Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Glifosatu osobiście nie stosuję do łubinu czy też zbóż , po sąsiedzku widziałem efekty takiej desykacji :P , a w zeszłym roku to miałem kilka kontroli i sam rejestr był nie raz sprawdzany pod każdym kątem.

Z ty stosowaniem wedle siebie ,pisaniu jednego i robieniu czegoś innego to naprawdę pojechałeś, po czasie wychodzą różne cyrki, np, w owocach są przekroczone dopuszczalne steżenia środków szkodliwych, antybiotyki w mięsie itd

Szkoda, że uczciwość jest Tobie obca :(

Opublikowano

Ja stosuje glifosat w łubinie juz 2 lata, kiedyś sąsiadowi zabrakło na poplon i przyjechał dokupić mój po glifosacie ostrzegałem go że mogą być cyrki z kielkowaniem ale posiał mimo to i później jak go pytałem czy wyrosło mu coś stwierdził że wszystko było ok. Desykcje przeprowadzam kiedy większość stronków jest brązowa... Również widziałem różne wyniki badań i różnica między wspomnianym środkiem a reglone wynosiła ledwie kilka %. Po sąsiedzku to ludzie sieją 250 kg pszenicy zasilają dolistnie saletrą amonową i zabiegi ochrony roślin robią o 13, trzeba mieć swój rozum i dobrze przemyśleć co się robi... A co do rozmowy wyżej to tak się zapytam czym mamy ten łubin pryskać skoro co chwile coś wycofują a nowych środków brak? Trzeba jakoś sobie radzić...

Opublikowano

reglone czy basta to koszty i tyle. reglone 2,5-3l po 80zł/l a basta 2,5l po 100zł/l, a Glifosat 60zł/ha przy dawce 4l

No bez przesady, reglone 1,5-2l daje już dobre efekty, poza tym rynek zamienników też chyba całkiem spory.

• Like 1
Opublikowano

U mnie jest spora rozbieżność w ilości strąków od 10 do nawet 40stu na jednej roślince, a desykacja jak tak dalej pójdzie to za 10-14 dni tak to na dziś wygląda

Opublikowano

Witam wszystkich.

Glifosaty to substancje działające systemicznie, a więc wnikają do nasion i mogą ( niekoniecznie muszą ) upośledzać kiełkowanie. Natomiast Reglone czy Basta działają kontaktowo a więc nie dostają się do nasion. Ja od lat uprawiam łubiny jako materiał siewny kwalifikowany i zawsze stosuję Reglone w momencie gdy ok. 70% strąków jest brunatnych - nie suchych!. Glifosaty stosuję na rzepak.

Opublikowano

kiedy pryskacie swoje łubiny round*pem?? ja myślę że koło środy będe jechał jak bedzie pogoda, ko łubin wąskolistny już zrzucił liście, a poza tym pewnie bym nie pryskał gdyby nie ziellsko w nim bo równo dojrzewa, niestety mam sporo chabra który kwitnie w najlepsze

a jeszcze pytanie czy jest jakas karencja od zastosowania środka roundup do momentu zbioru? dodam że łubin przeznaczam na paszę i nie chce aby oprysk zaszkodził trzodzie chlewnej, a nie doszukałem się nigdzie zeby działanie przenosiło sie na nasiona, tylko działa na rośliny i chwasty

Opublikowano

40strąków to chyba na 1m2

Tu mam zdjęcie roślinki co ma akurat 35 strąków wyrwana zaraz z brzegu pola nie chciało mi się szukać akurat tej co ma 40 strąków :)post-65333-0-11018800-1405263318_thumb.jpgpost-65333-0-33807900-1405263364_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj byłem sprawdzić swojego Mistera i zadowalać się specjalnie nie ma czym. Jakieś 50% wyległo, ale to z pewnością w dużej mierze wina zbyt gęstego siewu, będzie nauka "na zaś". Poza tym mimo doglebowego zastosowania Afalonu i Fusilade przed kwitnieniem chwasty rosną w najlepsze miejscami zagłuszając łubin (pole po TUZie). Na skrajach pola widać, że czubki roślin komuś bardzo smakowały, zaś na jednym uwrotniku pokazała się antraknoza, ale tym się nie przejmuję bo reszta pola czyste (nie pryskałem zapobiegawczo). Dobrze, że to tylko 0,3 ha więc tragedii nie ma, ostateczny osąd się postawi po zbiorze.

