Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, KlimekPL napisał:

A może sęk w tym, że jak była łąka perzu to chwastnica nie miała warunków na wschody? I dopiero po zlikwidowaniu konkurencji zaczęła wychodzić 

chwastnica lubi później wychodzić, jak jest ciepło, rok temu robiłem łubin tuż przed kwitnieniem, perz miał z 10-12 cm, chwastnica dopiero zaczynała wychodzić. Pojechałem psikać ale później widziałem ze chwastnica dalej wychodzi ale łubin jakoś ją przytrzymał

11 godzin temu, Ronos napisał:

Jaką stosujecie dawkę na jednoliścienne?

pantery można nawet 1,8l ale lepiej daćj 2l i spokój. No i obowiązkowo klej do tego, pantera ma juz w sobie klej, nie wiem jak inne środki

Opublikowano

Był herbicyd?

Płytko wsiany, ale powinien skiełkować, jeśli nie będzie słonecznych dni.

Opublikowano

Był Boxer 3l/ha +Stomp Aqua 2l/ha. Większość puściła korzeń w ziemię. 

Jednak trzeba zaopatrzyć się w rolki do wysiewu grubonasiennych. 

Opublikowano
Przed chwilą, red83 napisał:

Był Boxer 3l/ha +Stomp Aqua 2l/ha. Większość puściła korzeń w ziemię. 

Jednak trzeba zaopatrzyć się w rolki do wysiewu grubonasiennych. 

A jakim siewnikiem siałeś?

Opublikowano

To ciulowo, ciekawe czy nie będzie palić.

Kiedyś grykę opryskałem 0,8l afalonu.  Poszła ulewa i w piz.u upaliło.

Opublikowano

Sialem Poznaniakiem S043/3b. bez orki po poplonie z rzodkwi i facelii. 

Ziemia 3kl. glina, niemeliorowana. Ile nafty spaliłem żeby to obeschlo. 😬

Opublikowano

A u mnie Tango tak wygląda. Stanowisko po kukurydzy dużo nasion nie poschodziło zgniły w ziemi z 80% wzeszło a niektóre dopiero wschodzą głęboki siew. Ale taka obsada chyba wystarczy pryskane Snajperem 1,25l/h

IMG_20210503_124654.jpg

IMG_20210501_070839.jpg

IMG_20210501_070751.jpg

2 godziny temu, red83 napisał:

Sialem Poznaniakiem S043/3b. bez orki po poplonie z rzodkwi i facelii. 

Ziemia 3kl. glina, niemeliorowana. Ile nafty spaliłem żeby to obeschlo. 😬

Ja na takiej ziemi bym łubinu nie siał łubin woli bardziej przepuszczalną glebę ja to nie lubię beblać w tym roku prawie wszystko w orane zasiane. Nawóz rozsiałem i siew na raz zestawem z broną wirnikową. Nawet na dołkach gdzie siadałem idealnie poschodziło. 

Opublikowano

Mi jakoś nie widzi się łubin. Jednak za rzadki.  Dużo nie wyszło, dużo robi zmianę orientacji w glebie. Najpierw rosły w dół teraz robią koło, ale raczej zdechną nim wyjdą.

Po opadach widać fitotoksyczność dff. Są przebarwienia, zwłaszcza na nakładkach 

20210503_140740.jpg

20210503_141915.jpg

Opublikowano (edytowane)

U mnie będzie obsada podobna albo niższa i też dużo nasion fixowało niektóre zgniły a niektóre korzeń nie mogły zapuścić... Nasiona jakieś słabe miejscami może z 60% poschodziło. Tak jak u Ciebie to tragedii nie widzę a fito przejdzie. 

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Tak myślę że przejdzie. 

To zdjęcie z większego piasku, więc wschody lepsze.

Gdzie lepsza ziemia, łubin mniejszy I jest go mniej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Xion napisał:

A u mnie Tango tak wygląda. Stanowisko po kukurydzy dużo nasion nie poschodziło zgniły w ziemi z 80% wzeszło a niektóre dopiero wschodzą głęboki siew. Ale taka obsada chyba wystarczy pryskane Snajperem 1,25l/h

IMG_20210503_124654.jpg

IMG_20210501_070839.jpg

IMG_20210501_070751.jpg

Ja na takiej ziemi bym łubinu nie siał łubin woli bardziej przepuszczalną glebę ja to nie lubię beblać w tym roku prawie wszystko w orane zasiane. Nawóz rozsiałem i siew na raz zestawem z broną wirnikową. Nawet na dołkach gdzie siadałem idealnie poschodziło. 

Ja nie miałem wyboru. Ziemia 17lat zboża po zbożu. Ostatnie 2 lata po przejęciu od teścia inne podejście. Na takim stanowisku nie było co zasiać, a nie chciałem znów uprawiać pszenicy jarej. Chociaż w tamtym roku oddała 4.5t, gdy teść miał 2-2.5t/ha.

Opublikowano

I kolejny raz trochę was pomęczę jeśli chodzi o pryskanie od chwastów. Zasialem na jednym polu 23 kwietnia łubin ale do tej pory nie miałem warunków aby opryskać od zielska, czy coś rzeczywiście Moze stać się się łubinowi jeżeli już nieśmiało wystawia łepek ponad ziemię a opryskam boxerem i commandem 2,5l + 0,05l? Może ewentualnie zmniejszyć dawki albo zrezygnować z chlomazonu? 

Opublikowano

Ale czy brak różnicowania jest jednoznaczny z obnizeniem tej doplaty o połowę? Moze zostanie ta wyższa stawka czyli około 700zl tylko nie będzie pomniejszana przy przekroczeniu 75 hektarów. 

Zresztą mi się wydaje, że tak duże gospodarstwa to nie zawracają sobie głowy strączkami tylko skupiają się na zbożach i rzepakach. Kto zbiera przyzwoite plony zbóż ten w głębokim poważaniu ma grochy, łubiny i tą calą dopłatę do nich. 

Opublikowano

Źle Ci się wydaje. 

W lubuskim duże gospodarstwa dużo łubinu sieją bo nakład dla nich żaden, jest dopłatą, a cały czas ciąży na nich obowiązek dywersyfikacji upraw. Nie wchodzą w kukurydzę bo za mało wody. 

Masz wyraźnie napisane, że nie będzie podwójnej stawki poniżej 75 ha. Więc malutcy jak ja dostawali 200%, a Ci więksi 100%.

Poza tym 75ha to i tak dość dużo dla dużego gospodarstwa. 

Opublikowano

Dlatego nie będzie redukcji o 50%. Jest pula i będzie dzielona równo na hektary. Podejrzewam że gross  dopłat brali rolnicy właśnie do tych 75ha. Myślę że większego spadku jak o 10 - 15% nie powinno być.

Co nie zmienia faktu że już żałuję posiania 8,5ha