Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

macie racje panowie z tym kalifem, ma tą samą substancję aktywną co command więc zdecydowanie odpada, nigdzie nie mogę dostać wing p,linuron kupiony , a tu już trzy dni po siewie minęło, całe szczęście że jest dosyć chłodno więc tak szybko nie wykiełkuje i dostanę tego winga

Opublikowano

No zobaczymy co wyjdzie z tego boxera. Powiem Ci szczerze, że w pszenicy sprawdzał się meega, ale głównie pod kątem miotły, bo mieszałem go z legato, glean albo galmet i nie wiadomo do końca jak z tymi dwuliściennymi sobie radzi ale po mieszankach czyściutko cały rok.

Wcześniej napisałem, żeby dodać do boxera stomp-u, dlatego że z kolei mam bardzo dobrą opinię o pendimentalinie w zwalczaniu przytulii. Niby musi być wilgotno i ciepło ale u mnie sprawdzało się to bardzo dobrze w zbożu czy kiedyś chyba w cebuli jeszcze jak siała rodzina sto lat temu. Ogólnie zresztą mam taką zasadę, żeby nie ufać jednej substancji  wolę ująć troszkę jednej a dołożyć innej czy to chwasty czy fungicydy.

Czyli jedna wspomaga drugą... No zobaczymy jak ten boxer sie sprawdzi. Solo powinien tez dobrze sobie dac rade. To jest typowo jesienny ktory musi dosc długo przetrzymac chwasty przez zime i wiosne.... A stosowanie na wiosne np na łubin powinno zdac egzamin na plus aby tylko ziemia była w miare wilgotna. Jak tam sporadycznie jakies wystrzały wyskocza to sie nie bede tym przejmował

Opublikowano

Witam Mam pytanie odnośnie łubinu , mam zamiar zasiać go po raz pierwszy i moje pytanie jak siać co drugi but ? czy co każdy ? dodam że będzie on na zbiór i nie mam pojęcia za wiele o tym . Zakupiłem 2 metry na 1 ha podobno ma być dobrze. a może siał ktoś poznaniakiem 2  So 43 , i jak go ustawił ?

Pomożecie ?

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Od jutra do wtorku ma być pogoda wiec w końcu może uda się jutro zasiać łubin wąskolistny ok 7 h  zależny na  ile starczy nasienia-sieje swoje z ubiegłego roku w

dawce 180-200 kg na h(ma trochę polówek niestety)

Pod korzeń była dana polifoska 6 100kgna h klasa ziemi V-VI 

Jak sie uda to jutro tez opryskam Boxerem. Pytanko czy dawka 3l na h wystarczy czy lepiej zwiększyć do 3.5?Pola w dobrej kulturze tylko ze pierwszy rok sieje w

uprawie uproszczonej bez orki i się obawiam czy nie wyjdzie przypadkiem więcej chwastów!?

Edytowane przez marzygkop
Opublikowano (edytowane)

Panowie a po zasianiu łubinu od razu trzeba oprysk zastosować czy trzeba poczekać parę dni ? Doradzono mi że środek o nazwie  Nuflon 450 SC będzie dobry i w ilości 2 litry na /ha . Co sądzicie ?

Edytowane przez Miodzio1671
Opublikowano

Command w łubinie wąskolistnym można zastosować ale trzeba zmniejszyć dawkę z 100ml na 70 ml na 1 ha i dodać   1 l  afalonu lub 800 ml  linurexu. Pryskany sonet już dwa lata na glebie 4 kat. przypalony tylko na zawracaniu, bez przypalenia łubinu na całości.

Opublikowano

Witam.

Od jutra do wtorku ma być pogoda wiec w końcu może uda się jutro zasiać łubin wąskolistny ok 7 h  zależny na  ile starczy nasienia-sieje swoje z ubiegłego roku w

dawce 180-200 kg na h(ma trochę polówek niestety)

Pod korzeń była dana polifoska 6 100kgna h klasa ziemi V-VI 

Jak sie uda to jutro tez opryskam Boxerem. Pytanko czy dawka 3l na h wystarczy czy lepiej zwiększyć do 3.5?Pola w dobrej kulturze tylko ze pierwszy rok sieje w

uprawie uproszczonej bez orki i się obawiam czy nie wyjdzie przypadkiem więcej chwastów!?

Przciez w pszenicy na jesieni stosuje sie dawke 3 l na ha i ta dawka ma wytepic dwu i jedno liscienne.

Opublikowano (edytowane)

Ponowie pytanie czy pryska się łubin tuż po zasianiu ? dziś zasiany właśnie 1 ha tylko nie wiem jak z tym opryskiem ;/

Kolego poszukaj trochę, no bez przesady. Pytasz się o ten Nuflon, wystarczy wpisać w google i już wiesz, że substancja to linuron a więc to samo uprzedzając pytania co afalon, linurex, ipiron, linur i jeszcze pewnie kilka! Zasadniczo w łubinie daje się 1,5 litra- niektórzy dają nawet mniej. Ja osobiście to mogę dać tego środka i 5 litrów na hektar a i tak komosa i przytulia u mnie będzię. Poza tym po siewie masz możliwość pryskać

boxer solo,

boxer+afalon,

boxer+stomp,

sam stomp(pendigany itp to to samo!!),

afalon+wing p,

afalon+stomp

czy sencor solo.

Ewentualnie powschodowo expert met i podobno Betanal Maxxpro. 

No przepraszam za słowo ale takiego burdelu jak w tym temacie to nie ma nawet w tym o pszenicy, gdzie nieraz padają pytania że aż głowa boli.

Edytowane przez koczas
Opublikowano

Command w łubinie wąskolistnym można zastosować ale trzeba zmniejszyć dawkę z 100ml na 70 ml na 1 ha i dodać   1 l  afalonu lub 800 ml  linurexu. Pryskany sonet już dwa lata na glebie 4 kat. przypalony tylko na zawracaniu, bez przypalenia łubinu na całości.

Tyle że przy tej dawce to słabo na chwasty działa zależy jeszcze jakie występują :unsure:

Opublikowano

Kolego poszukaj trochę, no bez przesady. Pytasz się o ten Nuflon, wystarczy wpisać w google i już wiesz, że substancja to linuron a więc to samo uprzedzając pytania co afalon, linurex, ipiron, linur i jeszcze pewnie kilka! Zasadniczo w łubinie daje się 1,5 litra- niektórzy dają nawet mniej. Ja osobiście to mogę dać tego środka i 5 litrów na hektar a i tak komosa i przytulia u mnie będzię. Poza tym po siewie masz możliwość pryskać

boxer solo,

boxer+afalon,

boxer+stomp,

sam stomp(pendigany itp to to samo!!),

afalon+wing p,

afalon+stomp

czy sencor solo.

Ewentualnie powschodowo expert met i podobno Betanal Maxxpro. 

No przepraszam za słowo ale takiego burdelu jak w tym temacie to nie ma nawet w tym o pszenicy, gdzie nieraz padają pytania że aż głowa boli.

Czytałem o tym Nuflonie lecz chciałem tylko zapytać czy oprysk stosuję się zaraz po sianiu czy też trzeba poczekać nie wiem np tydzień , tego tylko nie wiedziałem , sorry że cię oburzyłem moim pytaniem :)