Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mam pytanie mam mase powoju w łubinie wąskolistnym wczoraj opryskalem Tera super od owsika. A teraz ten niesczesny powój czym zwalczyc ogolnie dwuliscienych jest sporo prosze o jakąs nazwe handlową jakiegoś srodka o ile taki istnieje :(

Opublikowano

Wielkiego wyboru niemasz jeśli chodzi o zwalczanie powschodowe dwuliściennych chwastów w łubinie jedyny sprawdzona substancja aktywna to metamitron nazwa handlowa Goltix, Metan, metron 700sl ale czy zwalcza pooj to niewiem brak danych . Unie ten chwast nie występuje. Uprzedzam , że jest to nie tania chemia i trudno dostępna ja ledwie wyczarowałem gdzieś tam 25l za kposzmarną kasę 5l za 734zł brutto a na ha potrzeba 4-5l.

Opublikowano

U mnie na plantacji łubinu pełno głuchego owsa. We wtorek opryskałem łubin środkiem Supero 05 EC. Z tego co słyszałem, to w rzepaku niektórzy nim niszczą jednoliścienne chwasty.

Opublikowano

A jak jest ze środkiem Legato, bo ktoś niedawno pisał że w Belgi stosuje się go w łubinie wąskolistnym.

Można go więc stosować w dawce 150-180ml/ha? Nie zaszkodzi to łubinowi?

Pryskałem linurexem ale teraz sporo drobnych chwastów się pojawia, a to Legato 500 sc nawet całkiem tanio by wyszło zastosować.

Opublikowano

Panowie a jakby zastosować goltix w mniejszej dawce tj. 1l +adiuwant? Przecież na buraki się stosuje przeważnie 1 l/ha. To w łubinie inny chwast że zalecają 4-5 l/ha?

Opublikowano

Zrób próbę i pochwal się wynikami ale moim zdaniem 1l to zamało daj chociaż 2-2,5l +adiuwant. W burakach w ilości 1,2-1,5l stosujesię go w mieszaninach z innymi herbicydami np Betanal czy kemifarm, Samego zaś też w ilości 5l.

Opublikowano

My na wąskolistny zastosowaliśmy Metafol 1,3 l/ha + Olemix 0,75 l/ha, a na żółty i biały Metafol 1,0 l/ha + Olemix 0,5 l/ha oprysk na wąskolistny wykonany dokładnie tydzień temu a na białym i żółtym w ubiegły poniedziałek - przejeżdżałem dzisiaj i już widać efekty rdest i chaber żółknie a to najważniejsze

Opublikowano

dzis opryskałem Agilem tylko mam małe pytanie bo chwastnica jednostronna dopiero co wschodziła na jednym kawałku miała ok. 3-4cm tak połozona na ziemi pytanie czy nie za mała była pow. asymilacyjna? Środek ją zwalczy pomimo tak wczesnego stadium?

Opublikowano (edytowane)

Tez czytałem o legato. czy próbował ktoś?

Mysle co by tu zmienic. W tym roku dałem 1l afalonu i 150ml comandu. Łubin ma 4 liście, nieuszkodzony, przytuli nie widac ale komosa i owies głuchy wychodzi. Poczekam, jak owsa będzie duzo to dam supero jak łubin będzie miał 8-10 liści

Zastanawiam sie nad możliwością desykacji roztworem saletry amonowej...

Edytowane przez gwozd
Opublikowano (edytowane)

Kolego ja mam to samo. Pryskałem aby Linurexem (ale to zapewne nie ma z nim nic wspólnego). W jakiej odmianie to u ciebie jest? Ja mam w wąskolistnym. Dodatkowo u mnie podejrzewam zające podgryzają łubin aż zostaje sama łodyga. Po śladach jakie zostawiły wszystko za nimi przemawia.

Edytowane przez Polowy
Opublikowano

Witam u mnie też zauważyłem to samo,jak by coś zjadało listki, tylko że ja podejrzewam mrówki robaków i tropów zająców nie widziałem.Łubin słodki żółty.