Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak się obsypało, to go nagarniaczem trzepiesz? Ja nagarniacz w górę i samo wchodzi.

Zostawiłem paseczek mistera pod gruszą bo szkoda było gruszki kombajnem strącić to on już czarny a nie obsypał się ani nie pootwierał.

Odmiana odmianie nie równa, mistera czasami ciężko rozłupać, a Zeus sam zacznie strzelać. U mnie strzelał przy palcach ślimaka w hederze, nic nie poradzisz. Wg mnie ten łubin który powschodził po kombajnie za wielki nie wyrośnie już, ja u siebie nie będę siewu opóźniał przez poplon z łubinu

Opublikowano

jak dostaniesz za ten rok dopłatę za strączkowe to przejdzie ci chęć siania łubinu a w szczególności po grochu

literatura mówi o 3-4 latach przerwy , powinien być zakaz ustawowy zgłaszania działki częściej niż co 3 lata ze strączkowymi

bo później cyrk wychodzi na przykład soczewica 5 lat pod rząd na tej samej działce bo jest niby wysoka dopłata  

Opublikowano

Odmiana odmianie nie równa, mistera czasami ciężko rozłupać, a Zeus sam zacznie strzelać. U mnie strzelał przy palcach ślimaka w hederze, nic nie poradzisz. Wg mnie ten łubin który powschodził po kombajnie za wielki nie wyrośnie już, ja u siebie nie będę siewu opóźniał przez poplon z łubinu

Dokładnie Mistera ciężko rozłupać. Nawet kombajn miał miałe problem z rozłupaniem straka. Kalif i Zeus maja delikatne strąki. Też mi sie dużo Kalifa wysypało. Przed sianiem i oraniem pod pszenice pojechałem agregatem z mysla że może coś urośnie ale nic z tego. Ziarno tylko spęczniało i tyle. Pod zimowa orke może by coś urosło ale pod pszenice to za krótki okres. na drugi rok poprostu bede sklejał Kalifa. Koszt nie jest duży ale zabezpieczy przed osypaniem nasion

Opublikowano

Ja ciąłem Regenta i Soneta zaraz po zbożach. Sporo mi go wywiało przez kombajn. Na jednym polu zrobiłem podorywkę, łubin zszedł bardzo ładnie, zresztą tak jak i na reszcie na której nic nie robiłem. Wilgoć zrobiła swoje.

Opublikowano

ja po 20 sierpnia agregatem jechałem. Wymieszałem ziemie ale za sucho jednak. Gdzie łubin był przykryty to ledwo zeszedł a na wierzchu spęczniał. U siasiada groch zeszedł na długość dłoni tylko że on z półtora tygodnia wczesniej talerzowką jechał a pozatym groch szybciej wschodzi.

Opublikowano

Pod lubin nie wskazany jest azot poniewaz nie bedzie lubin wiazac azotu z powietrza tylko pobierac z gleby iniezostawi posobie dobrego stanowiska z azotem zmagazynowanym w korzeniach(glebie) nie w takiej ilosci jak bez

Opublikowano

Może nie do końca tan dział co trzeba ale może ktoś z was już to próbował mianowicie 

Przeczytałem ostatnio artykuł na stronie agrofoto.pl o żywieniu tuczników łubinem i pisało tam że można dawać tucznikom do 10% łubinu wąskolistnego i do 15% żółtego słodkiego . Z tym drugim bym się zgodził ale łubin wąskolistny jest przecież gorzki zawsze myślałem że niewolno go dawać świniom co wy o tym sądzicie mam dość dużo łubinu wąskolistnego karo dało by się go dawać 10% tucznikom bez żadnych negatywnych konsekwencji ?? Jeśli tak to od jakiej masy ciała ?

Opublikowano

Karo jest właśnie gorzki. Białe ziarnka, kwitnie na biało różowo. Tez go mam i używam na poplony. Ale cała reszta z rodzaju wąskolistnych to łubiny słodkie. Sonet, dalbor itd.. Kup odpowiednią odmianę uprawiaj i śmiało dawaj tucznikom.

A moje pytanie jest takie. Ktoś mi powiedział nie siej gorzkiego na poplony bo on w trakcie wegetacji ma przerwę 3-4 dni. Że przez te dni wstrzymuje się i nie rośnie. A nabieranie masy przy poplonie sierpniowym jest bardzo ważne. Ktoś mnie buja czy to prawda?

Opublikowano

Czyli kumpel załadował mnie w... Mówił że siejąc łubin dostał dopłatę 1000 zł do ha, to pomyślałem nie źle 1000 podstawy + 1000 do białkowych to nie zła kwota, już pole przygotowane na peluszkę w kiszonkę. Tu tylko 430 zł :blink:

Opublikowano

Jeżeli to co wyczytałem jest prawdą i dobrze czytałem to dopłata JPO wynosić będzie 453.70zł do ha?W tamtym roku było 910,87zł do ha.Czyżby aż tak poleciały dopłaty?

tylko ze dojdzie do tego jeszcze zazielenienie i platnosc dodatkowa

Opublikowano

Wielu juz kase wydało te wirtualne 325e do ha straczkowych a tu zonk, o którym ci co maja troske pojecia mówili od samego poczatku ze tyle nie bedzie bo sie chołota rzuci na łubiny i teraz maja za swoje u nas byli tacy co rezygnowali z owsa i innego badziewia bo do łubinu taka kasa bedzie  :)  

Juz pisałem w innym temacie ze obstawiałęm 100e i moje przypusczenia sie spełniły.

Opublikowano

Ja tam zzaasieje i w pszyszlym roku material jest a stanowisko bezcenne pod kolejne zasiewy. Z cena przycieli ostro w c... Cena materialu kosmiczna po 300 ale suma sumarum lepiej lubin jak owies ;-)

Opublikowano

w tym roku jare były słabe, to czy łubin czy owiec to raczej i tak by nie było szału, fakt u mnie tez sie rzucili na łubin wszyscy ale plony marne jak i ceny i lipa, ja próbuje z peluszką się bawić z uwagi na to że w łubinie są problemy z chwastami a na próchnicznych to całkowita klapa w tym roku była zielsko 1m a lubin 0,3m i mało go. średni plon wyniósł 1,2 t/ha 

Opublikowano

Chciałbym jedno pole opryskać teraz od perzu i zaorać na zimę pod łubin, ale powiedzcie, jakie powinny być temperatury stosowania glifosatu? Za dnia temperatura sięga 10-12 stopni ale w nocy są przymrozki. Czy jak wykonam oprysk podczas ciepłej temperatury to czy środek poradzi sobie z perzem mimo nocnych przymrozków? Czy lepiej już zaczekać do wiosny?

Opublikowano

jak tylko będzie suchy perz to pryskaj zwiększ dawke glifosatu i siarczanu ja kiedyś pryskałem w połowie listopada następnego dnia spadł śnieg i leżał pare dni a i tak go wypaliło tylko zostaw po oprysku do wiosny bo jak przeorzesz przed zimą to ci perz odrośnie na wiosne