Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

chlorotalonil to dobra substancja aktywna ale działa kontaktowo, byle deszcz to zmyje. Nie wiem co myśleć o karbendazymie, niby słaby ale systemiczny...Oczywiście pewnie najlepsza azoksystrobina. A reszta??? Ciekawe czy ktoś spróbuje

Opublikowano

chlorotalonil to dobra substancja aktywna ale działa kontaktowo, byle deszcz to zmyje. Nie wiem co myśleć o karbendazymie, niby słaby ale systemiczny...Oczywiście pewnie najlepsza azoksystrobina. A reszta??? Ciekawe czy ktoś spróbuje

Co ciekawe inne środki zawierające chlorotalonil zazwyczaj są błyskawicznie wchłaniane do liści, a chlorotalonil zatrzymuje się w warstwie woskowej liścia chroniąc go przed infekcjami. Może to zasługa tzw wypełniaczy...

Opublikowano

Nie ma rejestracji w łubinie ale pewnie z powodu małego areału łubinu. To taka mieszanina gwarantu i amistaru. Jeżeli działanie jest podobne jak w zbożach to lepiej stosować zapobiegawczo a nie w momencie pierwszych objawów.

Opublikowano (edytowane)

56 i 58 zł / 1l gwarant pow. Łuków. Czy rośliny porażone antraknozą (po wystąpieniu objawów na 2/3 dzień poszedł oprysk) opryskane gwarantem dadzą jakiś plon? Zauważyłem że roślina u góry gdzie była poskręcana odeszła już na zawsze i nie będzie jej podczas żniw, ale co ciekawe dolne partie tej samej rośliny mają się dobrze. Rosną w najlepsze i przerastają tą część obumarłą. Co o tym sądzicie?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

jesli padła góra czyli pąki i kwiaty wiec z kąd ma był plon jak nie bedzie straków ? U nas w okolicy widze ze wszystkie łubiny poleciały hektarami nie wazne czy waskolistny czu żółty. A o dziwo mój Mister (kwalifikat zaprawiony vitavaxem i nitraginą ) trzyma sie całkiem dobrze sa jakies ogniska choroby ale to kólka 1m. Prysnałem wczoraj sarfunem w prawie podwójnej dawce :) Nie widze sensu droższych zabiegów bo jak ma paśc to i tak padnie :) A u mnie juz łądnie żółto na polu

Opublikowano

biały dodaj fotkę łubinu bo od zeszłego roku nie widziałem kwitnącego i nie wiem czy zobaczę, ja opryskałem już antraknoza wkroczyła ale dałem zabieg wolałem dac te 124zł/ha i zobacze czy coś z tego bedzie niż nic nie robić i patrzeć jak plantację pochłania antraknoza pryskałem w sobotę zobacze czy choroba postępuje czy nie ale to dopiero w pt. Jeżeli skręciło rośliny do tego stopnia że grono również to chyba nic z tego nie będzie zbyt wysoce zaawasowane stadium lecz obserwuj jak sie rosliny zachowują i opisz spostrzeżenia.

Opublikowano

tak czytam o tej antraknozie u was i sie dziwię, bo u mnie nic takiego jak narazie nie ma, a zapobiegawczo nie był pryskany

jest możliwe że ta choroba nie dotknie łubinu? Bo z tego co widze jest to dość częsty problem u Was. Dodam że w promieniu 10km jest około 20 ha łubinu

Opublikowano

Witam. Czy antraknoza atakuje rośliny w każdej fazie rozwoju czy tylko w momencie rozpoczęcia kwitnienia? U mnie minęły 3 tygodnie od oprysku prewencyjnego a łubin praktycznie zakończył kwitnienie. Szkoda jest mi wjeżdżać ponownie z opryskiem aby nie gnieść roślin gdyż jest równy zwarty łan. Antraknoza pojawiła się w kilku miejscach ale tak jak u kogoś wcześniej w niewielkich plamach średnicy 1 m. Pytanie czy nie zaszkodzi to starszym roślinom, które wykształcają strąki i choroba nie przeniesie się na nie? Mam posiany łubin słodki odmiany sonet i faktycznie sarnom smakuje.Na jednym z pól przy lesie więcej zjadły go one niż antraknoza, zajadają same czubki kwiatowe i strączków już tam nie będzie

Opublikowano (edytowane)

Słuchajcie pomóżcie mnie w ocenie szacowanych zbiorów bo coś robię źle albo czegoś nie biorę pod uwagę.

