Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tzn na sucho, ja nitragine rozrabiam wg zalecen na opakowaniu i polewam/kropie ziarno w siewniku, mieszam i w pole. Bez rozwadniania nie probowałem nawet

• Like 1
Opublikowano

Łubin Regent posiany obsada 120 szt./m2, na piachach 130szt.

Mam pytanie jak mam na jednym polu na lepszej części zasiany groch a na drugiej łubin, to strąkowiec przejdzie też na łubin? Mieliście strąkowca w łubinie wąskolistnym?

Opublikowano
12 minut temu, eagle19 napisał:

Łubin Regent posiany obsada 120 szt./m2, na piachach 130szt.

Mam pytanie jak mam na jednym polu na lepszej części zasiany groch a na drugiej łubin, to strąkowiec przejdzie też na łubin? Mieliście strąkowca w łubinie wąskolistnym?

Nie zamało tego regenta? Ile w kg na ha bo niechce mi się liczyć

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, stempos1980 napisał:

Nie zamało tego regenta? Ile w kg na ha bo niechce mi się liczyć

163 i 177 kg/ha po odjęciu 5 % na ścieżki przejazdowe. Łubin miał MTZ 123g i kiełkowanie 86% kwalifikat.

Edytowane przez eagle19
Opublikowano

Ja będę sial jakies 150/160 kg na ha mniej więcej tak mam w tabeli od siewnika , a do zasiania mam pole 40arow to wyjdzie mi jakies 80-90kg 

Tylko zastanawiam się bo tam pisze mi co druga rurka czyli odstep 26cm ok

To nie wiem siac w każdą i liczyć ze dwa razy tyle sie wysieje i zmniejszyc na przekładni ? Niemcy to zawsze wymyśla takie odstepy pewno by chakac hah

Opublikowano
9 godzin temu, thor1984 napisał:

Który z łubinów waskolistnych gorzkich  a który ze słodkich się najbardziej rozkrzewia dając najwięcej masy zielonej?

Zeus słodki rośnie wysoki i ładnie się krzewi.

• Thanks 1
Opublikowano

ciężko powiedziec, najlepiej to oblicz mtz, zdolnosc kielkowania sprawdz. Obsade ja celowałem na 100+ sztuk w zółtym. Wtedy mi wyszło coś ok 130 kg/ha

Opublikowano

Z moich doświadczeń najlepiej sypie łubin siany w okolicach 250 kg/ha. Mówię o dobrych stanowiskach 3/4 klasa. Czym pryskacie doglebowo po siewie swoje łubiny i jak z skutecznością? Z powodu wycofania afalonu zastanawiam się co zastosować w tym roku.

Opublikowano

Do tej pory Stomp skuteczność średnia może w tym roku spróbuje Boxera A na jednoliścienne najlepsze rozwiązanie to Fusilade

Opublikowano

Słaba nie raczej średnia ,afalon był lepszy A stosowałem tak jak na etykiecie

21 minut temu, usieq96 napisał:

Mówisz, że stomp słabo? Właśnie o nim myślałem. A w jakiej dawce stosowałeś?

Opublikowano

Ja w tym roku nie pryskam efa nie karze więc niech zarasta. Planuje na dniach przebronować pole, bo wcześnie było orane i jest sporo chwastu no i za jakiś tydzień siew o ile pogoda pozwoli. Łubin też można bronować, aby jakąś część chwastów zwalczyć, kiedy to zrobić i czy na piachu brony nie będą za mocno ryć?

Opublikowano

Plony w granicach 3 ton odmiana Oskar i Sonet. MTZ na pewno wysoka ale nie powiem dokładnie musiał bym przeliczyć. Mówię to na takiej podstawie ze na jednej działce zacząłem siać od 160kg/ha do 240 zwiększając co 20 i w sumie przez cały okres wegetacji była różnica w zagęszczeniu jednak nie duża. Różnice było widać już przy podsychaniu roślin gdy ukazały się same stronki a najbardziej podczas koszenia gdy był koszony ten 160 a 240 to do zbiornika leciało dwa razy więcej nasion. Test był na IVa na odmianie Oskar w 2017 roku. Dokładnie nie powiem ci wagowo jaka to była różnica ja robiłem to na własne potrzeby dla swojej wiedzy możesz nie wierzyć. Chcesz zrób podobnie i się przekonaj na własne oczy. Dla mnie łubin to nie pszenica by rzadko siać bo się rozkrzewi. Dla mnie te normy to są dla ludzi siejących na piaskach dla których taka duża obsada była by zabójcza dla łubinu. Ale na ciężkiej glebie u mnie tak gęsty siew się sprawdza ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, czesio200 napisał:

Ja w tym roku nie pryskam efa nie karze więc niech zarasta. Planuje na dniach przebronować pole, bo wcześnie było orane i jest sporo chwastu no i za jakiś tydzień siew o ile pogoda pozwoli. Łubin też można bronować, aby jakąś część chwastów zwalczyć, kiedy to zrobić i czy na piachu brony nie będą za mocno ryć?

Nie wiem co za cymbał te EFA wymyślił. Pola całe w chwastach i jescze sąsiednie działki przy okazji sie zapyla. Wcale bym sie nie zdziwił jakby program do tego EFA jakiś koncern produkujący herbicydy układał 😀

Opublikowano

Dlatego  ja wybrałem siew poplonu. I wydaje się to bardziej sensowne pod warunkiem przechodzenia opadów.