Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 8.05.2025 o 19:57, Celownik07 napisał(a):

Dobra, wpadnie zyto na dzialkach ktore wyznacze w tym roku po zniwach lubinowych- tam gdzie slaby bedzie plon zrobie zmianowanie, na raty aby nie przekroczyc 65% . Z mila checia tez bym gryke posial ale boje sie ze nie zbiore o czasie i ziarnem zachwaszcze pole, a i o kombajn problem w tym czasie na wsi (wrzesien). 

siałem poplon pod buraki. trochę się gryka rozsiała i powiem szczerze że konkretne środki w burakach, które komosę i rzepak robią na cacy to gryka rośnie dalej. jestem w szoku. i nawet mróz ją na razie nie rusza.

W dniu 12.05.2025 o 09:46, Celownik07 napisał(a):

z tego co pamietam dawalem 2l. zaraz zobacze stare posty z maja-czerwca w zeszłym roku. teraz chce zmniejszyc na 1L lub 1,5l + DFF 0,1l. wtedy rdest byl z 5cm a teraz lekko kolo 1-2cm wiec ostatni dzwonek na oprysk

goltix (metamitron) nie bierze w ogóle rdestów. wiem bo mam z rdestami problem w burakach a tam idzie 3x po 2 l goltixu. ale wtedy on na rzepak i komosę. 

20 minut temu, olkosio napisał(a):

siałem poplon pod buraki. trochę się gryka rozsiała i powiem szczerze że konkretne środki w burakach, które komosę i rzepak robią na cacy to gryka rośnie dalej. jestem w szoku. i nawet mróz ją na razie nie rusza.

goltix (metamitron) nie bierze albo tylko lekko bierze rdesty. wiem bo mam z rdestami problem w burakach a tam idzie 3x po 2 l goltixu. ale wtedy on na rzepak i komosę. nie dodawałeś chlomazonu do oprysku? 

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, thor1984 napisał(a):

U mnie labrador stosowany coś początkiem maja zaczyna po woli brać perz bo zaczyna lekko żółknąć.

ile dałeś Labr, że perz zółknie?

Opublikowano (edytowane)

Zauważyłem, że pojawia się rdest powojowaty w łubinie, czy ktoś może próbował Bentex? Albo możecie polecić jakiś inny sprawdzony środek?

Edytowane przez garzew2
Opublikowano
11 godzin temu, olkosio napisał(a):

goltix (metamitron) nie bierze w ogóle rdestów. wiem bo mam z rdestami problem w burakach a tam idzie 3x po 2 l goltixu. ale wtedy on na rzepak i komosę.

dorzuce do goltixa legato (dff) 0,1l, moze sie uda, wyjscia nie ma

Opublikowano

A te 0,1 to planujesz dać legato czy s.c dff? Pytam bo ja też mam pryskac metafolem 2 l i się zastanawiam czy nie zejść poniżej 2l i nie dorzucić dff

Opublikowano (edytowane)

ojciec mi kupowal śor na moją prośbę w okolicznym sklepie, dzwonił że nie mają legato i dali coś innego z dff (0,5l = ok. 50zł dał). nazwy nie pamietam. mogę napisać w piątek co to jest.

edit:. Danubis 500 SC

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

dam 0,1l tego środka. wg opisu z legato(foto). Wiem że to inny herbicyd a ja daje goltix ale lepiej być ostrożnym.

image.png

hmm, tak sobie czytam jeszcze stare posty @Agrest @bezbarwny @stempos1980 w tym temacie od str 429 i piszą o 100g DFF, czyli 0,2l legato . I się zastanawiam czy 0,1l legato to nie za mało... ehh. dać 1,5l goltixa i 0,15l legato (75g DFF) 🤔.

@Agrest jak tam przemyslenia po tym eksperymencie z perspektywy czasu?