U mnie stronki jeszcze zielone, ale listki już powoli zaczynają zanikać. Co do ilości strąków to mają między 10 a kilkanaście na głównej łodydze. Miałem desykować Reglone ale chyba wezmę Round*p, skoro po antraknozie i tak nasiona nie nadają się jako materiał siewny. Jak tam Wasze łubiny żółte, wybarwiają się już czy też jeszcze zielone?

Edytowane przez lukasz222
Opublikowano

Tu mam zdjęcie roślinki co ma akurat 35 strąków wyrwana zaraz z brzegu pola nie chciało mi się szukać akurat tej co ma 40 strąków :)post-65333-0-11018800-1405263318_thumb.jpgpost-65333-0-33807900-1405263364_thumb.jpg

co to jest za odmiana? ile dawałes pod korzeń? i na jakiej klasie ziemi rośnie jeśli można wiedzieć ?

Opublikowano

Odmiana Karo(gorzka) materiał siewny kwalifikowany C1 pod korzeń poszło 100 kg polifoski plus siane 21.03 160 kg/ha zaprawione Vitavaksem i nitraginą opryskane Linurexem i dwa razy na grzyba. Klasa ziemi V.

Opublikowano

ja mam mistera tez materiał kwalifikowany.pod korzeń dałem tez prawie 100 na ha ale tarnogramu.nie zaprawiałem tylko pryskałem raz linurexem jutro wstawie zdjęcie ale twój ładny jest.;)

Opublikowano

Łubin sieję od 5-ciu lat raz się udaje raz nie często to przypadek. A z nawożeniem i nitraginą to spróbowałem po raz pierwszy czytając posty forumowiczów które ewidentnie uzupełniają moją skromną wiedzę ;)

Opublikowano (edytowane)

Powiem tak , w zeszłym roku siałem pierwszy raz łubin 2,5 h na próbę zanim trafiłem na to forum oczywiście moja wiedza była mała całą plantację zaatakowała antraknoza padał deszcz nim wjechałem z gwarantem było już za późno widząć jaki będzie zbiór nie inwestowałem już w reglone opryskałem gallupem zbór był 1 tona z 2,5 h nasiona wykorzystałem w tym roku w dawce trochę powyżej 170kg na hektar (łóbin był chyba już z cztero letni bo też miałem od kogoś żółty mister) i jest piękny wrzucę jutro zdjęcia też będzie w granicach 30 strąków na roślinie i zero ataku grzyba w tym roku , stosowałem dwa razy zapobiegawczo Banko ta sama substancja czynna co w Gwarancie tyle że połowe tańszy, także nie wiem jak się odnieść do tego , że jak ziarna były rok wcześniej porażone to nie można nimi siać, i tak samo glifo ? tak jak obiecałem zdjęcia na tej roślinie ponad 40 strąków przy drodze wyrwana

http://i59.tinypic.com/2ilbmlf.jpg

http://i60.tinypic.com/16a759i.jpg

Edytowane przez rolniczek098
Opublikowano

ktos już kosił łubin? ja wczoraj próbowałem i wilgotność 20-28%, niby wszystko wygląda ładnie suche, ale zdarzają się strąki zielone, których kombajn nie odwieje, dlatego wczoraj też pryskałem glyfosem na dosuszenie, ogólnie dużo leci przed hederem, pomimo tego że motowidła chodzą bardzo wolono

macie jakies sposoby na zmniejszenie strat plonu przy zbiorze??

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Najprostszy to koszenie bardzo późnym wieczorem, a nawet nocą czyli gdy roślina jest już wilgotna od rosy, a nasiona są nadal suche.