom???

Z góry dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Dolałeś innego producenta - dojedź do domu i wymień na właściwy tj. Fusch lub Korbanek - każdy inny może się pienić - szkoda czasu na takie bzdury. 

"10w40 to zalewa się układ hydrauliczny" - a do silnika to kujawski czy co?

Opublikowano
3 minuty temu, akmaly napisał:

"10w40 to zalewa się układ hydrauliczny" - a do silnika to kujawski czy co?

W instrukcji obsługi mam 15w40 do silnika oraz 10w40 do układu hydraulicznego. Jak serwis przyjeżdża to też zalewał taki olej. Tego się trzymam. Wymieniam zgodnie z zaleceniami. 

Opublikowano

Wg instrukcji raczej nie masz tylko 15w-40,  zawsze producent podaje szersze zalecenia, nie wyobrażam sobie aby ciągnik który jest dużo użytkowany zimą miał olej 15W ( mówię tu o zimach jakie były kilka lat temu :D)

Opublikowano

Miałeś w silniku olej mineralny 15W40 i dla dobra silnika nie możesz wymienić na 10W40 bo to olej wytwarzany w innej technologii (domyślnie olej pół syntetyczny). Posiada syntetyczne dodatki uszlachetniające pozwalające na uzyskanie wyższego indeksu lepkości, lepszych własności myjących , jak też może inaczej oddziaływać na uszczelki. Producenci przewidują stosowanie olejów o  odmiennych klasach lepkości w zależności od stref klimatycznych , ale w tym przypadku zamiennik mineralnego mógłby być ew. olej 10w30 lub inne ale wyłącznie mineralne.

Opublikowano

Oeje syntetyczne stanowią bardzo małą część rynku i to będą oleje głównie 0w40 i mała część 5w40.

W PL oleje syntetyczne to tylko z nazwy są bo wystarczy kilka % bazy syntetycznej i już producenci twierdzą, że to syntetyk, a wystarczy zerknąć na ten sam olej z niemieckiego rynku i już syntetyczny nie będzie, a mineralny wykonany w technologi np. HC, GTL.

Syntetyki to oleje oparte na bazach z grupy IV PAO, czy tam V Estry. Był na nie boom kilka lat temu, ale te bazy są drogie, a producenci lubią pieniążki i woła stosować tańsze bazy grup III. 

Zaletą oleju syntetycznego jest wysoka stabilność i dłużej taki olej żyje, ale ma też swoje wady. Potrzebuje dodatkowego pakietu ulepszaczy bo sam z siebie nie klei się tak dobrze do metalu, jak mineralny. 

Odpalanie zimny silnik, olej 15w płynie wolniej od 10w silnik dłużej pozbawiony jest smarowania. Natomiast w temperaturze 80stopni lepkość tych olejów jest taka sama co mówi liczba po W. Dlatego też olej 10w będzie lepszy w ciągnikach używanych również w niskich temperaturach. 

Jaki olej lać?

Producent silnika określił jakieś normy, które musi spełnić olej który może być stosowany. 

Opublikowano

Kolega wyżej ładnie to opisał, ja dodam od siebie tylko tyle że nie ma czegoś takiego jak syntetyczne dodatki uszlachetniające jeśli mówimy o oleju symetrycznym - to jest baza oleju a nie dodatek. Producent określa w instrukcji jaki olej może być stosowany a z tymi dodatkami to temat rzeka. Zresztą jest cała masa informacji więc jak kogoś interesuje to znajdzie.

Opublikowano

Kiedyś miałem Opla Vectrę c 2,2 DTI odkupioną od znajomego któremu mechanik zalecił 0w40 i taki sam stosowałem ja, efekt ponad 400 tys km bez dolewania oleju pomiędzy wymianami ( nigdy mniej niz 20 tyś km ). Dodam tylko, że uszczelek nie rozpuściło - no może raz uszczelniacz na wale :P

Opublikowano

A jak to jest w układach kierowniczych. U mnie w fiacie po niemiecku pisze że używać olej silnikowy. No powiem że z ładowaczem i z ciężką belą mam problem w wolnej jeżdzie ze skrętem. Zalałem hydrauliczny,jeszcze gorzej. Czy może zalać coś bardziej z zimowych olejów silnikowych niż turdus ?,czy coś ,,pada'' ?

Opublikowano

Wielu producentów zaleca oleje silnikowe gdy pompa napędzana bezpośrednio z rozrządu- raz że mniej rożnych płynów a dwa że jak się rozszczelni pompa to nic się z olejem w silniku nie stanie. Możesz spróbować zastosować olej hydrauliczno-przekładniowy typu UTTO albo lepiej STOU