Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Pedro napisał:

Osypuje, miałem i więcej go nie będzie

Gdzie Oskar się osypuje?

Nawet poplonu po omłocie nie było, tyle co motowidłem strąki otłukł.

Chyba że stał na polu przejrzały i na przemian słońce, deszcz...

Opublikowano
Dnia 20.01.2023 o 15:22, warchest napisał:

a po co łubin zaprawiać owadobójczymi ? 

Nie wiem jak u was ale u mnie Oprzędzik strasznie łubin wyjada i na dodatek larwy żerują na korzeniach a opryskiem nie chce mi się na niego polować.

Opublikowano
17 minut temu, Xion napisał:

Nie wiem jak u was ale u mnie Oprzędzik strasznie łubin wyjada i na dodatek larwy żerują na korzeniach a opryskiem nie chce mi się na niego polować.

Potrafi zniszczyć plantacje na amen a szczególnie larwy

Opublikowano
Marecki2922 napisał:

Panowie mam pytanie, łubin oskar obsypuje się czy nie? 

Sypie się bardzo mocno potrafi 50% być na ziemi

Celownik07 napisał:

47 minut temu, Pedro napisał:

Osypuje, miałem i więcej go nie będzie

Ktory z gorzkich preferujesz? Ja na oskara przerzucilem sie z karo

Tylko Karo fakt trzeba więcej go wysłać na ha ale spokojnie stoi i czeka na zbiór

Xion napisał:

Dnia 20.01.2023 o 15:22, warchest napisał:

a po co łubin zaprawiać owadobójczymi ? 

Ostatnie lata łubin miałem co roku na innej działce i co roku był na nich oprzedzik,oprysk nie unikniemy

• Thanks 1
Opublikowano

Przy hektarze ok 400 zł koszt nasion - koło 2 zł kilogram nasion-  do tego oprysk po siewie że 150 - nie wiem dobrze to liczę czy jeszcze coś jaki będzie koszt dla ha?

Opublikowano

łubin ja traktowalem jako przerywnik monokultury zbożowej bo zarobić rzadko kiedy da po  tem wszedłem w saradele na kiszonke pierwszy pokos kosiłem a drugo odrost pod pług ale to trzeba mieć bydło 

Opublikowano
alvaro2 napisał:

Przy hektarze ok 400 zł koszt nasion - koło 2 zł kilogram nasion-  do tego oprysk po siewie że 150 - nie wiem dobrze to liczę czy jeszcze coś jaki będzie koszt dla ha?

no źle trochę,zapomnij o oprysku za 150zł bo łubin pryskasz 3 razy po siewie,na jedniliscienne po wschodach i desykacja przed zbiorem jak masz łubin niesamokonczacy.Mnie samo R.....e kosztowało 250 na ha w zeszlym roku.

Opublikowano
13 minut temu, jaco512 napisał:

Posiewnie można próbować np. z CTU,DFF, metrybuzyną, jednoliścienne Labrador, Agil.

Ja to stosuje i jestem zadowolony.

W zeszłym roku przesunąłem się 20 cm dalej od pasa już opryskanego to zaraz było widać  różnicę.

Sąsiad to się pytał czy testuje inna odmianę bo się odsunąłem  z odpryskiem🤭

Opublikowano

Wiele lat uprawiam łubin i pamiętam jedną rzecz; poruszony przez was problem środka na R...e nie rozwiązywał problemu dosuszania łubin. W ogóle ten środek niespecjalnie działał na straczkowe. Na ziemniak i rzepak d..wat działał kapitalnie, ale warunek był taki, by roślina naturalnie rozpoczęła proces zamierania. Traktowanie żywych roślin dikwatem nie przynosiło takich efektów, dlatego rośliny niesamokonczące i r...e to kiepski pomysł

Opublikowano
14 minut temu, yanek_113 napisał:

Jaka cena u was w skupach łubinu? Ja mam wystawiony karo po 180 zł dzisiaj był handlarz i chce się targować... nie wiem czy go pogonić czy zejść na 170

Świętokrzyskie średnio 

po 200 jak nie 250 za 100 kg wołają. 

Opublikowano
25 minut temu, yanek_113 napisał:

Jaka cena u was w skupach łubinu? Ja mam wystawiony karo po 180 zł dzisiaj był handlarz i chce się targować... nie wiem czy go pogonić czy zejść na 170

Nie opuszczaj. 250zl dawalem za karo rok w rok. W tym roku oscar i wynegocjowalem 220zl. Towar u mnie schodzi na pniu i najblizej trzeba z 50km podjechac zeby kupic . Mazowsze. 

Opublikowano

Zastanawiam się nad cena bo to pierwsza oferta od września... brat tez mówi żeby nie opuszczać. Tym bardziej ze pryskany tylko prokarbem był na grzyba suszony naturalnie. Siła kiełkowania duża bo nasiona wyrzucone przed stodołe przez dzieci zakiełkowały zima nie przykryte gleba... 

17 minut temu, Celownik07 napisał:

Nie opuszczaj. 250zl dawalem za karo rok w rok. W tym roku oscar i wynegocjowalem 220zl. Towar u mnie schodzi na pniu i najblizej trzeba z 50km podjechac zeby kupic . Mazowsze. 

Za 250 to ci przywiozę do domu nastepnym razem ;) jak chcesz 

Opublikowano
7 minut temu, Celownik07 napisał:

Skad jestes? U mnie takie ceny i na olx i na lokalnych targowiskach. 

W tym roku zbieram i sam proboje sprzedac

Śląskie przy granicy z łódzkim