Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Stoję przed zakupem plogow do moje ciagnika massey ferguson 4255. interesuja mnie marki LEMKEN,gregoire besson, kuhn. chodzi oplug 4 skibowy bo ziemie lekkie, natomiast cos juz na zabezpieczeniu non stop. zainteresowany jestem używkami nawet do remontu. Proszę użytkowników o poradę i spostrzeżenia na co zwracać uwagę itp.
Opublikowano (edytowane)

4 obrotowa na non-stop to za dużo na ten ciągnik, albo 3 obrotowa na non-stop albo jakaś lekka 4 na kołku, chyba że lubisz katować maszyny i na przód jakaś bomba 1t i po 2-3 latach ciągnik do remontu.

W tym lemkenie w galerii bez dobrego ciężarka na przodzie będziesz niebo oglądał.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Kondzio342 napisał:

mam tura wiec może nie będzie źle a one ważą jakas tone tak mówił własciciel. A jaki model polecacie pługów?

Jak chcesz, ale szkoda maszyny, ja swój ciagnik wielkości podobnej do twojego podpinalem pod 4 na kolku, 380kg obciaznikow z przodu, to tyle że podniósł ale na pole bal bym się jechać, jak siadalem na ramie przy 4 korpusie to przednia os szła do góry, to co tu mówić o dolozeniu zabezpieczenia non-stop, pług to huard qr65t, ciagnik new Holland T5040

Opublikowano

Ja do swojego kupiłem duża 3 obrotówkę. Do 54cm na skibę więc 162cm przy maksymalnym rozstawie. Jak masz pewność i koniecznie chcesz 4 skiby to polecam pottinger Servo 25 Nova. Ustawienie szerokości skiby 33-37-41-45 cm. Pług  lekki i solidny.

Opublikowano

No niby tak u nas sa gleby lekkie dwa ze licze tak lekki plug jak lemken opal 110 licze ze uciągnie. sam plug 750kg plus system nonstop licze ze 350kg waży. wiec licze ze 1100kg spokojnie da rade agregat uprawowy siewny który ma 1200kg.

Opublikowano

do tej mocy to 3 obrotowa szkoda maszyny do wiekszego ja do zetora 105km zapiolem 4 obrotowke jak obrocilem zabujalo calym ciagnikiem i kupilem 3 obrotowa szeroko rozstawilem na 48 cm i jest ok

brat ma nh 95km i tez 3 w obrocie ciaga

Opublikowano

Pytanie do tych co mają trójki obrotowe kvernelanda.  O ile można przesunąć pług na np. hydraulicznym bocznym przesuwie tak zwanej pierwszej skiby aby odorać ostatni przejazd od miedzy.

Opublikowano
23 godziny temu, edi89 napisał:

Ja do swojego kupiłem duża 3 obrotówkę. Do 54cm na skibę więc 162cm przy maksymalnym rozstawie. Jak masz pewność i koniecznie chcesz 4 skiby to polecam pottinger Servo 25 Nova. Ustawienie szerokości skiby 33-37-41-45 cm. Pług  lekki i solidny.

Jaki pług do swojego kupiłeś?

@Kondzio342 nie zacytowało mi posta I nie było wiadomo do kogo pytanie.

Opublikowano

Liczcie sobie 30km na skibę i poco utrudniać sobie życie przy pługu obrotowym. Te min. 10km mocy dobrze jak jest zapas np. na suche lata, górki czy podmokły teren miejscami. 

Opublikowano
Dnia 19.11.2020 o 22:29, Kondzio342 napisał:

Witam. Stoję przed zakupem plogow do moje ciagnika massey ferguson 4255. interesuja mnie marki LEMKEN,gregoire besson, kuhn. chodzi oplug 4 skibowy bo ziemie lekkie, natomiast cos juz na zabezpieczeniu non stop. zainteresowany jestem używkami nawet do remontu. Proszę użytkowników o poradę i spostrzeżenia na co zwracać uwagę itp.

