Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

no dużo mam piachów. O ziemię dbam w tamtym roku blisko 500ton obornika wapno itp. Koszty ogromnie i przez 5 lat to już 4 lata suszy... Najbardziej mnie wkur to, że na upali totalnie a w innym końcu kraju rośnie aż miło. Im plon sie zgadza a u nas ani ceny ani plonu.

wczoraj siałem kukurydze. ojciec mówi po co ci to koszty ogromne a i tak wyschnie. Co mam gołe pole zostawić a kupioną kuku kurom dać...

Opublikowano

Powoli już nawet do zwykłych mieszczuchów dociera czym jest susza i coś tam zaczynają sie martwić bo już nie cieszą się jak debile z pięknej pogody tylko sie martwią ze przydałoby sie w koncu troche deszczu

• Like 1
Opublikowano

U mnie 5 rok z suszą w ciągu ostatnich 6 sezonów - tylko 2017r był normalny. U mnie niektóre gospodarstwa mogą się już nie podnieść. A co do tego że mieszczuchy zauważają już suszę to wątpię - w prognozach pogody w tv i radio - jak słyszą o deszczu to dla nich prawie koniec świata - cytuję - "niestety, miejscami może popadać". No kuźwa armagedon, deszcz w kwietniu!

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

Przeglądnąłem pole zeszło ze 20% zapiąłem siewnik i przesiałem grochem Batutą bo taki miałem  zobaczymy,bedzie na poplony,była wilgoć po poniedzialkowym deszczu,to nie czekalem na cud,bo łubin w ziemi zczerniał i kiepsko się zapowiadało

Edytowane przez greg73
Opublikowano
Dnia 13.04.2020 o 17:44, czesio200 napisał:

no dużo mam piachów. O ziemię dbam w tamtym roku blisko 500ton obornika wapno itp. Koszty ogromnie i przez 5 lat to już 4 lata suszy... Najbardziej mnie wkur to, że na upali totalnie a w innym końcu kraju rośnie aż miło. Im plon sie zgadza a u nas ani ceny ani plonu.

wczoraj siałem kukurydze. ojciec mówi po co ci to koszty ogromne a i tak wyschnie. Co mam gołe pole zostawić a kupioną kuku kurom dać...

Kukurydza to jeszcze jakoś daje rade jak sucho , chyba że siejesz na totalnej piaskownicy

Opublikowano

Wiem jak daje radę. Jak nie ma wody to też ładna jest taka pół metrowa i bez kolby...

Miałem w tamtym roku plon 5,5t. Na 4ce na dołku była ale tylko kawałek górki 5klasa już kolby brak. (susza była totalna)

Ci co posiali na 6 klasie to nie kosili nawet lub dali komus, żeby do byków sobie skosil.

W tym roku posiana na 4ce i troche 5.

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

Witam, muszę przesiac owies, pole dostało 200kg polifoski 6, 100kg mocznika i 20t obornika, ile musiałbym teraz wysiac lubinu gorzkiego na ha rozsiewaczem do nawozu i agregat, tylko dla dopłat?

Siane w błoto, zbierane złoto ?

Opublikowano

w zeszłym roku się udało bo też sialem wcześnie ale w tym okresie coś jeszcze padalo, a w tym roku od siewu do dziś nic nie padało u mnie. Zrobiła się skorupa i masz efekt. Trudno 400kg owsa i 20l ropy dołożą do tego interesu

Opublikowano

A ja skorzystalem z dzisiejszych skromnych opadów i opryskalem od chwastów Tolurexem 2l i Stompem Aqua 2l. Miał być jeszcze diflufenikan ale nigdzie nie szło tego dostać to odpuściłem. Gdzie niegdzie zjechałem z tej dawki do 75% a na jednym polu do 50% a jeszcze inne pola w ogole zostawiam bez oprysku i będę obserwować różnice. Jak sie nieco zazieleni to jeszcze będę testować różne rozwiązania nalistne (nielegalne ale ponoć skuteczne) 

Opublikowano

Też zależy od odmiany. Kilka lat temu mialem odmianę chyba karo i wytrzymała - 5 stopni a w zeszłym roku kolega miał jakąś odmianę i przy - 2 mocno ucierpiała, tak że ubezpieczenie uznało 65% straty. 

Opublikowano
8 godzin temu, KlimekPL napisał:

A ja skorzystalem z dzisiejszych skromnych opadów i opryskalem od chwastów Tolurexem 2l i Stompem Aqua 2l. Miał być jeszcze diflufenikan ale nigdzie nie szło tego dostać to odpuściłem. Gdzie niegdzie zjechałem z tej dawki do 75% a na jednym polu do 50% a jeszcze inne pola w ogole zostawiam bez oprysku i będę obserwować różnice. Jak sie nieco zazieleni to jeszcze będę testować różne rozwiązania nalistne (nielegalne ale ponoć skuteczne) 

A co masz za asy w rękawie?ja opryskałem activusem 4l na ha i widzę że przepuścił już