Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Jakie tam masz sito? W weekend robilem z siatki 4,5mm

6mm bo takie mialem z kombajnu, moglo by byc troche wieksze albo 2 frakcje

Edytowane przez krecikT25
rozwiniecie odp
Opublikowano
28 minut temu, piotrek912 napisał(a):

Po deszczu łubin szybciej doschnie na polu czy np pszenica?

pszenica ziarno ma na wierzchu, lubin w łuszczynie po ktorej woda spływa

Opublikowano

WItam, czy ktoś może podpowiedzieć jak mierzyć wilgotność łubinu jeśli miernik nie ma skali na łubin? fasola jest, groch jest a łubinu nie ma i sie zastanawiam czy jakos sie da zmierzyć tym miernikiem czy nie.

Opublikowano

Mój był 3tyg temu do koszenia ale nie było czasu. Właśnie jadę palić chwasty i jeśli nie wystrzeli to za 10 dni poszukam.kombajnu. jeśli będzie kiszka to talerzówka

Opublikowano

w pt dosuszanie poszło (2,5l/ha) - nierowno w tym roku dochodzi, sa place gdzie jeszcze zielony i ma liście a w innych miejscach suchy jak pieprz. umowiony z kombajnista na przyszly poniedziałek. zobaczymy co z tego wyjdzie. przy okazji jelonka znalazłem XD

image.png

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Mój był 3tyg temu do koszenia ale nie było czasu. Właśnie jadę palić chwasty i jeśli nie wystrzeli to za 10 dni poszukam.kombajnu. jeśli będzie kiszka to talerzówka

Czym palisz 🤔 u mnie dawno takich nie było łubinów. A chwasty by pasowało zrobić bo nie robiłem doglebówki. 7ha do opryskania. Przeważnie perz i trawy 

Opublikowano
37 minut temu, Celownik07 napisał(a):

w pt dosuszanie poszło (2,5l/ha) - nierowno w tym roku dochodzi, sa place gdzie jeszcze zielony i ma liście a w innych miejscach suchy jak pieprz. umowiony z kombajnista na przyszly poniedziałek. zobaczymy co z tego wyjdzie. przy okazji jelonka znalazłem XD

image.png

Duważa bo za utylizację płaci właściciel działki gdzie truchło leży. Więc niech se leży, albo zakopać albo lubianemu sąsiadowi przerzucić i zgłosić😁

28 minut temu, PAN88 napisał(a):

Czym palisz 🤔 u mnie dawno takich nie było łubinów. A chwasty by pasowało zrobić bo nie robiłem doglebówki. 7ha do opryskania. Przeważnie perz i trawy 

Glifo i mcpa.

Chyba pójdzie pod talerzówka.  Przy drodze nawet ładny, po górkach też ale większość pola to szkoda jechać. Nie wiem czy 1,5t na 3,5ha zbiorę.

Chyba taniej wyjdzie kupić a tu będzie poplon

Opublikowano

No właśnie nie.  Łowczy mnie uświadomił.

M9ze być drogo

Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

tydzien temu go tam nie widziałem wiec pewnie postrzelony dotąd dobiegł i zakonczyl żywot. za tydzień będzie już przyorany

Hej. I jak wykoszony łubin ?? 

Mój jeszcze stoi bo mokro i deszcza.

Dziaj od rana pada, jakby z 4 dni nie padało i było słonecznie z wiatrem to może w piątek/ sobota bym wykosił.

Czas pokaże 

Opublikowano
8 godzin temu, olkosio napisał(a):

jak wasze łubiny dochodzą? czy zielone? mój urusł jak las ale na razie zielenina i ziarno miękkie.

U mnie Karo zielone strąki. Nawet niezły tylko dołkiem rdest trzeba dopalić i czekam na razie.