Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie ziemia zmarznięta poniżej 10cm.

Chciałem w tym tygodniu posiać jęczmień i łubin ale raczej bez szans bo najpierw uprawić poplony trzeba 

Opublikowano
Godzinę temu, cichy30 napisał(a):

kiedy planujecie siać ? ja myślę chyba w przyszły weekend deszcz jakiś ma być i pogody jak się sprawdzą to po 15 stopni 

I co z tego że kilka dni po 15 stopni, jak później ochłodzenie  i żaden herbicyd nie powstrzyma tej całej bandy chwaściorów.

Jak bym był dyspozycyjny, to początek kwietnia, a że zaplanowany wyjazd do Mercosyru, to dopiero przed świętami.

Dzisiaj orałem poplon  i w cieni zmarznięte poniżej 15 cm

Opublikowano
1 godzinę temu, cichy30 napisał(a):

kiedy planujecie siać ? ja myślę chyba w przyszły weekend deszcz jakiś ma być i pogody jak się sprawdzą to po 15 stopni 

Kiedyś też starałem się wcześniej siać czy to łubin czy to groch. Teraz wolę poczekać aż ziemia się ogrzeje i strączki szybko wyskoczą z gleby i rosną. Mam wrażenie  że wtedy jest mniejsza presja chwastów. 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, thor1984 napisał(a):

Kiedyś też starałem się wcześniej siać czy to łubin czy to groch. Teraz wolę poczekać aż ziemia się ogrzeje i strączki szybko wyskoczą z gleby i rosną. Mam wrażenie  że wtedy jest mniejsza presja chwastów. 

A to mamy podobne spostrzeżenia, ciepło, łubin w ciągu tygodnia na wierzchu i chwaściory nie mają szansy. Jak zimno łubin potrafi przez 3 tygodnie się nie pokazać, ale za to chwaściory na wierzchu.

Opublikowano

Kiedyś też siałem wcześnie, tj nawet w połowie marca. Na polu herbapol, plon wcale nie lepszy. Teraz preferuję siew pierwszy tydzień kwietnia. Łubin szybko wschodzi, lepiej konkuruje z chwastami. Ostatnie dwa lata obyło się bez oprysków. 

Opublikowano

Wszystko też zależy od gleby, w zeszłym roku zasialem 26 kwietnia łubin na dwóch różnych polach, jeden na piochu a drugi też na piochu ale takim troche lepszym, podmokłym, bo całe pole znajduje się w obniżeniu terenu. Taka sama norma wysiewu, traktowane po macoszemu bo miało być tylko pod dopłaty. Efekt był taki, że ten łubin na gorszym polu nadawał się pod talerzówkę a ten drugi jeszcze oddał 1t/ha.

Siałem też łubiny na początku marca to efekt był taki sam, zarośnięte chwastami pod pług.

Opublikowano

Co do chwastów zgadzam się , bo praktykowałem siew nawet początkiem maja. I łubin wtedy szybko wschodzi i dosyć szybko rośnie. Tylko później strasznie długo nie chce dojrzeć. I akurat u Mnie problem z koszeniem , korzystam z usługi i nie chcą czekać , zresztą wogole boją się kosić łubinu. Wszystkich to zraża. Ostatnie dwa lata sieję bardziej końcem marca. I wypada mi razem z żniwami zbożowymi. 

Opublikowano
2 godziny temu, thor1984 napisał(a):

Myślałem że tylko ja mam takie wrażenie 🤣

Godzinę temu, zbyszek8201 napisał(a):

Co do chwastów zgadzam się , bo praktykowałem siew nawet początkiem maja. I łubin wtedy szybko wschodzi i dosyć szybko rośnie. Tylko później strasznie długo nie chce dojrzeć. I akurat u Mnie problem z koszeniem , korzystam z usługi i nie chcą czekać , zresztą wogole boją się kosić łubinu. Wszystkich to zraża. Ostatnie dwa lata sieję bardziej końcem marca. I wypada mi razem z żniwami zbożowymi. 

