Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

u mnie podczas omłotu motowidło bardzo dużo strączków poobijało. macie jakiś sposób na młócenie łubinu aby uniknąć strat? jak poradził by sobie wąskolistny na 5 klasie o uregulowanym odczynie w dobrej kulturze? zastanawiam się bo żółty trochę słabo plonuje... Dyczko ten T1 i T2 w łubinie to jakie fazy były?

Opublikowano

u mnie podczas omłotu motowidło bardzo dużo strączków poobijało. macie jakiś sposób na młócenie łubinu aby uniknąć strat? jak poradził by sobie wąskolistny na 5 klasie o uregulowanym odczynie w dobrej kulturze? zastanawiam się bo żółty trochę słabo plonuje... Dyczko ten T1 i T2 w łubinie to jakie fazy były?

Teoretycznie wąskolistny na lepsze stanowiska, natomiast żółty na słabsze. A że masz uregulowany odczyn i w dobrej kulturze to żółty nie chce rosnąć B) bo woli jednak te niższe pH niż obojętne. Więc wąskolistny być może lepiej się uda bo jak już powiedziałem, woli lepsze stanowiska i pH.

Opublikowano

Ja siałem podobnie, bo rozsiewaczem nawozu, dwa lata temu zimą wpadła mi okropnie zaniedbana działka w dzierżawę, wiosną zająłem się swoimi polami a tą zostawiłem na koniec. W kwietniu rozsiałem łubin rozsiewaczem aby wyciągnął trochę składników niedostępnych dla innych roślin i po talerzowałem aby perz do czerwca/lipca ładnie wyrósł. Miało być opryskane glifosatem i głęboka orka, podczas pryskania perzu okazało się że rośnie tam przyzwoity łubin, ukosiłem co najmniej 1,5 t/ha.

Opublikowano (edytowane)

Z tego co mi wiadomo to czarna nóżka przenosi się głównie przez zakażone sadzeniaki. Preparaty miedziowe zwalczają choroby bakteryjne to można spróbować zaprawić bulwy w jakimś miedzianie. Gdzieś widziałem doświadczenie z takim zaprawianiem i to nawet dobrze działało pomimo braku rejestracji w kraju. Tylko nie pamiętam na jakie choroby

nie zauważyłem czarnej nóżki u siebie pomimo że dość często sadze ziemniaki po łubinie na nasiona lub polonie

Edytowane przez gwozd
Opublikowano

Marcin po poplonie nie powinno być problemów, ale na przyszłość unikaj kontaktu ziemniaka z łubinem... Najkrótszy odstęp jaki powinien być zachowany to min 3-4 lata...

Opublikowano

łubin jest szerokolistny gorzki ma ok 80cm wysokości i na zimę planuję to zaorać i wiosną jeszcze dać obornik, a jak jest szansa, że wystąpi ta choroba czarna nóżka ?

Łubin jest wektorem czarnej nóżki ale to nie oznacza że w ziemniaku będziesz ja mieć. Jeżeli łubin jest zdrowy, sadzeniaki zdrowe to nie powinno być problemu.

Opublikowano

Panowie czy któryś z łubinów będzie się nadawał do zasiania go na polach ugorowanych przez około 5 lat??? Mam teraz około 15 hektarów wydzierżawionych takich pól i tak się zastanawiam czy to będzie miało sens ,aby się nabić w butelkę <_< .Planuje to ściąć rozdrabniaczem,z talerzować i zaorać na zimę. Liczę na dalsze pomocne wskazówki.pozdr

Opublikowano

jeśli tam był ugór to z pewnością jest tam perzu i chwastów wieloletnich od zarypania. Teraz to zostaw, wiosną roundup i gryka na zielony nawóz a później żyto na jesień.

Opublikowano

Ale jak nawet po wiosennym glifosacie posieje strączkowe to będą dopłaty i rok nie taki stracony. A można tak o sobie zasiać łubin, wyjdzie albo nie, dać glifosat i spokojnie można siać zboże. Gryka tez jest dobra ale 1600zł dopłat nie ma

Opublikowano

Dzień dobry, jestem świeżakiem. W tym roku zasiałem pierwszy raz pole sam, poniewaz wcześniej zajmowali się tym rodzice,ale zrezygnowali. Mam tylko 1.5 hektara i sieje raczej dla hobby. Poza tym pracuje w Intermagu(producent nawozów) i biorę z niego odpady z produkcji więc na nawozach zaoszczędzę.Mam kawałek pola 27 arów,ugór 30 lat nie uprawiane i chciałbym zasiać tam łubin z ciekawości . Jest w ogole szansa ze cos urośnie i będzie mozna zebrac? Ten kawałek jest nie zaorany,zrobię to dopiero na wiosnę. Czy jeżeli popryskam afalonem to pomoże cos na perz?dzięki z góry.

Opublikowano

Afalonem to nie. Na perz to graminicyd, można swobodnie stosować po wschodach łubinu, nie zaszkodzi. Żeby zniszczyć perz oprysk musi mieć kontakt z liściem, inaczej perzu nie zniszczysz. Pełna dawka fusilade lub innego graminicydu spali perz.

Opublikowano

Taniej od fusilade to powinien wyjść Supero, ta sama substancja aktywna co w Tardze. Jeżeli dobrze pamiętam to na perz trzeba 4l. Do tej pory stosowałem to na owsik i samosiewy zbóż w dawce 1l

Opublikowano

Możliwe, wiele zależy od sprzedawcy. Jeszcze niedawno jak sprawdzałem ceny graminicydów w internecie to różnice były niewielkie między fusilade a supero czy targą. Fusilade na samosiewy może nawet 0,5l/ha wystarczyć, przy perzu 2l lub nawet więcej.