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

dam 0,1l tego środka. wg opisu z legato(foto). Wiem że to inny herbicyd a ja daje goltix ale lepiej być ostrożnym.

image.png

hmm, tak sobie czytam jeszcze stare posty @Agrest @bezbarwny @stempos1980 w tym temacie od str 429 i piszą o 100g DFF, czyli 0,2l legato . I się zastanawiam czy 0,1l legato to nie za mało... ehh. dać 1,5l goltixa i 0,15l legato (75g DFF) 🤔.

@Agrest jak tam przemyslenia po tym eksperymencie z perspektywy czasu?

U mnie mieszanina ctu dff I metrybuzyna sprawiła się świetnie.

W tym roku poszło to samo doglebowo tylko mniej metrybuzyny. Widzę że jakieś rdest zaczynają wychodzić i przytulia się trafia. Ale nic nie poprawiam bo już pąk kwiatowy jest wyczuwalny w stożku wzrostu

20250511_134402.jpg

36 minut temu, Celownik07 napisał(a):

wysłałem ojca po jeszcze 0,5l. Walne 1,5l goltixa i 0,2l tego Danubis 500 SC (zamiennik legato). Dam adiuwant ikar 1l bo mam tego z 10l jeszcze.

Pytanie czy adiutant to dobre rozwiązanie?

Czy nie spowoduje lepszego pokrycia i przypalenia łubinu? W końcu już jest masa liściową do tego łudeczkowe liście z nalotem po których ciecz by spłynęła a adiuwant rozpuści wosk i zatrzyma herbicyd na roślinie.

Do głębszego przemyślenia. Ja bym chyba nie dał

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

U mnie ctu+dff+pendi też zrobiło robotę. 

Boxer z pendi dany w idealnych warunkach przepuścił tylko chabra. 

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał(a):

W tym roku poszło to samo doglebowo tylko mniej metrybuzyny. Widzę że jakieś rdest zaczynają wychodzić i przytulia się trafia. Ale nic nie poprawiam bo już pąk kwiatowy jest wyczuwalny w stożku wzrostu

20250511_134402.jpg

Dałbyś proporcje dla potomnych ile czego najlepiej w s.cz a nie środka bo wiadomo są z różnym stężeniem 😉 Na jakiej glebie dawany był oprysk bo to też ważne?

Opublikowano

Wiele razy było.

Podam w środku a sobie wylicz

1,25l Snajper 600sc ( czyli 1,25 x 500ml ctu + 1,25 x 100ml dff)

I do tego 180g czystej metrybuzyny czyli 180x1000/700 buzzin lub Mistral...

Opublikowano

Hmm..dzwonil "niezadowolony" klient. Co moglo sie stac ze ( jak twierdzi) 100% mojego towaru mu nie zeszlo? A kupiony w innym miejscu wykielkowal normalnie?

Z tego co wiem kl. Ziemi slabe 5-6kl.( Tak jak u mnie). Wczesniej przytalerzowane, rozsiane lejkiem i zabronowane ,ale- raz mówił ze  bylo przykryte a za chwile ze lezy ziarno na wierzchu i nie kielkuje. Niczym nie pryskal bo tylko na doplaty to mialo byc. Sasiad mu podpowiedzial ze ziarno pryskane pewnie mu chodzi o dosuszanie randapem czego nie robilem bo sam korzystam z tego ziarna i u mnie normalnie schodzi. Ziarno zeszloroczne, nie stechniete no i jestem go pewny. Ale zastanawiam sie czy sciemnia czy co moglo sie wydarzyc w technice zasiewow ze nawet jeden nie wykielkowal jak twierdzi. Dziwna sprawa. 

Opublikowano
1 minutę temu, Celownik07 napisał(a):

Co moglo sie stac ze ( jak twierdzi) 100% mojego towaru mu nie zeszlo? A kupiony w innym miejscu wykielkowal normalnie

Późny oprysk, susza..wadliwe nasienie...