Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 3.11.2019 o 20:27, warchest napisał:

a prawda to że po łubinie jest pole takie super ze pod zboze pod korzen nie trzeba nawozów sypac? 

To jest bajka .Nie trzeba szaleć z nawożeniem tym bardziej azotem ,lecz bez nawozu będzie lipa .

Mam Dalbor łubin jak ktoś chce ?

Można luknąć do galerii .

Opublikowano
Dnia 3.11.2019 o 20:27, warchest napisał:

a prawda to że po łubinie jest pole takie super ze pod zboze pod korzen nie trzeba nawozów sypac? 

To że po łubinie jest dobre stanowisko to mogę na swoim przykładzie potwierdzić bo dość  dużo uprawiam łubinu a w tym roku będzie ok 30 ha.

Po łubinie warto zrobić badania gleby(koszt ok 13 zł) i zobaczyć jakie stanowisko zostało po nim i jakie składniki trzeba uzupełnić.Łubin lubi np. pozostawić po sobie duże zasobności fosforu którego zbożna nie są wstanie wykorzystać a wiadomo ze to najdroższy składnik w nawozach.Bedę siać  odmianę Oskar 3 rok bez npk na klasie gleby od IV do VI i tak jak ktoś wyżej napisał dobre odchwaszczanie i.....woda woda woda.Wiadomo z npk a bardziej z pk sypnie wyżej tylko czy jest sens bawić się w koszty w tak niepewnych latach?!

• Like 1
Opublikowano

Ile zbierasz tego Oskara?

Planowałem posiać i w końcu zmieniłem decyzję na jęczmień .

Opublikowano

panowie ja stosowałem i boxer, i stomp i ostatnim rokiem stomp=boxer = 2 inne środki, i chwaszczarnia że o matko, powiem tak jak jest sucho to szkoda kasy, teraz będe pryskał tylko jak będą warunki, tzn, na wilgotną glebe , najlepiej po deszczu lub pod niewielki deszcz

Opublikowano

Kurczę szukałem Oskara półtora miesiąca temu, teraz już mam inne plany. 

Wydaje mi się że rok temu to zdjęcie na olx widziałem.

Jak trzeba to wysyłasz kurierem?

No i powiedz coś o nim, jak plonuje przy jakiej agrotechnice, na jakiej glebie

Opublikowano

Dokładnie to samo zdjęcie bo i towar ten sam:)

Wysyła jak najbardziej kwestia dogadania wiadomo.

Łubin u mnie wypada po qq czyli orka zimowa, na wiosne staranna uprawa agregatem pózniej siew i oprysk doglebowy na chwasty 2 liscienne następnie przed kwitnieniem oprysk odzywka borem i siarczanem a przed żniwami oprysk na dosuszenie i tyle.

Opublikowano

A jak Ci plonuje i czy masz porównanie z innymi odmianami?

Ile go masz?

Opublikowano

Mam doświadczenie z odmianami słodkimi takie ze po posianiu nic nie zbierałem bo.....sarny mi wszystko zjadały.

Plony jak  pisałem wyzej od 800 do 1.1 tony

Taka jest różnica w dosuszaniu roundup i diqua- doświadczenie własne.

IMG-20200119-WA0000.jpg

IMG-20200119-WA0001.jpg

Opublikowano

A liczyłeś mtn i siłę kiełkowania, połówek dużo?

Ile kg wysiewasz?

Czemu tak słaby plon? Gleba, nawożenie kiepskie?

Opublikowano

W tym roku jeszcze nie liczyłem ale planuje to zrobić wiec dam znać jak się przypomnisz wiec powiem ile wyjdzie na hektar kg. do posiania.

Uprawa bez  npk na klasie ziemi V-VI głownie.Kiepskie plony bo wody brak kolego głownie.

Polówek praktycznie brak ale wiadomo ze towar do doczyszczenia przed siewem.

5 minut temu, Matey napisał:

nigdy nie slyszalem zeby ktos miał problemy z kielkowaniem po glifosacie - no chyba ze ktos jedzie jak straki sa zielone to nie ma co sie dziwic 

No widzisz a ja słyszałem i sam tego doświadczyłem niestety aplantacja była w odpowiedniej fazie do dosuszenia.