Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W piatek poszlo 3l agrosara+ adiuwiant. Niestety na wszystkich uprawach a nie jak wczesniej zakladalem tylko na nizinkach/w lasach. Sam w sobie dochodz rowno na calym areale. Chwast wtorny zrobil swoje po tych deszczach. Po 2tyg nieobecnosci az nie moglem uwiezyc ze tak poszedl do gory i przegorowal lubin. :(. Za rok musze znienic technike uprawy- zamiast w talerzowane wezme w orane z wiosny, reszta bez zmian. 

Za tydzien idzie pod kose. Zobaczymy urobek. Bedzie drobny ale wyglada ze duzo. 

IMG_20240721_094138.jpg

Dnia 20.07.2024 o 06:52, superfarmer02 napisał:

Można już dedykować? 

17214511210942285320418296964556.jpg

Jezeli tak wyglada na calosci pola to zdecydowanie za wczesnie na dosuszanie. Kiedy siales?

Opublikowano
49 minut temu, Celownik07 napisał:

W piatek poszlo 3l agrosara+ adiuwiant. Niestety na wszystkich uprawach a nie jak wczesniej zakladalem tylko na nizinkach/w lasach. Sam w sobie dochodz rowno na calym areale. Chwast wtorny zrobil swoje po tych deszczach. Po 2tyg nieobecnosci az nie moglem uwiezyc ze tak poszedl do gory i przegorowal lubin. :(. Za rok musze znienic technike uprawy- zamiast w talerzowane wezme w orane z wiosny, reszta bez zmian. 

Za tydzien idzie pod kose. Zobaczymy urobek. Bedzie drobny ale wyglada ze duzo. 

IMG_20240721_094138.jpg

Jezeli tak wyglada na calosci pola to zdecydowanie za wczesnie na dosuszanie. Kiedy siales?

2 maja. 10-15% już jest w pełni dojrzała reszta która wyszła gdy te pierwsze rośliny miały 10cm wygląda tak jak na zdj. 

Opublikowano

@Celownik07 jaką odmianę masz? Ja mam Regenta, ale widać że nadaje się tylko na lepsze gleby. Ten co taki ładny to jest na 4 klasie, tam gdzie zasiałem na piochu to niemal cały wynikł. Siany tego samego dnia i obydwa pryskane na jednoliscienne i oprzedzika

Opublikowano (edytowane)

Oskar. Gleba mozaika od kl. 4-6. I tam gdzie zywy pioch to lodyga z 15cm ma i 1-2straki tylko. 

U mnie juz slychac strzelanie strakow, na szczescie jeszcze nie otwieraja sie samoczynnie. 

IMG_20240721_100333.jpg

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Kosicie już? Wszystkie strąki są brązowe niektóre bardzo ale są też zielone łodygi w nich. To jest jak z rzepakiem, że mimo zielonej łodygi się kosi? Nie wiem czy wjeżdżać dzisiaj czy czekać, siany 6 kwietnia Oskar. Nie mam miernika, pod zębem ma być kamień jak groch czy to jest inaczej w łubinie?

Opublikowano

Oskara kosiłem przy jeszcze zielonej łodydze. Ziarno musi być twarde bo będzie się grzał i straci siłę kiełkowania .

Według mnie nie czekaj tylko koś bo teraz wtórne zachwaszczenie w 3 dni może zrobić robotę

58 minut temu, forestrider18 napisał:

Kosicie już? Wszystkie strąki są brązowe niektóre bardzo ale są też zielone łodygi w nich. To jest jak z rzepakiem, że mimo zielonej łodygi się kosi? Nie wiem czy wjeżdżać dzisiaj czy czekać, siany 6 kwietnia Oskar. Nie mam miernika, pod zębem ma być kamień jak groch czy to jest inaczej w łubinie?

Opublikowano

Po ogłoszeniach w olx widzę dużo nowych z łubinem w ciągu tygodnia. Więc dużo osób wynosiło. Ja swojego Dalbora po niedzieli gdzieś wtorek środa myślę ciapnać. W poniedziałek pryskany , choć trochę przy późno, jakieś 10 % strąków lekko zielona , na szczęście w tym roku doglebòwka dobrze podziałała i symbolicznie gdzie nie gdzie jakiś chwast typu rdest czy komosa.

IMG_20240725_200813.jpg

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, GABBER85 napisał:

Co dawałes na doglebówke?

To co Celownik. Trinity plus mistral.  Na poł ha na dodatkowo odrobinkę chlomazonu. Ale mala dawka a jedyne co zauważyłem to odrobinkę większe fito. Uważam , że mała dawka chlomazonu nie ma większego wpływu na chwasta , a na łubin niestety już działa negatywnie . Foto z wczoraj.

Edytowane przez zbyszek8201
  • Like 1
Opublikowano

@superfarmer02 tak ale to na większych roślinach sie ona objawia ale nie wiem czy  na małych też w czasie kwitnienia albo i wcześniej stożek wzrostu jakby czarny maziowaty i  nierośnie już, a takie z antraknoza kosiłem i  miały porażone stonki niektóre na roślinie to nie miały nasion albo pomarszczone

Noi włąsnie czy  trzeba przywalić azoksy czy difenokonazol np  zeby antraktoze na łubinie wzieło?

Opublikowano

Dzis jazda . Siany 5kwietnia. Ze wzgledu na chwasty i zeszlotygodniowy oprysk glifo (8dni od zabiegu) wstrzymalbym sie jeszcze tydzien( slabo wzielo rdest i łobode), ale lubin ladnie dosuszony- straki juz strzelaly, wiec byla obawa  ze kolejny tydzien moze nie wytrzymac. Dobrze jest. jutro wialnia( po Sumie) . 

IMG_20240727_164622.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

Dzis jazda . Siany 5kwietnia. Ze wzgledu na chwasty i zeszlotygodniowy oprysk glifo (8dni od zabiegu) wstrzymalbym sie jeszcze tydzien( slabo wzielo rdest i łobode), ale lubin ladnie dosuszony- straki juz strzelaly, wiec byla obawa  ze kolejny tydzien moze nie wytrzymac. Dobrze jest. jutro wialnia( po Sumie) . 

IMG_20240727_164622.jpg

Ten claasik twoj czy usługa?

Opublikowano
7 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Łubin porażony prawdopodobnie antraknozą (brązowo różowe plamy na strąkach) nadaje się na materiał siewny? Czy lepiej przeznaczyć go na poplony?  

Sobie bym go na ziarno nie siał. Raczej wysiej w poplon/sprzedaj bo w przyszłym roku albo będą całe rośliny porażone albo opór pustych strączków

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał:

IMG_20240727_164622.jpg

Jaka odmiana i orientacyjnie jak ci sypnął?

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

Pryskalem tydzień temu to tylko na sciezkach ziarno lezal od ruszenia ciagnikiem, wczoraj juz na calym polu co jakis czas wiec obawa byla. 

Ja dodatkowo sklejałem także mam nadzieję że to coś pomoże