Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W uzupelnieniu mojego posta powyzej. Jednak i lubin dostal w jednym miejscu na oko z 10-15ar. Myslalem ze sasiad czyms pryskal swoje zboza i znioslo ( on tak umie) ale sciezek u niego brak. Nie wiem czym to spowodowane, jedyne co mi przychodzi do glowy to ze moze juz rosa siedziala na lubinie, pryskalem tam poznym wieczorem juz. Tak to zlustrowalem wszystkie dzialki ,wynik zadziwiajaco dobry+. Ta Dzialka to wieloletnie pastwisko.

Screenshot_2025-05-23-14-41-29-303_com.miui.gallery-edit.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Tak. 100% orki w tym roku. W zeszlym 100% talerzowki i bez roznicy-  rok w rok problem z rdestami, ale tez widze po materiale siewnym, ze mimo dwoch wiań ( zaraz po bizonie i przed samym siewem) nie da sie moim sprzetem w 100% odwiac rdestow i powoju ( ziarno przypominajace czarny pieprz).

A to nie używasz sprzętu z sitami?, przecież cała drobnica musi wylecieć, ja mam problem tylko z grubszym ziarnem wyki

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

W uzupelnieniu mojego posta powyzej. Jednak i lubin dostal w jednym miejscu na oko z 10-15ar. Myslalem ze sasiad czyms pryskal swoje zboza i znioslo ( on tak umie) ale sciezek u niego brak. Nie wiem czym to spowodowane, jedyne co mi przychodzi do glowy to ze moze juz rosa siedziala na lubinie, pryskalem tam poznym wieczorem juz. Tak to zlustrowalem wszystkie dzialki ,wynik zadziwiajaco dobry+. Ta Dzialka to wieloletnie pastwisko.

A przymrozku nie było? Bo może oprysk na mokre rosliny i przymrozek zrobił robotę 

Opublikowano
37 minut temu, mariusz2345 napisał(a):

A to nie używasz sprzętu z sitami?, przecież cała drobnica musi wylecieć, ja mam problem tylko z grubszym ziarnem wyki

Mam wialnie rzemioslo na bazie chyba tej włk5 ( czy jakos tak) i generalnie sie sprawdza ale bokami te drobne ziarna wylatuja, jestem na etapie uszczelniania jej. Porobilem rawki 3,2;4;4,5;5mm oczka i dodatkowa na wylocie ale jeszcze widze ze bokami leci ostro chwast( ramka rawki to listwa 5cm i to musze ulepszyc na przyszly sezon)- planuje dac boczne gumy jak sa np. w tasmociagach do gnoju lub podajnikach do miału, ktore beda kierowaly ziarno do srodka rawki na zasadzie lejka. Caly czas ulepszam i sie ucze. 

6 minut temu, gregory81 napisał(a):

A przymrozku nie było? Bo może oprysk na mokre rosliny i przymrozek zrobił robotę 

Chyba w tym tyg nie mialem przymrozku, chyba ze jakas fala lokalnie. Tu jest bardziej pasami- jakby jedne dysze mocniej podawaly oprysk. Ale to by bylo wszedzie a nie tylko tam bo ustawien nie zmienialem. Nie wyglada to zle, odchoruje i bujnie. Za tydzien siarczan magnezu. Co by to jeszcze dac z tanszych odzywek- sam bor?

Opublikowano
4 godziny temu, mariusz2345 napisał(a):

Ja mam zrobione sito z takiej siatki fi5 i wyka pieknie odlatuje,połówki, ziarna zbóz.

https://allegro.pl/oferta/blacha-perforowana-ocynk-grubosc-blachy-0-7mm-oczko-5mm-min-1m-x-1m-13267434098?reco_id=899cfbc7-37ff-11f0-a9c2-f285cd10521b&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118

Opublikowano
6 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

to są takie pasy 

przypalony / dobry / przypalony 

tak na tym zdjęciu wygląda

Opublikowano
1 godzinę temu, zbyszek8201 napisał(a):

Jaka obsada i termin siewu ?

Termin siewu jakoś po 20stym marca. Obsada ciężko powiedzieć bo jest różna w zależności od ziemi na ściślejszej jest mniejsza a na przepuszczalnej lżejszej jest większa. Wysiew był 220kg ale nasiona były dość duże. Mtz nie liczyłem :)

Opublikowano
14 minut temu, kibix napisał(a):

to są takie pasy 

przypalony / dobry / przypalony 

tak na tym zdjęciu wygląda

Dokladnie tak. Jakies sugestie? Wyszlo tak na ok 0,15ha z 0,7ha calosci. Kl ziemi w tym miejscu 4b. Potem juz tylko 5 do konca dzialki. W innych miejscach tego nie ma. Tak jak wspomnialem- wyglada tak jakby dysze opryskiwacza ( co druga) w tym miejscu dawaly oprysk x2. 

Opublikowano

Ładne macie te łubiny, u mnie w tym roku bedzie kiszka. Pomimo wysiewu 225kg/ha wyglada gorzej niz rok temu jak sialem poznaniakiem 185kg/ha. Raczej wina tu obarcze nowy zestaw wysiewajacy- kupilem agromasza sr250 i jechalem na ustawieniach fabrycznych :/ ( lekkie modyfikacje tylko w trakcie siania robilem) . Dodatkowo dociazony wal krawężnikami poprawil spustoszenie. Mam nauczke na za rok.   Aby 1t/ha wyszla i bedzie ok. 

Opublikowano (edytowane)

Doglebówka 2 litry boxera ,0,15 comand pro ,i metrybuzyna w buzzin nie pamietam jakie tam jest steżenie ale tego 0,65 kg /ha jak dobrze pamietam i po dużej ilości opadów łubin zrobił się taki 😭🤔 siany gdzies w majówke

17480773603986641294884587307604.jpg

1748077441977932265759945863683.jpg

Edytowane przez livebird
Opublikowano

I dziwi Cię to? 

0,15 command już wystarczy by zniszczyć bo tu chyba pisali o 9,05.

No i 350g czystej  metrybuzyny, gdzie 180g wystarczało...

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał(a):

I dziwi Cię to? 

0,15 command już wystarczy by zniszczyć bo tu chyba pisali o 9,05.

No i 350g czystej  metrybuzyny, gdzie 180g wystarczało...

Tyle zalecił doradca w sklepie tyle dałem 

Teraz, livebird napisał(a):

Tyle zalecił doradca w sklepie tyle dałem 

Ale z tym bizzinem nie jestem pewien bo nie pamietam czy to byly kilówki czy pół kilówki

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, piotrek912 napisał(a):

Nie jest jakiś najgorszy tylko niski i chciałbym czymś go bójnąć ,czy lepiej rzucić z 50 kg saletrzaku

Nigdy nie sypałem azotu na strączkowe 

• Thanks 1