Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, arnoldino napisał(a):

A to czasem nie ten sam co się dopytywał o siłę kiełkowania i czy nie było pryskane glifo przed zbiorem? 

Nie. Tamten to wzial  100 kg na przesianie jakiegos warzywniaka.

Dziwny rok, łubiny i zboza jare siedza przy ziemi i nie planuja isc w gore. Owsa jeszcze nie wykloszone, u niektorych to wygladaja jakby dopiero co posiane. Dzien w dzien po 8st. Chociaz popaduje to ziemia wody nagromadzi, brakuje tylko tego jednego zapalnika- ciepla , a nie zapowiadaja jeszcze z tydzien..

3 godziny temu, mimi007 napisał(a):

ja też obstawiam robale, sieje łubin na totalnych piachach i ziarno może lezec w pyle albo na glebie nie przykryte z miesiąc a jak zacznie padać to i tak wzejdzie

Nie zgnije lub zagrzybieje do tego czasu? U mnie widze te co na wierzchu leza juz raczej kielka nie puszcza ( miesiac od siewu), moglo je przemrozic?

Opublikowano
W dniu 15.05.2025 o 17:51, GABBER85 napisał(a):

W JAKIEJ FAZIE NAJLEPIEJ NA PRZEDZIK prysnąc? Obserowac  pojawienie sie?

Na dzien dobry tydzien od siewu, potem po 2tyg przypomnienie. 

10 godzin temu, kibix napisał(a):

kiedys siałem poplon pod doplaty na odleglej dzialce. Maly kawalek ale daleko od gospodarstwa. Rzuciłem rozsiewaczem n sciernisko i niczym nie ruszylem. Po dobrym deszczu wszystko powschodzilo az bylem w szoku. Lepiej to wyszlo od tych pol gdzie normalnie przykylem talerzowa. 

Jedyna opcja to jest ogromna presja robakow. Facet co roku sieje lubin. Nie zbiera talerzuje, znowu zostaje poplon z lubinu i tak w kolko. Potem jest takie nasilenie oprzedzika że młode siewki są golone do zera. Zanim ten rolnik poszedł na to pole to łubin zdarzył powschodzić i oprzedzik go zjadł. 

Mozliwe. Ja to jestem przeczulowy na punkcie tego robaka. Tydzien po siewie wale pierwsza dawke insektycydu. Pamietam ze mowilem tej zonie zeby po tygodniu opryskali czyms od robaka.ale jak to bywa z doplatowcami- nie chca robic kosztow wiec pewnie nawet niczym nie pryskal. 

1 godzinę temu, Skowron16 napisał(a):

panowie co na chwasty w łubinie po wschodowo mam sporo rzepaku i komosa się trafia

Zobacz strone 429 i posty agresta. Dff+ metrybuzyna. Ja w piatek pryskalem goltixem+dff ale to trzeba poczekac na efekty. Warunki byly slabe ,temp ok 9st i po ok. 8 h zaczelo lac jak z cebra. 

Opublikowano

Teraz nie robilem, tylko to foto z 10maja co juz wrzucalem i takie.  Lubin sie zatrzymal w miejscu widze. Jedyny pozytyw to robaka nie ma :). Przyjda ciepla od razu mu dam siarczan magnezu na rozpęd. 

IMG_20250510_205125.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Na dzien dobry tydzien od siewu, potem po 2tyg przypomnienie. 

Mozliwe. Ja to jestem przeczulowy na punkcie tego robaka. Tydzien po siewie wale pierwsza dawke insektycydu. Pamietam ze mowilem tej zonie zeby po tygodniu opryskali czyms od robaka.ale jak to bywa z doplatowcami- nie chca robic kosztow wiec pewnie nawet niczym nie pryskal. 

Zobacz strone 429 i posty agresta. Dff+ metrybuzyna. Ja w piatek pryskalem goltixem+dff ale to trzeba poczekac na efekty. Warunki byly slabe ,temp ok 9st i po ok. 8 h zaczelo lac jak z cebra. 

I zostałeś przy tej swojej recepturze 0,2 Danubisu, 1,5 Goltixu czy coś zmieniałeś?

Opublikowano
Godzinę temu, gregory81 napisał(a):

I zostałeś przy tej swojej recepturze 0,2 Danubisu, 1,5 Goltixu czy coś zmieniałeś?

dawałem 2l goltix i 0,2l danubisu na opryskiwacz 300l i nim robiłem ok 1,2-1,3ha działki

• Thanks 1
Opublikowano

kolejny poranek był z przymrozkiem łubin wcale nie rosnie  , siany w marcu ma z 7-8 cm wysokosci to tego bardzo rzadko powschodził , ostatnimi dniami dostał 30 litrów deszczu ale na dołkach gdzie wilgoć była tak samo niski 

Opublikowano

Ja też mam 3 hektary jeszcze do obsiania ale to już w celu typowo poplonowym pod oziminy. Trzeba jakoś zagospodarować świeżą dzierżawę i łubin który mi został.

Jak skosze talerzówką to nie będę płakał ale zawsze miło byłoby chociaż tą tonę z hektara zebrać 

Opublikowano

Zależy jaka dzierżawa. Bo u mnie ja składam o dopłaty akcyzę. Place podatek ale to małe pieniądze bo z 4,5ha jest 2 przeliczeniowe.

Ja się ucieszę jak na 10ha łubinu skoszę lepsze kawałki i 2t uleci na następne zasiewy 

Opublikowano

Czytalem tutaj , ze mozna uzywac rozsiewacza nawozow typu lejek do siewu lubinu.

Ale czy taki lejek na wysokich obrotach nie zadziala jak srutownik i nie rozbije lubinu na polowki?

Byly problemy ze wschodami po takim siewie?

Opublikowano

Poplony (łubin, groch, facelia) się je tak wiele lat i nie ma problemu z uszkodzeniami. Wszystko normalnie wschodzi tylko wiadomo że równomierność wysiewu będzie mocno średnia 

Opublikowano

z tego co pamiętam lejek promar 1tarczowy. rozsuw otworów wysiewających na 3-5dziurkę od góry, 2bieg (c360) i lejek jak najniżej do pola (dobrze wypoziomowany na cięgle )żeby za miedze nie wywalało. potem brona lub talerzówka płytko i schodzi ładnie . cały lejek (300l ?) starczył mi na 1,3-1,4 ha ( łubin karo)

image.png.792b3e37d68d3a28384ec99f83cd93e1.png

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, mirosor napisał(a):

zytalem tutaj , ze mozna uzywac rozsiewacza nawozow typu lejek do siewu lubinu.

Ale czy taki lejek na wysokich obrotach nie zadziala jak srutownik i nie rozbije lubinu na polowki?

Byly problemy ze wschodami po takim siewie?

lejkiem sieje poplony łubin+słoń+groch+gorczyca/rzodkiew/qq  , nic nie mieli tylko to gó..  równiej sieje poplon niż nawozy

u nas jeden siał jećzmeinie lejkiem

• Thanks 1
Opublikowano

Bo się do wysiewu nawozu przykładasz, ustawiasz i tak dalej a do siewu  poplonu to się na odpierdal ustawia i tu leży problem. Jak dawno temu miałem jeszcze lejka to im więcej się ustawiało żeby dawkę wyrównać tym gorzej wychodziło 

• Like 1
Opublikowano

Mój łubin rzadki wyszedł bo to co na wierzchu było nasiono to lipa . Ale ten co rośnie nawet zdrowy jest . Nic go nie zzera . Przez miedzę jest trochę gęściejszy ale też sporo na wierzchu nieprzykrytych nasion .