Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Pawel599123 napisał(a):

A jak się skosi taki powyżej 15% to doschnie jak się cienko rozsypie? 

Doschnie

No ja nie chciałem kosić takiego bo jak przejdzie przez kombajn to by pewnie miał ok 22% i co ja z tym zrobię jak mam ponad 4ha

Opublikowano
3 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Tak tylko od razu było czyszczenie z ziela. Bo ziele tak podciągnęlo wilgoć. Rozsypalismy i było ok

U mnie właśnie w miarę czyste pole, wczoraj znajomy swój łubin sprawdzał miał 20% dziś spadło 17 l deszczu i myślę może na weekend będzie dobre 

Opublikowano

Wykoszone , liczyłem na mniej kg patrząc w zbiornik podczas koszenia 😆a po oczyszczeniu wyszło 998 kg więc myślę że chyba tragedii nie ma jak na pierwszy raz, było 1,3 ha , ale można liczyć że z 1ha bo te 30 arów to żółty piach i prawie nie było nic, wilgotności nie udało się zmierzyć , ale kombajnista mówił że powinien być Ok , teraz mam w big bagach bo ważyłem i tak zostało i nie wiem czy rozsypać to gdzieś czy poczekać np 2 dni i jak będzie ciepłe to dopiero wtedy?

IMG_20250809_191002326_HDR.jpg

Opublikowano

Masz skoszony raczej dobry. Połówki świadczą o tym że jest suchy, ale nie ma ich jakoś bardzo dużo więc lepiej dla Ciebie bo mniejsze straty ( odpad). Powinien leżeć w babach bez problemu. Ale zawsze warto skontrolować , jeżeli miałby się grzać to już po sobie wyczujesz

• Thanks 1
Opublikowano

Mój w wczoraj wykoszony wg informacji telefonicznej z domu to z 1ha posypał dobre 3t.

Znikoma ilość połówek i mało chwastów. 

Ocenie jak wrócę. 

Odmiana Oskar.

Obstawiam może byłoby i więcej jak by wcześniej go wykosił, ale nie było komu. 

Opublikowano
10 godzin temu, biszu napisał(a):

Mój w wczoraj wykoszony wg informacji telefonicznej z domu to z 1ha posypał dobre 3t.

Znikoma ilość połówek i mało chwastów. 

Ocenie jak wrócę. 

Odmiana Oskar.

Obstawiam może byłoby i więcej jak by wcześniej go wykosił, ale nie było komu. 

Kurde, te 3 tony, to z przyczepą🤔?

A tak na poważnie, to przy takim plonie, to strąk na strąku powinien być. Oskar ziarno drobne i taki plon, to raczej z cudem graniczy.

Jakie nawożenie i jaka ochrona była przy takim cudownym plonie?

Opublikowano

Łubiny wykoszone 😀💪 Oskar myślę że taka średnia wieloletnia a Karo pozytywnie zaskoczył. Nie chcę mówić o konkretnym plonie ale duży plus 

I kombajnista wg mnie tanio policzył bo 400 zł/ha od łubinu

Opublikowano (edytowane)

Dalbor u mnie co zdj wstawiałem 1,8-2,2t/ha coś koło tego sypnęło. Ziarno dużo drobniejsze niż rok wcześniej jak by coś skróciło nalewanie ziarna. 

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Mam zrobione koryto z siatki 4,5mm pod oskar. Znajomy pozyczyl je ostatnio do karo wlasnie zeby odsiac ta wyke/przytuline. Nie widzialem efektu jeszcze ale telefonicznie mowil ze tak o to wyszlo ( dorobil targanca jeszcze). 

Mozesz pod karo sprobowac 5mm. Do oskara bedzie za duze oczko).

Jutro wjezdzam z koszeniem auuuuu

Opublikowano

Ja mam pod karo blache perforowana 5mm i uważam że jest ideolo,  przytulia i wyka odlatuje elegancko plus jakieś połówki i niewyrosniete ziarna. 

Opublikowano
21 godzin temu, matisz napisał(a):

Ja mam pod karo blache perforowana 5mm i uważam że jest ideolo,  przytulia i wyka odlatuje elegancko plus jakieś połówki i niewyrosniete ziarna. 

Jak to wygląda?

Łubin wykoszony tu gdzie się dało. Jakieś ,07 ha. Z tona po oczyszczeniu zostanie

IMG_20250814_174205.jpg