Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 1.04.2025 o 11:10, krilan06 napisał(a):

Kolega z syngenty mówi że nie patrzeć na temperatury w przypadku doglebówki

rzuciło mi sie w oczy:

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/czy-mozna-wykonac-oprysk-przed-przymrozkami-co-z-regulacja-zboz,159535.html

Opublikowano

Wczoraj dzwonił do mnie gość z ogłoszenia i się pytał czy łubin pryskany a ja mówię że kiełkowanie ma, bo już powschodził. Nie za bardzo wiedział co odpowiedzieć 😅

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, tobago napisał(a):

Do mieszanki pendimetalina 400g - 2,3l + prosulfokarb 800g - 3l czegoś dodawać czy wystarczy?

ostatnio lałem 2l + 3l, i miałem czysto tylko nie pamiętam ktorego było 2l a którego 3l :D (ale sprawdzę bo lałem z baniek 5l to będe wiedział)

rok wcześniej samą pendimetaliny 1200g i też czysto

Edytowane przez mariusz2345
  • Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, tobago napisał(a):

A Boxera 3l nie za dużo? Słyszałem że 2 byłoby nawet dosyć. Niby lubi przypalić.

Boxera to tak 3 L to minimum, jak się pryska gdy już jest pod wierzchem to każdy przypali a nikt się nie przyzna że takie coś odwala tylko zawsze będzie zrzucana wina na środki. Sam boxer nawet w maksymalnej dawce to mało żeby chwasty wytępić.

Opublikowano
Godzinę temu, tobago napisał(a):

Do mieszanki pendimetalina 400g - 2,3l + prosulfokarb 800g - 3l czegoś dodawać czy wystarczy?

1,8+3 to jest standartowa dawka. Dobry adiuwant i dobre warunki to będzie czysto. 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że nie będzie czysto. Jak masz chabry to ta kombinacja go nie bierze.  Nawet samosiewy rzepaku boxer potrafi przepuścić a pendimetalina wcale go nie zwalcza.

Edytowane przez Xion
Opublikowano
2 godziny temu, Xion napisał(a):

Oczywiście że nie będzie czysto. Jak masz chabry to ta kombinacja go nie bierze.  Nawet samosiewy rzepaku boxer potrafi przepuścić a pendimetalina wcale go nie zwalcza.

łubin w 99% trafia na piachy gdzie nie ma w płodozmianie rzepaku. To są pojedyncze przypadki gdzie łubin jest z rzepakiem w jednym płodozmianie. 

Największym wrogiem łubinu jest komosa i w ten chwast trzeba celować.

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Matey napisał(a):

Będziecie mieli okazję zaobserwować na własnym łubinie proces jarowizacji 

Dobre, a jak któryś tydzień wcześniej mówiłem żeby się z siewem łubinu nie spieszyć bo to roślina ciepłolubna i siew koniec marca początek kwietnia byłby w sam raz to co niektóre osoby mało co samosądy by robiły że za późno i tym podobne a teraz problem bo wyłazi a tu ochłodzenie ma być.

Opublikowano

Bez przesady, jeszcze nic nie wypadło, bez paniki

Dzwonił dziś klient za łubinem, gada i gada, na końcu pyta się o cenę i mówię 1,60 zł/kg a on na to od razu - dziękuję, do widzenia 😅

Opublikowano

Może chciał pogadać a nie miał z kim przez to dzwonił😁. Po doświadczeniach z jęczmieniem i mrozami w lutym to jeśli był wysiany na większą głębokość tak bliżej 5 cm to nie powinno nic mu się stać.

Opublikowano
2 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Dobre, a jak któryś tydzień wcześniej mówiłem żeby się z siewem łubinu nie spieszyć bo to roślina ciepłolubna i siew koniec marca początek kwietnia byłby w sam raz to co niektóre osoby mało co samosądy by robiły że za późno i tym podobne a teraz problem bo wyłazi a tu ochłodzenie ma być.

Bez przesady. Nic mu nie będzie. Zresztą zobaczym kto na tym wygra. Czy co co siali wczesniej czy później.

Opublikowano
8 godzin temu, barybary napisał(a):

Bez przesady. Nic mu nie będzie. Zresztą zobaczym kto na tym wygra. Czy co co siali wczesniej czy później.

Kto wygra? Chwasty, i sprzedawcy chemii bo będzie potrzebna poprawka na nie.

• Like 1