Według szacowań piorinu

Obsada roślin - 80 sztuk na m2

liczba strąków na roślinie - 40

liczba nasion w strąkach - 4

mtz - średnia przy wysiewie to 115 g

straty przy zbiorze itp. - 10%

Plon = ((80*40*4*115)/10000)-10% = 132 dt/ha ???

Przecież to nie jest w żadnym wypadku możliwe, czy ktoś mógłby mi doradzić jak mam to obliczyć aby to miało jakiś sens ?

Łubin żółty odmiany lord licząc sam pęd główny mam od 6 do 8 pięter strąków, na każdym piętrze po 5 strąków, w strąkach średnio po 4 - 5 ziaren. Nie liczę pędów bocznych które dopiero zaczynają kwitnąć. Po prostu coś mi tu nie pasuje.

Link do galerii - http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/439837-lubin-zolty-lord/

post-27296-0-74959500-1372014424_thumb.jpg

Edytowane przez dyczko0
Opublikowano (edytowane)

W kwitnącym żółtym łubinie chcę przytłumić trzcinę, czy mogę teraz pryskać środkiem Agil

Edytowane przez mirek37
Opublikowano

Słuchajcie pomóżcie mnie w ocenie szacowanych zbiorów bo coś robię źle albo czegoś nie biorę pod uwagę.

Według szacowań piorinu

Obsada roślin - 80 sztuk na m2

liczba strąków na roślinie - 40

liczba nasion w strąkach - 4

mtz - średnia przy wysiewie to 115 g

straty przy zbiorze itp. - 10%

Plon = ((80*40*4*115)/10000)-10% = 132 dt/ha ???

tak na szybkiego zobaczyłem, mtz masz w gramach a wynik w kg

Do obliczeń powinieneś podstawić 11,5 a nie 115, wtedy mamy 14,72 minus 10% strat czyli wychodzi 13,25 dt/ha

Opublikowano

Z matematyki akurat byłem dobry w szkole i tu akurat nie ma błędu bo jest dzielone przez 10000.

Poza tym taki wzór stosują do szacowania plonów kwalifikatorzy z piorinu, także wiedzą co robią.

Opublikowano

40 strąków * 4 ziarna = 160 ziaren z rośliny

160 ziaren z rośliny * 80 roślin na m2 = 12800 ziaren z m2

mtz 115 g

12800 / 1000 * 115 g = 1472 g/m2

1472 g/m2 = 14720 kg/ha

14,7 t/ha

minus strata 10%- 13,2 t/ha

Z obliczeń wychodzi dobrze, ale taki plon jest przecież nierealny.

Opublikowano (edytowane)

dyczko0 ja tak liczyłem ile mi hybryda bedzie plonowała i mi wyszło że 15 t/ha coś jest z tym nie tak albo nie realne jest otrzymania takiej ilości strąków na m2

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

U mnie łubin żółty ładnie rośnie i nie widać oznak choroby tylko że przerósł zielskiem takim jak na zdjęciu w galerii. Na tym samym polu był zasiany wąskolistny to wcale nie powschodził. Pryskałem afalonem z commandem w dawce 0,5 i 0,075 uprawa0,4ha, żadne chwasty inne nie rosną tylko to dziadostwo. Jakie dokumenty trzeba złożyć do arimr żeby można było to zlikwidować,bo chciałbym polecieć po tym randapem zanim chwast dojrzeje

Opublikowano

Dałeś za dużą dawkę comandu bo na ha wychodzi coś około 0.18. U mnie 0.15 nieźle przypaliło wąskolistny. O jakich dokumentach piszesz? Likwidujesz z powodu zachwaszczenia i tyle. Nie dopuść do tego żeby nasiona chwastów dojrzały, chociaż pewnie i tak masz tego pełno w ziemi