Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie tyle od temperatury powietrza ile od opadów od siewu do wschodów. Jeżeli nie będzie deszczu to wytrzyma nawet 1l afalonu + 0,2l commandu bez większych uszkodzeń. Jeżeli będzie deszcz to 0,13l commandu spowoduje uszkodzenia tym większe im więcej będzie deszczu.

W roku 2012 1l afalonu + 0,13l commandu wyszło pięknie, żadnych uszkodzeń, zero przytuli tylko troszkę komosy puściło

W roku 2013 taka sama dawka herbicydów deszcz i ... ale czyściutko dopiero w lipcu zaczął pojawiać się rdest

Opublikowano

Witam, zamierzam w tym roku zasiać łubin ale jestem laikiem, jeśli chodzi o jego uprawę. Chodzi o 12ha najgorszej ziemi jaką mamy. Jest niemeliorowana a bonitacja to V-VI klasa. Od 3 lat na tej ziemi nic się zbytnio nie udaje, więc postanowiłem zasiać coś, co może da mały plon, ale chociaż dopłaty będę pewnym pieniądzem. Dodam, że trzymam 40-60 sztuk bydła na opas więc łubin jak najbardziej mi sie przyda. Część informacji o uprawie już wyczytałem w powyższym temacie, jednak nurtuje mnie jeszcze kilka kwestii. W zeszłym roku pracownik ODR przestrzegał mnie przed tym, abym zasiał odpowiednią odmianę, ponieważ nie do wszystkich odmian są maksymalne dopłaty do strączkowych. Pytanie brzmi jaka to odmiana? Chciałbym również, aby łubin sam dojrzał w pewnym momencie bez potrzeby desykacji, a wiem że i takie odmiany są. Poza tym dajcie jakieś namiary na zakup nasion z centrali. Będę śledził temat codziennie i liczę na waszą pomoc.

Opublikowano

Do łubinów masz normalne dopłaty, chyba wy 100% wysokości dopłat do strączkowych.

Do samo kończących żółtych należy traper i perkoz.

A co do nasion to podzwoń po lokalnych centralach punktach sprzedaży to coś powinni mieć...

Jedna uwaga piszesz że nie ma tam melioracji, jak jest podmokło w czasie wegetacji to łubin może się nie udac...

Opublikowano (edytowane)

jak we wszystkich gatunkach podstawą są uregulowane stosunki wodno-powietrzne jeśli w czasie wegetacji na tym polu zalega woda bądz długo utrzymuje sie jej wysoka wilgotność to łubin tego nie z toleruje.

A co do odmian to tak jak poprzednik napisał jeśli chcesz przeprowadzić zbiór bez desykacji to dobre są odmiany samokonczące, brak rozgałęzień bocznych ale z doświadczenia wiem że i tradycyjna odmiana przy sprzyjających warunkach pogodowych przed i w czasie zbioru potrafi ładnie dojrzeć, tak jak to było w sezonie 11/12 wtedy to ogólnie brakowało wody w niektórych regionach co przyczyniło sie do rownomiernego dojrzewania nawet nie odbiło się to mocno w wykształceniu nasion, choć wpływ napewno był. Oczywiście na te gleby co piszesz to zalecałbym łubin żółty.

czy ktoś juz zasiał łubin?

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

witam . w tym roku planuje zasaiać łubin żółty i mam takie pytanie czy moge prysnąc na chwasty aflex super 450 sc 1 litr/ha plus command 480 sc 0.2itra /ha ??? nieprzypali łubinu ?

Opublikowano

środki zawierające metamitron można stosować ale nie ma rejestracji i legato 500 0,2l na ha ale efekty podobno są średnie. lepiej pryanc przedwschodowo taniej wychodzi i efekt jest całkiem całkiem.

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj sieję łubin ;) siał już ktoś ???

ile na hektar ja tez jutro chce ruszyc gozej z opryskiem bo są w nocy przymrozki Edytowane przez juras390
Opublikowano

@juras390 200 kg/ha i 250 kg/ha zależy od MTN, czystości, siły kiełkowania ;) łubin tak szybko nie wschodzi potrzebuje dużo wilgoci do wschodów, a przymrozki też do iluś tam stopni wytrzymuje to może nie będzie tak źle ;)

Opublikowano

ja planuję w piatek zasiać a co z pogodą będzie to nikt do końca nie wie, wiadome jednak że można polegać na łubinie wcześnie zasianym, przynajmniej z moich obserwacji tak wynika.

rafto to czym bedziesz pryskał, posiałes coś dzisiaj?

Opublikowano

Łubin sieję na V i VI klasie tam praktycznie u mnie wg nie ma chwastów i nie odchwaszczam niczym, jeżeli jest mokry rok to jest więcej chwastów ale to randap lub reglone przed zbiorem i ziarno czyste leci do zbiornika ;)

No właśnie nie udało mi się dzisiaj zasiać , ponieważ od rana szykowałem i ustawiałem siewnik i na dodatek musiałem jechać do pracy bo ktoś nie przyszedł to musiałem zostawić to co miałem zrobi`c dzisiaj :/ Do niedzieli nie zapowiadają deszczu to jeszcze zasieję bo agregatem zrobiłem wczoraj więc jeden dzień i zasiane będzie ;) a kilka dni mnie nie zbawi ;)

Jestem zdania że łubin z wcześniejszych siewów zawiązuje więcej strąków co przekłada się na wyższe plonowanie ;)

Opublikowano

ja kupiłem kwalifikowany Karo- gorzki odmiana z której jestem zadowolony w porównaniu do innych. W ubiegłym roku zasiałem słodki i sarny zrobiły sobie stołówkę nawet nie kosiłem tylko talerzówka. Mam nadzieje że ten rok bedzie tak dobry jak 2012 gdzie sypnął 3 t/ha :)

Opublikowano

Łubin sieję od 5 lat z różnym efektem ale nigdy nie zaprawiałem nitraginą(nie mam betoniarki) i tu pytanie co da zaprawienie bo bym może pożyczył i zaprawił :) dodam że na tym polu 3 lata temu też już był łubin

Opublikowano

nitragina to bakterie brodawkowe które w syntezie z rośliną motylkową potrafią pobierać azot z powietrza i wprowadzać go do gleby

ja do wymieszanej z wodą nitraginy wsadzam pędzel i "kropie" po nasionach, coś ala ksiądz z kropidłem w kościele

Opublikowano

Ja słyszałem że dobrze jest w wodzie rozpuścić trochę zwykłego cukru wtedy dobrze sie nitragnina przykleja do nasion,przynajmniej ja jutro tak zrobie.

Ja jutro mam zamiar zasiać bobik nie wiecie mróz tym bakteriom nie przeszkadza? i czy comand +linurex będą działać? Zawsze po siewie pryskam tymi środkami, ale nigdy nie siałęm tak wcześnie i nie było śniegu ani mrozu.

Opublikowano

nitragina to bakterie brodawkowe które w syntezie z rośliną motylkową potrafią pobierać azot z powietrza i wprowadzać go do gleby

ja do wymieszanej z wodą nitraginy wsadzam pędzel i "kropie" po nasionach, coś ala ksiądz z kropidłem w kościele

Z tym kropieniem to mogę spróbować :D gdzieś kiedyś słyszałem że nitaginę stosuje się jeżeli roślina motylkowa nie była długi czas uprawiana na danym polu...