Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, warchest napisał:

@Matey już kupiłem ale w proszku tylko taka była , a ten sklep rolniczy dzis oblezony bo kazdy kupuje to wziełem co było , ponoc ten proszek trzeba z wodą rozrobic wziołem na ha a bede siał 1,4 ha 

kiedy moge to zaprawić ? musi byc dopiero przed samym siewem czy ile dni wczesniej ? 

Najlepiej ze 2 dni wcześniej żeby wyschła na ziarnie

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, stempos1980 napisał:

Najlepiej ze 2 dni wcześniej żeby wyschła na ziarnie

Ostatnio rozmawiałem o nitraginie z jednym doradcą i on powiedział że u nas to jest źle robione. Bakterie powinny być trzymane w lodówce, tak samo ich transport do sklepu i gospodarstwa. I zaprawianie bezpośrednio przed siewem.

Ale sam nigdy nie stosowałem i nie czytałem instrukcji. Rozmowa dotyczyła grochu i może tu jest inaczej.

Bo łubin ma swoje szczepy bakterii, groch swoje i soja pewnie też swoje.

Opublikowano
58 minut temu, warchest napisał:

na łubin dzis kupione boxer 2,5 l  i stompu 0,5 l ha  dobre bedzie ? tak sprzedawca rozpisał 

boxera oki ale stompu to sporo za mało

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Ostatnio rozmawiałem o nitraginie z jednym doradcą i on powiedział że u nas to jest źle robione. Bakterie powinny być trzymane w lodówce, tak samo ich transport do sklepu i gospodarstwa. I zaprawianie bezpośrednio przed siewem.

Ale sam nigdy nie stosowałem i nie czytałem instrukcji. Rozmowa dotyczyła grochu i może tu jest inaczej.

Bo łubin ma swoje szczepy bakterii, groch swoje i soja pewnie też swoje.

To prawda, każda z roślin strączkowych ma swoje szczepy bakterii i zamawiając nitraginę należy zaznaczyć, jakiej rośliny ma dotyczyć.

Wiele już słyszałem o nitraginie w oprysku na glebę, zna ktoś z was nazwę produktu handlowego żeby to znaleźć i kupić? 

Opublikowano
13 godzin temu, warchest napisał:

@Matey już kupiłem ale w proszku tylko taka była , a ten sklep rolniczy dzis oblezony bo kazdy kupuje to wziełem co było , ponoc ten proszek trzeba z wodą rozrobic wziołem na ha a bede siał 1,4 ha 

kiedy moge to zaprawić ? musi byc dopiero przed samym siewem czy ile dni wczesniej ? 

Zrób to bezpośrednio przed siewem. Na opakowaniu na pewno masz napisane co i jak

12 godzin temu, VIz napisał:

ILe metrybuzyny dać na łubin?

200g buzzina czy aurelita

2 godziny temu, KlimekPL napisał:

To prawda, każda z roślin strączkowych ma swoje szczepy bakterii i zamawiając nitraginę należy zaznaczyć, jakiej rośliny ma dotyczyć.

Wiele już słyszałem o nitraginie w oprysku na glebę, zna ktoś z was nazwę produktu handlowego żeby to znaleźć i kupić? 

Nitraza. Tylko ten oprysk na glebę to też więcej z tym zachodu niż przy zaprawianiu nasion, musisz pryskać w dni pochmurne, najlepiej w deszcz i chwilę przed siewem - zgraj to wszystko razem do kupy to się okaże że szybciej i taniej wyjdzie zaprawic nasiona w siewniku

Opublikowano
22 godziny temu, Pawel2678 napisał:

boxera oki ale stompu to sporo za mało

tzn tak mi rozpisał ale ja tak naprawde tego łubinu bede miał 1,4 ha max 1,5 ha a mam 4 litry boxera i 1 l stompu 

Opublikowano
Dnia 20.03.2020 o 19:50, warchest napisał:

a jak zaprawiacie ta nitragina łubin ? bo podobno to jest jak tabaka to jak tym zaprawic łubin ? 

Na folie w garażu wysypuje łubin polewam rozrobioną nitraginą i mieszam ,można to samo w betoniarce

Opublikowano
Dnia 21.03.2020 o 12:24, jarecki napisał:

łubin dalbor kiełkowanie na ligninie  wczoraj dopiero zaczął próby kiełkowania po 24 h   ,26 % roslin pusciło kiełek  2-3mm

po 48 h doszło do 71%  I koniec  reszta leży ładna całe ziarka ale kiełka nie wypuszcza i pewno nie pusci .

Opublikowano
12 godzin temu, warchest napisał:

tzn tak mi rozpisał ale ja tak naprawde tego łubinu bede miał 1,4 ha max 1,5 ha a mam 4 litry boxera i 1 l stompu 

wystarczy troszkę poczytać w necie- wedle literatury na ha dajemy 2-3 litry boxera i 2-2,2 l stompu aqua, ja tak dałem w ubiegłym roku ale jak zwykle było dość sucho i chwastów  było sporo w tym roku daje inne eksperymentalne herbicydy i na pewno zasieje i opryskam na mokrą glebę choć bym miał czekać do maja

Opublikowano

Panowie czy warto w ogóle dawać oprysk na łubin gorzki ? Planuje zasiać 1/ha na słabej klasie , bez nawozów , głównie pod dopłaty i żeby polepszyć ziemię bo ciągle zboże siane , wysiew około 200kg/ha , jeśli będzie to zbiore a jak nie to będzie zaorane , więc dawać jakiś oprysk a jeśli tak to jaki wyjdzie najtaniej ?