Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie to samo co na zdjęciach u kolegi powyżej. najpierw pojawiły się pojedyncze rośliny żółte , a teraz to już całe place, zwłaszcza tam gdzie są piaski tak zauważyłem, jest to pewnie spowodowane intensywnymi opadami deszczu które wpłukały herbicyd do korzeni i teraz roślina z tego pobiera. nie wiem czy cos z tego bedzie bo w tym roku siałem pierwszy raz łubin wąskolistny zeus, mam nadzieje ze te roślinki odżyją bo jest ich 1/3 z prawie 4ha które obsiałem

Opublikowano

Witam. Nabyłem 4ha zaperzonej ziemi, od 5 do penie 3 klasy ziemi. Dwa dni temu opryskałem pole od perzu, potem myślałem zasiać łubin, który pewnie pójdzie tylko pod pług.

Nigdy nie uprawiałem łubinu. Moje pytania to:

Siew będzie późno- wyjdzie co z tego czy se darować?

Skoro opryskałem od perzu,to po siewie też czymś pryskać?

Gdzie nabyć nasiona. Centrala, czy może być targ (przypominam że łubin pod pług)?

Myślałem nad wąskolistnym, czy lepszy będzie żółty?

Jak z dopłatami na łubin? Bo gdzieś coś słyszałem, że trzeba mieć materiał z centrali i na żółty nie płacą?

Opublikowano

Czym koledzy zwalczyć chaber bławatek w uprawie łubinu odmiana Sonet ,na kilku polach mimo zabiegu bezpośrednio po siewie jest go mnóstwo pryskałem afalonem 1,5l ha klasa ziemi 3

z tego co wiem chabru powschodowo nie zwalczysz, ale niech ktoś mądrzejszy i bardziej doświadczony potwierdzi

Witam. Nabyłem 4ha zaperzonej ziemi, od 5 do penie 3 klasy ziemi. Dwa dni temu opryskałem pole od perzu, potem myślałem zasiać łubin, który pewnie pójdzie tylko pod pług.

Nigdy nie uprawiałem łubinu. Moje pytania to:

Siew będzie późno- wyjdzie co z tego czy se darować?

Skoro opryskałem od perzu,to po siewie też czymś pryskać?

Gdzie nabyć nasiona. Centrala, czy może być targ (przypominam że łubin pod pług)?

Myślałem nad wąskolistnym, czy lepszy będzie żółty?

Jak z dopłatami na łubin? Bo gdzieś coś słyszałem, że trzeba mieć materiał z centrali i na żółty nie płacą?

1) pare postów nad Twoim ktoś pisał na ten temat, ja bym siał

2) tak

3) jak wolisz, ale jeśli idzie pod pług to brałbym z targu

5) pierwsze słysze o tym żeby dopłaty były tylko do kwalifikatu

Matey to są objawy żerowania oprzędzika.

o właśnie, wiesz może czym to zwalcze? Fastac 0,2l/ha?

Opublikowano (edytowane)

Będę siał łubin wąskolistny gorzki i coś żółtego gorzkiego niewiele bo 2 ha ale mam pytanie bo jak by się udał na przykład 2 t/ha to razem 4t to gdzie to sprzedać kupuje ktoś łubin gorzki czy może lepiej posiać słodki ale boje się o że mi go sarny zjedzą a za gorzki to się chyba nie wezmą ??

Edytowane przez syba
dramat, dobrze że tego profesor Miodek nie widział
Opublikowano

Pomoże mi ktoś w sprawie wcześniejszego pytania ??? I mam jeszcze jedno pytanko czy siejecie łubin na tych samych polach rok po roku bo gdześ wyczytałem że niemożna siać łubinu po łubinie bo coś się tam dzieje czy to prawda??

Opublikowano

Pomoże mi ktoś w sprawie wcześniejszego pytania ??? I mam jeszcze jedno pytanko czy siejecie łubin na tych samych polach rok po roku bo gdześ wyczytałem że niemożna siać łubinu po łubinie bo coś się tam dzieje czy to prawda??

Kolego przeczytaj cały temat o łubinie to dowiesz się wszystkiego... Ja sobie rozłożylem na dwa, trzy dni cały temat i na prawdę sporo się do wiedziałem.

Opublikowano

Moim zdaniem za wcześnie na pryskanie na jednoliścienne. Jeszcze wszystkie mogły nie wyjść a szczególnie te ciepłolubne, owsik też późno może wychodzić. W zeszłym roku przegiąłem w drugą stronę i był pryskany na początku kwitnienia zamiennikiem targi super w dawce 1.1l. łubin przetrwał bez problemu i chwasty zniszczone tylko za długo konkurowały

Łubinu gorzkiego raczej nikt nie kupi bo nadaje się tylko do przyorania. Łubin słodki, paszowy, niskoalkaloidowy można używać w żywieniu zwierząt. U mnie sarny bardzo lubią łubin słodki a zniszczenia są uzależnione od ilości zwierząt ale jeżeli są sarny jelenie dziki to może nic nie wyjść z łubinu. Kupował ode mnie nasiona kiedyś człowiek który nawet nie chciał kosić, wystarczyła mu dopłata za strączkowe i odszkodowania z koła łowieckiego. A przy jechał z jakimś kolesiem z koła łowieckiego i zależało im żeby łubin smakował zwierzynie

Opublikowano

Witam mam Supero 05 EC i nie wiem czy mogę go stosowac w łubinie to graminicyd można go stosowac w rzepaku u burakach, zostało mi go w sam raz na łubin na 99% jestem przekonany że mogę go stosowac w łubinie ktoś miał z tym środkiem do czynienia, stosował w łubinie?

KAZIU wg mnie możesz już stosować chyba że perz będziesz zwalczał to poczekaj do około 4 liści perzu lub jak na etykiecie pisze.