Kolego, ja swoim MF 4245 ( 85 KM ) ciągam własnie Lemkena X 110, czyli na sprężynach 4 x 35. Ziemie mam głównie 4 i 5 klasa, jest też trochę 3 klasy i glina. Na przodzie 450 kg obciążników. Jeśli chodzi o uciąg to nie ma żadnego problemu, tylko te Mf-y są krótki i może go bujnąć nieraz. Pług wg tego co znalazłem gdzieś w internecie waży około 930 kg czyli niedużo jak na 4 tonowy podnośnik. Zabezpieczenie na kamienie bajka, na zaorane kilkadziesiąt ha żądne dłuto czy lemiesz nie poszły.

Opublikowano
raul7031 napisał:

Dnia 19.11.2020 o 22:29, Kondzio342 napisał:

Kolego no właśnie chodziło mi o taka poradę. Powiedz mi ogolnie opinie sa różne o zabezpieczeniu sprężynowym ze ciężko będzie miał i wogole. Ja mam tura i to dość takiego masywnego wiec nie powinno być problemu. Czyli śmiało kupowac i brać z zabezpieczeniem sprężynowy i najlepiej lemken mi się wydaje bo jest zrobiony w miarę ok.

Opublikowano
2 godziny temu, Kondzio342 napisał:

Kolego no właśnie chodziło mi o taka poradę. Powiedz mi ogolnie opinie sa różne o zabezpieczeniu sprężynowym ze ciężko będzie miał i wogole. Ja mam tura i to dość takiego masywnego wiec nie powinno być problemu. Czyli śmiało kupowac i brać z zabezpieczeniem sprężynowy i najlepiej lemken mi się wydaje bo jest zrobiony w miarę ok.

Masz 10 KM mocniejszy traktor od mojego, do tego tur, który na pewno waży przynajmniej 2 razy tyle co u mnie wszystkie obciążniki, zresztą można jeszcze coś do łyżki włożyć i odstaje dalej, dlatego myślę że powinien być stabilniejszy przy tym pługu niż u mnie, choć u mnie nie jest tak źle, pług jest bajka jeśli chodzi o kamienie tak jak pisałem, teraz nie wiem co to urwany lemiesz. Jedyna wada przynajmniej u mnie, to kolo transportowo kopiujące które wystaja poza ostatnią skibę i jest problem z odoraniem przy plocie albo w przypadku wysokiej granicy. Ale są modele z kółkiem metalowym które chyba da się tak ustawić żeby ostatnia skiba kryła. 

Opublikowano
raul7031 napisał:

2 godziny temu, Kondzio342 napisał:

A powiedz mi tak czy lepiej taki plug do delikatnego remontu odmalowania wymiany czy kupic w miarę odnowiony. Kólko kopiujące robia tak ze można ustawić cały czas do góry gdzies tak widzialem ze dospawal taki uchwyt fajne rozwiązanie. ze go blokował u góry.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kondzio342 napisał:

A powiedz mi tak czy lepiej taki plug do delikatnego remontu odmalowania wymiany czy kupic w miarę odnowiony. Kólko kopiujące robia tak ze można ustawić cały czas do góry gdzies tak widzialem ze dospawal taki uchwyt fajne rozwiązanie. ze go blokował u góry.

Ale nie wiem czy utrzymasz na samym podnośniku pług, ja kupiłem w tym roku za 14 tys. niemalowany, część elementów była przez poprzedniego wlasciciela wymieniona na nowe oryginały Lemkena, część na zamienniki firmy Rolland. Dłut jeszcze nie zmieniałem ale kupilem już Waryńskiego po 50 zł. Za malowane od razu cena wyższa nawet ponad 20 tys. a dobra farbę kupisz za 200 czy 300 zł już z podkładem, więc nie wiem czy nie lepiej to zrobić samemu. Czasem coś na ramie może być zamalowane choć nie mówię, że to reguła.