Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
50 minut temu, jasiuhonda napisał(a):

U mnie po doglebowym boxer I pendymentalina masakra. Czym teraz poprawić n jedno i dwuliścienne?

20250422_093604.jpg

Ja stosowałem boxera i pendi i wygląda to dużo lepiej ale warunki były idealne do zabiegu

Opublikowano
49 minut temu, barybary napisał(a):

Ja stosowałem boxera i pendi i wygląda to dużo lepiej ale warunki były idealne do zabiegu

To najgorsze miejsce, na większości jest lepiej. Pytanie czym to teraz opryskac?

Opublikowano

jednoliścienne to przecież pikuś, to samo co na rzepak albo buraki. 

gorzej dwuliscienne. Kolega robił testy na łubinie powschodowo DFF i metrybuzyną więc poczytaj posty z poprzedniego roku. Hektar wiedzy poleca jeszcze metamitron ale to sam stosowałem. musi być po deszczu inaczej szkoda kasy. 

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek1979 napisał(a):

U mnie przez nieszczelnosc filtra w opryskiwaczu, i zorientowaniu sie ze mało co ubyło w beczce srodka jeszcze raz pojechałem boxerem tylko bieg szybciej. Wyszło tak ze poszło 12 l. Boxera w 500 litrach wody na ha. Łubin ma się dobrze. Taki to środek. Ziela specjalnie nie widać ale nie jest 100% czysto. 

Jak 12l? Na 1ha?

Opublikowano

U mnie w miarę czysto, pryskane na sucho az sie kurzyło za opryskiwaczem 1.3l Snajpera i 0.05l chlomazonu,  pierwsze listki przypala trochę ale kolejne juz ładne.

20250422_085121.jpg

20250422_085110.jpg

20250422_085130.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, krzysiek1979 napisał(a):

U mnie przez nieszczelnosc filtra w opryskiwaczu, i zorientowaniu sie ze mało co ubyło w beczce srodka jeszcze raz pojechałem boxerem tylko bieg szybciej. Wyszło tak ze poszło 12 l. Boxera w 500 litrach wody na ha. Łubin ma się dobrze. Taki to środek. Ziela specjalnie nie widać ale nie jest 100% czysto. 

Coś kolego mieszasz, najpierw piszesz, że mało co poszło środka, drugi raz pojechałeś szybciej i ci wyszło 12l. To ile miałeś pierwotnie ustawioną dawkę? Po 12 litrach boxera, łubin by nie przeżył

Opublikowano

Stosował ktoś agil na jednoliścienne w Lubinie słodkim wąskolistnym (Zeus,regent)? Jaka dawka bezpieczna będzie dla łubinu i weźmie jednoliścienne głównie chce wyeliminować owies bo pojedyncze ziarna były razem z łubinem.

Opublikowano
5 godzin temu, Michal014d napisał(a):

Stosował ktoś agil na jednoliścienne w Lubinie słodkim wąskolistnym

ja ładowałem test w tamtym roku  na mieszanke poplonową kawałek Chizalofop [zamazar] i kawałkiem propachoizofop, ale jakoś perzu nie wzieło tylko stokłose, chwastnice  i samosiewy zboża i nie wszystkie, generalnie na perz to trzeba dawka conajmniej x 1,5 zalecanego

jeszcze jest kletodym i  sie wahom

Opublikowano

Ogólnie opryski na jednoliścienne są mało inwazyjne dla roślin uprawnych ..jeżeli się stosuje do zaleceń .

W niektórych uprawach tydzień przed i tydzień po stosowaniu no Agila nie wolno stosować żadnych  dwuliściennych zabiegów na chwasta

Opublikowano

standardowo na 1liscienne w łubinie: select super lub fusilade forte. preferuje ten pierwszy

14 godzin temu, stempos1980 napisał(a):

Mospilanem i pochodne może być wieczorem bo on działa w roślinie a Petroid musi trafić szkodnika

myslisz ze jak do cyperkillu dac adiuwianta olejowego to "przylepi" sie do liścia czekajac az robak go zje nazajutrz :)? Musze oprysk zrobić wieczorem/w nocy. rano nie mam mozliwosci teraz.

Opublikowano
17 godzin temu, Michal014d napisał(a):

Stosował ktoś agil na jednoliścienne w Lubinie słodkim wąskolistnym (Zeus,regent)? Jaka dawka bezpieczna będzie dla łubinu i weźmie jednoliścienne głównie chce wyeliminować owies bo pojedyncze ziarna były razem z łubinem.

Labrador w zalecanej dawce wyjdzie cię najtaniej, u mnie skasował perz i chwastnice ale na efekt trzeba było długo czekać 

Opublikowano
3 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

standardowo na 1liscienne w łubinie: select super lub fusilade forte. preferuje ten pierwszy

myslisz ze jak do cyperkillu dac adiuwianta olejowego to "przylepi" sie do liścia czekajac az robak go zje nazajutrz :)? Musze oprysk zrobić wieczorem/w nocy. rano nie mam mozliwosci teraz.

Nie stosuje takiego kleju więc ci nie mogę nic doradzić.

Cyperkil tylko na noc bo to działa do 20 stopni

Opublikowano
23 godziny temu, matisz napisał(a):

U mnie w miarę czysto, pryskane na sucho az sie kurzyło za opryskiwaczem 1.3l Snajpera i 0.05l chlomazonu,  pierwsze listki przypala trochę ale kolejne juz ładne.

ale przedwschodowo czy  jakiej wielkosci był?

Opublikowano
22 godziny temu, stempos1980 napisał(a):

Rano.

Mospilanem i pochodne może być wieczorem bo on działa w roślinie a Petroid musi trafić szkodnika

Ile mospilanu dać na hektar? 

Kupię też inazume i tego 0,25 bo hektar tylko mam to całe opakowanie. Teraz jak taki mały łubin jest to którym pierwsze opryskać?