Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jeju ludzie czy Wy nie potraficie czytać ze zrozumieniem? Nawet moderatorzy? Wyraznie napisałem, że mam łubin po zbiorze kombajnem. Czyli łopatologicznie piszac, mam kilkanaście ton łubinu z domieszka owsa w magazynie. Dlatego pytam jaki jest najlepszy i niezbyt czasochłonny sposob na czyszczenie łubinu.

Opublikowano

Petkusem go, ja w tym roku wyczyściłem 15 ton w 8 godzin, owsik i inne śmieci odpadły i palę nim w piecu :) Co masz na myśli mówiąc czasochłonny sposób na czyszczenie łubinu bo chyba nie ręczne odbieranie jednego od drugiego :) :) :)

Opublikowano

owies odchodził na sitach, wialni czy tryjerze? można jeszcze wykorzystać różnicę gęstości "rzucając mieszanką pod wiatr"

Witam czy łubin sonet czy wyrośnie na 6 klasie ziemi??

u mnie właśnie sonet rósł w miejscach, gdzie nie rosło nic innego (nawet chwasty), więc na słabym stanowisku też powinien się udać, ale najlepszy będzie łubin żółty

Opublikowano

Jeju ludzie czy Wy nie potraficie czytać ze zrozumieniem? Nawet moderatorzy? Wyraznie napisałem, że mam łubin po zbiorze kombajnem. Czyli łopatologicznie piszac, mam kilkanaście ton łubinu z domieszka owsa w magazynie. Dlatego pytam jaki jest najlepszy i niezbyt czasochłonny sposob na czyszczenie łubinu.

Z której gminy jesteś? Bo jak na północ od siedlec to mogę go wyczyścić jeśli przywiexiesz, albo jak chcesz to dam namiary na sito które idealnie się do tego nadaje.

Opublikowano

Bardzo kwaśna tzn jaka? mi w 2013 przy pH 4,4 dał ok 2t/ha, w 2014 przy pH 4,2 wynik podobny. Możesz zaprawiać jednocześnie, ale przed samym siewem

Phmetr taki ogrodniczy pokazywał mocno czerwony kolor.

Żyto ani pszenżyto rosnąć tam po prostu nie chce.

Może to nie jest wina tylko PH?

Opublikowano

owies odchodził na sitach, wialni czy tryjerze? można jeszcze wykorzystać różnicę gęstości "rzucając mieszanką pod wiatr"

Na sitach i wialni, tryjer rozsortowuje już czyste nasiona na drobniejszą i grubszą frakcję. Z wiatrem trzeba uważać bo lekkie przedawkowanie i łubin frunie razem z owsem, szczególnie sonet który ma raczej małe ziarko.

Opublikowano

Jak pisze C2 czyli tak jak byś od sąsiada kupił ,który w zeszłym roku wysiał materiał z centrali C1...

Ja sypie do betoniarki 50 kg do tego odp ilość preparatu  i mieszam aż nasionka nie zrobią się jednolicie różowe później dodaję nitraginę i znowu mieszam wysypuję to do miski  do siewnika i w pole...

Opublikowano

Pierwszy raz sieje łubin, część gospodarzy w okolicy rezygnuje z PK ja jednak zdecyduje się coś rozsiać. Mam PK 20-30 i planuje wysiać chociaż głodową dawkę po 150kg nawozu.

Opublikowano

ja 170 kg Fosdaru 40. czyli dostarcze jakieś około 68 fosforu plus zapasy glebowe. Z Potasu zrezygnowałem ponieważ uznałem że pszenica zostawia po sobie sporo potasu w postaci pocietej słomy. Troche staram sie ciac mozliwie koszty przy obecnej oplacalnosci jako takiej

Opublikowano

Zrobiłem 5 prób zdolności kiełkowania i mi wyszło 99-100% 

Jest to możliwe w nasionach 3rok po kwalifikacie??? Odmiana Zeus

Nie ma znaczenia ile lat po kwalifikacie. Zdaża się że nasiona kwalifikowane maja osiemdziesiąt kilka %. Zdolność kiełkowania zależy bardziej od warunków pogodowych w czasie dojrzewania nasion oraz technologii

Moim zdaniem przy wysokiej i bardzo wysokiej zasobności mozna zrezygnować z PK albo gdy łubin zostanie przyorany. Zbierając nasiona i nie nawożąc jednak zubaża sie glebę a nie po to sieje sie łubin

Opublikowano

głównie chodzi mi o stanowisko pod przyszłą uprawę. Taksie zastanawiam nad 100-150 kg polifoski 6 . Dość kwaśna gleba gleba także myśle że nie ma co szaleć :))

Ile wysiać tych nasion z taką siła kiełkowania 180kg/ha nie za dużo???