1 czerwca nawet siałem. Fakt że może nie kombajn bo bizona supra z 93 mam ale nie psuje się i swoje oraz kolegom obkosze 

Opublikowano
W dniu 1.03.2025 o 08:35, arnoldino napisał(a):

Jak masz dostęp do grubera to jedź tym na 4-5 cm max. Po dwóch latach siania poplonów we wrześniu żeby mędy nie zdążyły zakwitnąć wyleczyłem się z niszczenia ich talerzowka. Nie wyrośniętego talerze nie są w stanie na tyle uszkodzić żeby przestał rosnąć i sporo potem odbija jak choć trochę wystaje spod ziemi. Jak masz słabe ziemie to się nie oglądaj z orką tylko jedź teraz i od razu "zamknij" ziemię choćby bronami, jak masz jakiś wał do pługa to razem za jednym przejazdem. Te późne wiosenne orki to jednak trochę ryzykowne, teraz jest jeszcze możliwość że do siewu coś napada, a w późniejszym czasie wielką niewiadoma.

Dopytam." Nie oglądaj z orka tylko jedz teraz"- tzn teraz talerzowac czy teraz orac i brony? A za ten miesiac przed sianiem agregat i od razu siew? Grubera nie mam. 

W zeszlym roku moja mieszanka doglebowki pod lubin ladnie zalatwila rzepak, zbielał i znikł. Ale i tak duzo przepuscila rdestu ,ognichy i ostu ( wlasnie po talerzowce) wiec w tym roku chcialem orke

Opublikowano

Masz lżejsze ziemię, mam tak samo u siebie. Jak jeszcze orałem to zdarzało się że jechało się wiosną jak się jesienią przyspało z robotą. W miarę możliwości starałem się wcześnie zaorać żeby wilgoć zatrzymać, później nigdy nie wiadomo czy będą warunki a jak popada to zawsze coś a jak nie to nie będziesz później głęboko ziemi przesuszał. Talerzowowka szła przed, lepiej się potem orało ale to już jak kto woli. Stosowałem włókę żeby wierzch zamknąć bo miałem na stanie. Możesz włókę, brony, wał uprawowy, zależy do czego masz dostęp a przed siewem agregat i wszystko. Warto przed orką wysiać npk.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.02.2025 o 11:18, arnoldino napisał(a):

Płytki talerzowowka żeby ściąć wierzch i się będzie też lepiej orać. Jak teraz chcesz orać to od razu po niej przejechać choćby bronami po wierzchu żeby "zamknąć" glebę z wierzchu i woda nie uciekała. Przed siewem agregat uprawowy, zniszczysz to co wyjdzie i siew 

Skłaniam sie do tej opcji ( bez talerzowania bo poplon mizerny). Za tydzien bym wjechal jak jeszcze troche ziemia rozmarznie, wczoraj u mnie ladnie popadal deszcze caly dzien praktycznie. Potem brony i zostaje do 12-19 kwietnia. Przed siewem agregat z podwojnymi walkami i po wal uprawowy. Na koniec doglebowka.  

jakis sprzeciw co do tego sprytnego  planu?

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

W ub roku też siałeś koło połowy kwietnia ? Bo coś mi się przypomina , że siałem w podobnym terminie , a myślałem że było to początkiem kwietnia. Zresztą tu tydzień w jedną czy druga nie robi różnicy , aby tylko wstrzelić się z opadami do zabiegu doglebowego

Opublikowano
W dniu 1.03.2025 o 08:35, arnoldino napisał(a):

jak masz jakiś wał do pługa to razem za jednym przejazdem

Co to jest za wynalazek? Brona, wolka widzialem ale wal z plugiem sprzezony?

3 minuty temu, zbyszek8201 napisał(a):

W ub roku też siałeś koło połowy kwietnia ? Bo coś mi się przypomina , że siałem w podobnym terminie , a myślałem że było to początkiem kwietnia. Zresztą tu tydzień w jedną czy druga nie robi różnicy , aby tylko wstrzelić się z opadami do zabiegu doglebowego

Tak jakos 5-10 kwietnia. Cofnac sie w postach moich to by znalazl- wstawialem foto z walowania nocnego. Na kompie jutro poszukam bo teraz na telefonie nie lubie

Opublikowano
7 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Jak to transportujesz na pole? Wrzucasz na rame pluga?

Najtaniej i najprościej podwiesić bronę na pługu.  

2 godziny temu, thor1984 napisał(a):

Niezłe jaja z tym łubinem widzę. Przeglądam ogłoszenia a tam ten sam łubin wystawiony przez faceta po 160 a przez kobietę po 140 zł za metr. 

Chłop sprzedaje, a kobita chce sprzedać 🤭