Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Po czym opryskiwacz był lub co po sąsiedzku rośnie? Bo tu wszystko bieleć zaczyna jak po chlomazonie.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Mam tebu i inny. Opryskiwaczem wcześniej pryskalem inny kawałek łubinu mospilanem a tel labradorem. Pola po sąsiedzku z obu stron moje. Był też mroz i trochę ziemniaki przemrozil ale to nie wygląda na to zresztą za duża faza na zmarzniecie on bardziej jakby usychal

Opublikowano

To może być np oprzędzik podgryzający korzenie.

Na antraknozę nie wygląda. Chyba że fuzaryjne więdnięcie.

Oskar powoli zaczyna kwitnąć

20230604_121203.jpg

Opublikowano

No właśnie takie jakby więdnięcie. Mospilanem był pryskany z min 2 tyg temu może ciut lepiej. Kurde już zgłupiałem 

IMG_20230604_193802.jpg

1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

Tez mialem takich pare punktowo na polu. Sadze ze to choroba grzybowa. 

IMG_20230604_090349.jpg

No właśnie coś taki żółtawy jak mój. Wcześniej niemal codziennie podjezdzalem na pole sprawdzić jak rośnie. Teraz kilka dni dosyć zajety byłem i nie zaglądałem. Dziś normalnie widok zszokował

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

To może być np oprzędzik podgryzający korzenie.

Na antraknozę nie wygląda. Chyba że fuzaryjne więdnięcie.

Oskar powoli zaczyna kwitnąć

20230604_121203.jpg

Ile wyniósł Cię oprysk na chwasty na ha? Bo mnie 240 zł i nie mam tak czysto. 

Opublikowano

Ewidentnie widać że szyjka korzeniowa jest uszkodzona.

Na zdjęciu nie widać czy od szkodnika czy choroba. Mógł szkodnik podgryźć i ułatwić wejście fusarium.

Tu poczytaj o chorobach, ale wydaje mi się fuzaryjne więdnięcie

https://golden-seeds.pl/choroby-lubinu/

2 minuty temu, thor1984 napisał:

Ile wyniósł Cię oprysk na chwasty na ha? Bo mnie 240 zł i nie mam tak czysto. 

Uwierz, ale nie pamiętam. Na pewno śmiesznie mało.

Zaraz postaram się obliczyć

180g metrybuzyny i 100g duflufenikanu to koszt około 100-110zł n hektar. Efekt rewelacyjny, nawet kiełkująca chwastnica uwaliło.

Tylko to na lekkich glebach. Na lepszych i wilgotnych pewno może być gorszy efekt

Opublikowano (edytowane)

To najlepsza część pola . Partia dobrych nasion i zasiane bardzo gęsto. Tak jest 4 siewniki wkoło. Środek z innego bb i jest po 10 roślin na m². Ale też czysto. Pole po wyrwanym sadzie klasa 5 i 6. Lekko zacienione od zachodu przez las. To poprawia warunki bo nie ma takiego parowania

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Agrest możesz mieć rację , możliwe że nasiona były porażone inna odmiana na innym polu wygląda ok. Teraz pyta czy gra warta świeczki czy to wszystko i tak padnie...środki jakieś są ale po 500 zł ha świtch i geoxe . W dodatku nie kupię ich raczej u Siebie , przez neta najwcześniej we wtorek przyjdą. W sumie też konkretnie tam nie pisze jak to zwalcza...pierwszy wgłębny i kontaktowy a drugi powierzchniowy...niby bardziej zalecają zaprawiać nasiona substancja fludioksonil....

Opublikowano

Switch to jest mieszanka Unix i geoxe.

Przed chwilą, zbyszek8201 napisał:

Placami miejscami połowa ogólnie to z 40 procent powierzchni...no też przerażają mnie te koszty ale tu talerzowa nie będzie co kosic bo jest niski....człowiek niż nie wie co robic

Na  pewno nie warto dać 500zł na ratowanie bo środek i tak nie zwalczysz 100%

Opublikowano (edytowane)

Te to juz raczej nie do odratowania. To tez nie wina robaka- choc widac ze u cb zrobil robote w korzeniach. Te krzaki co zamiescilem zdjecie wyzej mialy korzenie ladne z brodawkami - foto.

U mnie tego bylo co na zalaczonym obrazku wiec garsc. Wolalem usunac zeby sie nie rozprzestrzenialo xd .

IMG_20230604_090341.jpg

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Samym geoxe byłoby taniec z 350. Generalnie to pal licho plon. Bardziej ryzyko kontroli i tego jeżeli zginie i będzie niemal puste pole a ogólnie fajnie powierzchnia łubinu zamknęła mi zróżnicowana strukturę upraw

Opublikowano
39 minut temu, Agrest napisał:

Na zdjęciu nie widać czy od szkodnika czy choroba. Mógł szkodnik podgryźć i ułatwić wejście fusarium.

180g metrybuzyny i 100g duflufenikanu to koszt około 100-110zł n hektar. Efekt rewelacyjny, nawet kiełkująca chwastnica uwaliło.

Tylko to na lekkich glebach. Na lepszych i wilgotnych pewno może być gorszy efekt

Tanio w porównaniu do mnie. Ogólnie jestem zadowolony jednak cały efekt psuje maruna którą moja mieszanka przepuściła a teraz siedzi na niej mnóstwo mszycy. 

Opublikowano

Rób zdjęcia plantacji z punktami charakterystycznymi w terenie. Może się przydać na ewentualne odwołanie.

Po za tym wszystko nie zdechnie.

Jaka odmiana?

Opublikowano
49 minut temu, Agrest napisał:

Sławku doglebowo czy nalistnie pryskałes ?

Opublikowano

Panowie i mój łubin żółty Perkoz też chyba zaczyna coś trapić 🙁 jaki srodek polecacie na choroby grzybowe?

20230605_165802.jpg

Obok jest niebieski Regent ale z niego już schodzę..