Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja pryskałem 8 dni po siewie afalonem 1 l i commandem 0,1 i jakoś nie widać efektów ubocznych. W zeszłym roku poszedł stomp 3L i 0,2 commandu 5 dni po siewie i również brak uszkodzeń...

a jaki łubin pryskałeś takimi mieszankami ? wąskolistny ? czy żółty ? ,bo ja opryskałem wąskolistny 1l afalonu + 0,1 commandu (dzień po pryskaniu poszedł duży deszcz) i przypaliło go i to mocno ,niewiem czy go całkiem nie spali

Edytowane przez rafal12
Opublikowano

jedyny sposób to siać odmiany gorzkie a nie słodkie. można jeszcze próbować 2 przejazdy wokół pola posiać gorzki a resztę słodki ale nie wiem jak ze skutecznością takich takiego zabiegu...

Opublikowano

Bardzo prosżę o odpowiedź.

1. Do ilu dni po siewie łubinu słodkiego odmiana MISTER mozna pryskać na chwasty dwuliścienne środkiem zawierającym substancję czynną Linuron (po siewie pada i ma padać słaby deszcz) ?

2. Czy można przeprowadzić oprysk łubinu powschodowo na chwasty dwuliścienne, jeżeli tak to w jakim stadium rozwojowym łubinu słodkiego MISTER środkiem zawierającym substancję czynną Linuron?

Opublikowano

jedyny sposób to siać odmiany gorzkie a nie słodkie. można jeszcze próbować 2 przejazdy wokół pola posiać gorzki a resztę słodki ale nie wiem jak ze skutecznością takich takiego zabiegu...

tak tylko że zwierzyna nie głupia po chwili spozoruje że dalej jest już normalny i mogą pozostać te dwa przejazdy a reszta ogołocona.

Witam, mam pytanie, czy można po siewie łubinu prysnąć roundup-em lub roundup-em max, czy zniszczy to łubin, może ktoś sprawdzał?

wg mnie tak ale ile chwastów przed wschodami łubinu wzejdzie? myślę że niewiele a randap stosuje się na liść ale poradz się jeszcze kogoś.

Opublikowano

tak tylko że zwierzyna nie głupia po chwili spozoruje że dalej jest już normalny i mogą pozostać te dwa przejazdy a reszta ogołocona.

wg mnie tak ale ile chwastów przed wschodami łubinu wzejdzie? myślę że niewiele a randap stosuje się na liść ale poradz się jeszcze kogoś.

No właśnie miałem na celu spalenie perzu, choć trochę, bo mi w paru miejscach wylazł :/

Opublikowano

Witam

czy ktoś praktykował dolistne nawożenie łubinu?

łubin mam po ugorze i nie dawałem żadnych nawozów pod korzeń - teraz zastanawiam się czy nie mozna tego nadrobić nawożeniem dolistnym.

ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

/Dawid

• Like 1
Opublikowano

Braku nawożenia przedsiewnego nie nadrobisz dolistnym. a odżywki stosuje np plonvit strączkowe albo insol, w zeszłym roku dałem zwykłą 20 20 20...

I właśnie dlatego napisałem że nie wiem jak ze skutecznością takich zabiegów...

Jak nie masz jakoś szczególnie dużo tego perzu to zostaw go i na koniec glifosatem zwykłym opryskaj i bedzie pole czyste i w miarę tanio wyjdzie...

Opublikowano (edytowane)

nawożenie dolistne łubinu jest jak najbardziej wskazane w okresie niedoboru jak i zapobiegawczo jednak nawożenia przedsiewnego nie nadrobisz dolistnym z tym sie musisz liczyć jedynie w niewielkim stopniu złagodzisz skutki.

EDIT: sory ogar nie spojrzałem że już druga strona tematu jest i Twój komentarz dot nawożenia.

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Witam. Chciałem zapytać jaką ochrone fungicydową planujecie w swoich łubinach? Czy któs próbował w łubinie Alertu? Jaki środek wychodzi najtaniej?